"Nu mi-a venit sa cred ca trebuie sa dau 10 milioane pentru transfer"

sâmbătă, 25 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 "Nu mi-a venit sa cred ca trebuie sa dau 10 milioane pentru transfer"

Ana-Maria ne-a marturisit ca si-ar fi dorit foarte mult sa fie in continuare eleva la "Negruzzi", iar pentru aceasta a inceput sa se pregateasca din timp pentru examenul de capacitate. Inca de la inceputul clasei a VIII-a, a facut pregatire la matematica, disciplina de care se temea cel mai mult. Gimnaziul l-a absolvit cu 8,90, iar media de admitere cu care a intrat in competitia pentru un loc la liceu a fost de 8,03. Media la examenul de capacitate, 7,75, i-a redus drastic sansele de a intra la "Negruzzi". "Nu prea m-am descurcat la matematica. La istorie regret enorm ca nu am scris mai mult. Poate, cine stie, as fi avut mai multe sanse. Ma gindeam eu ca n-o sa iau la Negruzzi", spune cu regret fata. Ana-Maria a sperat ca va lua macar la Liceul "Ibraileanu", la filologie, insa calculatorul a hotarit ca urmatorii patru ani de scoala sa-i faca la Grupul Scolar "Constantin Brincusi", situat spre iesirea din oras, pe Socola. "Chiar daca am luat la profilul filologie, pe care mi l-am dorit, mi-a parut rau de liceul unde am fost admisa, pentru ca stiu ce crede lumea despre liceele industriale: ca nu invata nimeni si cei mai slabi aici se aduna", spune fata cu regret. Daca ar fi vrut sa se transfere la liceul unde a terminat gimnaziul, i-ar fi fost foarte usor sa invoce motivul apropierii de domiciliu, asa cum au facut multi elevi care s-au transferat prin interventiile parintilor sus-pusi si cu bunavointa directorilor. "De acasa pina la «Negruzzi» fac zece minute", spune eleva. Asa insa, zi de zi, eleva parcurge cite opt kilometri din Pacurari pina in zona industriala.
Dupa primul semestru al clasei a IX-a, Ana-Maria ar fi vrut sa se mute macar la "Ibraileanu", unde invata cea mai buna prietena a ei. Nu a stiut insa la timp care sint regulile jocului. "Cind am auzit cit costa un transfer, am ramas socata. Nu mi-a venit a crede ca trebuie sa dau zece milioane de lei, daca vreau sa ma duc la anumite licee bune, la care s-au transferat foarte multi colegi de-ai mei", ne-a declarat Ana-Maria, revoltata de modul in care multi fosti colegi de-ai ei de gimnaziu s-au transferat la licee unde nu au avut sansa de a fi admisi in vara. In Iasi sint, probabil, sute de elevi care sint de acord cu Ana-Maria, si la fel de revoltati. Elevi care, cu medii peste 8, invata la grupuri scolare, care au ajuns sa creada, ca si ea, ca liceele cu renume nu sint de nasul celor fara bani. Elevi care invata inca de la o virsta frageda nedreptatile unei societati vulnerabile la spaga si influenta. (Marinela RATA)
Cu jumatate de gura, seful ISJ spune ca va investiga transferurile ilegale
Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) a inceput cu lehamite ancheta transferurilor incorecte ale elevilor de clasa a IX-a la licee bune din Iasi. Desi, potrivit declaratiilor de acum doua zile ale inspectorului scolar general, Mihai Dumitriu, inspectorii scolari ar fi trebuit sa fie ieri pe teren pentru cercetarea modului in care s-au facut mutarile elevilor de la un liceu la altul, acestia au fost, se pare, ocupati cu lucruri mai importante. "Inspectorul Adrian Mantu ar fi trebuit sa mearga sa verifice aceste transferuri, dar nu stiu…, din cite mi-a spus mai avea ceva de rezolvat, deci nu stiu ce sa va spun… Chiar acum sint cu doamna ministru Ecaterina Andronescu, cu care am lamurit citeva aspecte legate de transferuri", a declarat ieri telefonic Mihai Dumitriu. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, prezenta ieri la Iasi, a declarat insa ca transferurile de la clasa a IX-a vor fi investigate si de corpul de control al ministerului, care se va deplasa la Iasi in scopul de a evalua activitatea ISJ. Pina acum, "Ziarul de Iasi" a dezvaluit peste 30 de cazuri de transferuri "la negru", insa numarul acestora este mult mai mare. Saptamina viitoare, "Ziarul de Iasi" va continua sa relateze cazuri de transfer aprobate de directori prin incalcarea flagranta a regulamentului scolar. (M.R.)

Comentarii