"Fa, barbate, un milieu, sa mai schimb vechiturile astea"

miercuri, 24 aprilie 2002, 23:00
2 MIN
 "Fa, barbate, un milieu, sa mai schimb vechiturile astea"

Chiar daca are 70 de ani si vederea nu ii mai este chiar atit de buna, barbatul lucreaza cu acelasi sirg si acum. Dar nu in medicina veterinara, ci acasa, pe patul sau, cosind carpete, traverse, goblenuri si milieuri. Locuinta sotilor Tuturman este plina de lucrarile barbatului: pe pat sint asezate pernute lucrate pe etamina, pe pereti, carpete si goblenuri inramate, pe diferitele obiecte de mobila, milieuri si fete de masa, iar pe jos, traverse cu motive florale. "Imediat dupa ce ne-am casatorit, i-am vazut inclinatia spre cusut. A inceput sa coase mai intii lucruri marunte, apoi,
incet-incet, am vazut cit este de indeminatic si cit de frumos coase. Acum, ii cer eu ce sa faca:«Fa, mai, un milieu, sa mai schimb vechiturile astea»", povesteste mindra sotia lui Petru Tuturman, Alma.
"M-a invatat un profesor polonez"
"Lucrez pentru ca-mi place si pentru ca ma recreez. Darul il am de mic copil, dar cel care m-a invatat cum sa lucrez este un profesor polonez, care mi-a aratat cit de frumos e lucrul manual si scrisul artistic, pe pinza", spune Petru Tuturman. Barbatul a lucrat ca tehnician veterinar la Serviciul Veterinar de Frontiera si la Uniunea Judeteana a Cooperativelor de Consum, iar in timpul liber a lucrat cu mult spor goblenuri, creindu-si singur modele, dupa reviste si felicitari.
Colectia de lucrari este impresionanta, cuprinzind peste 60 de piese viu colorate si atent cusute. Nici un nod nu se vede pe milieurile lui Petru Tuturman. "Daca gresesc intr-un loc, descos tot si o iau de la capat. Imi place lucrul bine facut. Trebuie sa-mi placa in primul rind mie ce fac", spune barbatul. Mindria lui si a familiei este un goblen cu chipul Maicii Domnului. Dintre toate goblenurile pe care le-a facut pina acum barbatul, acesta are nuantele cele mai placute si mai armonios imbinate.
Petru Tuturman vrea sa-si vinda o mare parte din lucrari, dar, din pacate, putini oameni le cunosc, iar el nu se straduieste sa isi faca rost de clienti. "Daca ar merge intr-o statiune, undeva, unde sint straini, atunci sigur ar avea mare succes", spune Marieta Axinia, asistent social al organizatiei "Batrinete fericita", care ii are in grija pe sotii Tuturman. "Nu mi-ar placea sa ma duc eu cu lucrurile in piata, nu se face", spune barbatul. Visul lui Petru Tuturman este sa-si faca o expozitie personala cu lucrarile sale, pe care sa le vinda apoi iesenilor. (Corina GILCA)

Comentarii