"Nu plecam acasa, nu plecam acasa!"

miercuri, 16 iunie 1999, 23:00
3 MIN
 "Nu plecam acasa, nu plecam acasa!"

sindicatele profesorilor organizeaza referendum pentru continuarea grevei. profesorii sindicalisti ieseni nu sint de acord cu protocolul propus de Guvern
Incrincenarea profesorilor sindicalisti ieseni, aflati in greva de 10 zile, a ajuns la limita. Dupa ce protocolul propus pe data de 15 iunie de Guvern, in urma negocierilor cu sindicatele, a fost parcurs de toti cei care pichetau ieri Prefectura, reactia profesorilor a fost violenta; ei au strigat "Nu plecam acasa, nu plecam acasa!". Profesorii sustin ca nu isi vor lua cataloagele sub brat pina cind nu le vor fi solutionate toate revendicarile. "Nu trebuie sa abandonam acum, pentru ca astfel nu vom cistiga nimic. Nu vrem sa mai fim umiliti, vrem sa fim tratati cu consideratie si sa avem salarii decente. Ne gindim si la elevi, dar situatia lor nu trebuie sa reprezinte o prioritate pentru noi. Ei pot da examenele si mai tirziu, pe cind noi, daca renuntam acum, intregul Invatamint are de pierdut in viitor", ne-a declarat prof. Gabriela Mihai, de la Grupul Scolar "Ioan Holban". Prof. Gheorghe Isvoranu, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar, ne-a precizat: "Acordul este inacceptabil si nu a fost semnat de cele patru federatii. Probabil ca negocierile vor continua miine (astazi – n.r.). Vom continua greva. Nu vom ceda".
Acordul propus de Guvern, care a stirnit indignarea profesorilor, prevede ca profesorii sa asigure desfasurarea examenelor de bacalaureat si de admitere si sa reintre in clase, pentru a recupera orele neefectuate in timpul grevei generale. Totodata, profesorii sint asigurati ca nu li se vor taia salariile pe perioada grevei si ca isi vor primi banii de concediu pentru lunile iulie si august, precum si plata integrala si la timp a drepturilor salariale pe anul 1999. In protocol nu se pomeneste insa nimic despre acordarea diferentelor restante de anul trecut si despre cel de-al 13-lea salariu, promis de Guvern in timpul grevei din luna octombrie. "Practic, prin acest protocol nu obtinem nimic, pentru ca salariile si banii de concediu oricum trebuiau sa ni-i dea, pentru ca am muncit pentru ei. Sintem in continuare tratati mai rau decit cersetorii; nu ne baga nimeni in seama", ne-a declarat prof. Valeriu Tabacaru. O alta profesoara, Iuliana Mireuta, a strigat suparata ca va pleca cu familia in Canada pentru ca "in Romania nu mai este de trait". Pe de alta parte, Guvernul a oferit in urma negocierilor o noua promisiune: aceea ca Ministerul Educatiei Nationale va promova pina la data de 1 iulie 1999 proiectul unei ordonante de Guvern privind constituirea fondului special de sustinere a invatamintului de stat. Profesorii ieseni sint chemati, astazi, la un nou referendum, propus de USLIP. Ei vor opta, sub semnatura, pentru continuarea grevei sau intoarcerea in clase. "Se vor face miine tabele nominale cu optiunea fiecarui salariat privind continuarea sau nu a grevei. Stiu doar ca oamenii nu sint de acord cu acest proiect de protocol propus de Guvern. Miine la prinz vom sti care este dorinta profesorilor si vom lua o decizie", a adaugat prof. Gheorghe Isvoranu, liderul USLIP. Astazi, profesorii vor continua sa picheteze Prefectura, la "umbra" pancartelor cu lozinci antiparlamentare si antiguvernamentale. (Alina TITEI)
La unele scoli se fac presiuni pentru plata restantelor din fondul de salarii
Cuprinsi de revolta pentru ca nu au primit diferentele salariale restante in timp ce colegii lor, de la alte scoli, le-au incasat, profesorii de la Scolile nr. 23 si 15 i-au admonestat verbal pe directori si contabili. Presati de profesori, contabilii si-au asumat responsabilitatea de a achita o parte din aceste diferente din fondul de salarii pentru lichidarea din luna mai si avansul din luna iunie. "Se stia ca au intrat banii de salarii pentru lichidare si avans, si profesorii i-au abordat pe contabili", ne-a declarat prof. Camelia Gavrila, inspector scolar general. Ea a trimis in toate scolile o notificare in care precizeaza ca MEN nu a trimis fonduri pentru acordarea diferentelor salariale, desi unele scoli le-au acordat din fondurile salariale curente. Inspectorul scolar general a mai adaugat ca scolile trebuie sa se incadreze in fondurile alocate; deci, unii profesori vor primi mai putini bani pe concediu. "ISJ Iasi nu a repartizat la nici o unitate de invatamint sume pentru acordarea diferentelor aferente Legii nr. 154. Pentru acordarea acestor sume, unitatile ar fi trebuit sa primeasca deschidere de credite cu aceasta destinatie", a precizat prof. Camelia Gavrila. (A.T.)

Comentarii