Prima afacere murdara de sub nasul lui Nichita?

joi, 21 octombrie 2004, 23:00
3 MIN
 Prima afacere murdara de sub nasul lui Nichita?

Dupa izbucnirea scandalului generat de liderul sindical de la CET II, care sustinea ca datele raportului firmei care a facut studiul sint nefondate, conducerea CET afirma ca banii si selectia de oferte a fost realizata de Primarie. Ciudat insa: sefii din Palatul Roznovanu sustin ca CET a demarat proiectul. Atit Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei, cit si Dorin Ivana, directorul CET, spun ca nu-si mai amintesc cine a participat in comisia de selectie, desi ambii au facut parte din aceasta. In plus, firma cistigatoare, „ATH Energ” din Bucuresti, nu a avut practic competitor in cistigarea selectiei de oferte. „La primul termen s-au prezentat doua firme, dar una a fost descalificata. Dupa alte doua incercari de selectie, „ATH Energ” a fost singura care a mai participat si a fost declarata cistigatoare”, a declarat Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvint al CET. Firma „ATH Energ”, cu angajati membri ai unei singure familii, a incasat pentru doua luni de munca, cit s-a realizat strategia, in jur de 1,5 miliarde lei.
Nichita: „Suma poate fi considerata mare”
Povestea strategiei de dezvoltare a sistemului termic centralizat din Iasi a pornit in luna aprilie a.c. Atunci, Primaria a decis ca este nevoie de solutii pentru eficientizarea acestui serviciu. S-a format o comisie de licitatie care sa selecteze cea mai buna oferta si s-au demarat procedurile de desemnare a unei firme. Caietul de sarcini a fost cumparat de mai multe societati, dar la selectia de oferte s-au prezentat doar doua: „Ecotherm” si „ATH Energ”, ambele din Bucuresti. „Prima societate a fost descalificata pentru ca nu indeplinea mai multe conditii din caietul de sarcini”, a spus Mihaiuc. S-au mai organizat doua selectii de oferte, potrivit legii, dar singura firma care s-a prezentat a fost „ATH Energ”. Intr-un final, pe 27 mai, a fost declarata cistigatoare firma „ATH Energ”. Pentru realizarea strategiei, respectiva societate a primit aproximativ 1,5 miliarde lei, in conditiile in care finalizarea documentatiei nu a durat mai mult de doua luni. Practic, firma a primit in jur de 700 milioane pe luna, pentru o documentatie bazata in mare parte pe date oferite de CET. „Suma poate fi considerata mare, dar daca s-a respectat legea si alta formula legala nu a fost gasita, nu avem ce face. Cei din comisie trebuiau sa analizeze alternativele”, ne-a declarat primarul Gheorghe Nichita.
Nu mai tin minte nimic
Din comisia de selectie a ofertelor au facut parte mai multe persoane, printre care actualul director CET si directorul tehnic al Primariei. „Membrii comisiei au fost Vasile Dumitriu, in calitate de presedinte, Dorin Ivana, Mihai Chirica, Theodor Mateescu, Ion Mihai si altii”, a explicat Mihaiuc. Responsabilii din Primarie si de la CET, membri ai comisiei de selectie, au acum amnezie si nu pot oferi detalii referitoare la selectia din primavara. „Nu mai tin minte cine a participat la selectia ofertelor. Cei de la CET s-au ocupat de toate detaliile. Tot cei de acolo au achitat si studiul”, a spus zilele trecute Mihai Chirica. De partea cealalta, oficialii CET sustin ca de toata afacerea s-a ocupat Primaria, care a si platit realizarea strategiei. „Primaria a organizat licitatia care a avut loc in urma cu aproximativ trei luni si nu as putea preciza cine a facut parte din comisie. Finantarea a fost asigurata de Primarie”, a afirmat Dorin Ivana, directorul CET.
Primarul este foc si para
Pare de neinteles de ce acesti doi oficiali nu-si mai amintesc detaliile referitoare la licitatie, desi au fost membri ai comisiei care a desemnat cistigatorul si paseaza raspunderea de la o institutie la alta. „Voi avea o discutie cu cei doi. Daca au fost membri ai comisiei, trebuie sa-si asume responsabilitatea. Chiar daca nu-si mai amitesc, puteau sa caute documentele”, a completat Nichita. Tot scandalul referitor la strategia de dezvoltare a sistemului termic din Iasi a pornit de la nemultumirea sindicalistilor de la CET II Holboca. Liderul acestora, Dan Iordache, a reclamat desfiintarea uzinei de la Holboca, ca solutie oferita de „ATH Energ”, si pretul mare oferit acesteia. „Inteleg nemultumirea liderului de sindicat, dar nu modernizam ca sa dam oamenii afara. Cert este ca nu se mai poate continua in conditiile actuale. Consiliul Local va hotari cum va decurge modernizarea sistemului”, a mai spus Nichita. (F.G., C.P.)

Comentarii