Puterea procurorilor a scazut de zece ori

marți, 01 iulie 2003, 23:00
2 MIN
 Puterea procurorilor a scazut de zece ori

Ieri au fost batute in cuie modificarile la Codul de Procedura Penala (CPP). Conform noului regulament, procurorii nu mai au voie sa aresteze decit provizoriu si pe o perioada de maxim 3 zile, urmind ca in 24 de ore sa supuna mandatul de arestare confirmarii unui judecator. Tot ieri, Parchetul Curtii Supreme de Justitie a trimis la procuratura ieseana normele dupa care vor lucra de acum inainte procurorii. Principala modificare este cea referitoare la masura arestarii preventive, iar alte schimbari semnificative sint la regimul perchezitiei. Astfel, procurorii nu vor mai avea dreptul sa emita mandate de perchezitie decit in cazuri urgente si temeinic justificate, ?n cursul urmaririi penale, fiind obligati sa informeze imediat instanta de judecata. Celelalte modificari, referitoare la regimul interceptarilor telefonice, la infiintarea Politiei Judiciare, la investigatorii sub acoperire etc. vor intra in vigoare incepind cu data de 1 ianuarie 2004.
Modificarile CPP au fost aplicate chiar din prima zi pe un taran. Ion Valentin Ionescu (28 ani), din Iacobeni-comuna Vladeni, este primul „beneficiar” al noii legi, el fiind arestat pentru trei zile de procurorul Vlad Pavel. Tinarul este suspectat de comiterea mai multor furturi de animale din localitate.El a fost retinut de politisti dupa ce a fost cautat o luna de zile. In cursul zilei de ieri acesta a fost prezentat procurorilor, care au considerat ca este necesar sa-l aresteze. Procurorii au obligatia ca in termen de 24 de ore, adica in cursul zilei de astazi, sa prezinte cazul unui judecator ce va decide daca se impune sau nu mentinerea in stare de arest a acuzatului.
Noua lege ar putea impiedica repetarea abuzurilor
Modificarile la Codul de Procedura Penala s-au facut la cererea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), organism care a sustinut de mai multe ori ca in Justitia romana sint abuzuri in ceea ce priveste arestarea si efectuarea anchetei.
Un om de afaceri iesean ce a stat aproape un an in arest preventiv intr-o cauza instrumentata de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi spune ca modificarea legislatiei ar putea sa impiedice repetarea unor abuzuri care erau la ordinea zilei. „Am fost audiat timp de sapte ore la Politie, apoi alte ore la Parchet, incalcindu-se astfel un normativ al CEDO care spune ca un suspect nu poate fi audiat mai mult de 8 ore pe zi. Este infernal sa se intimple un asemenea abuz si sper sa nu mai pateasca nimeni asa ceva. Nu mi-au aratat unde am gresit, iar in rechizitoriul prin care am fost trimis in judecata nu sint probe impotriva mea. Cu toate acestea, am stat aproape un an in arest preventiv”, a aratat omul de afaceri ce abuzuri s-au comis impotriva lui. (Radu BURLACU)

Comentarii