"Termoficarea" isi da duhul

joi, 07 decembrie 2000, 00:00
2 MIN
 "Termoficarea" isi da duhul

Zilele Regiei de "Termoficare" sint numarate. Daca membrii comisiei de restructurare a RAT nu gasesc o solutie urgenta, este foarte posibil ca, in scurt timp, sa nu mai aiba ce reorganiza. Prin conturile regiei bate vintul. Incasarile de la populatie au scazut la doar 100 de milioane de lei, la o productie zilnica estimata la peste 1 miliard de lei. Si aceasta in conditiile in care RAT are deja pierderi de 26 de miliarde de lei pe anul 2000, adevarat record in istoria regiilor iesene.
La regie, salariile se dau cu intirzieri de citeva zile, materialele sint pe terminate, iar CET, furnizorul de abur tehnologic, principala materie prima a RAT, ameninta zilnic cu sistarea. In acest moment RAT are de virat in conturile CET peste 80 de miliarde de lei, insa, luind in calcul si majorarile de intirziere, valoarea datoriilor este de trei ori mai mare. La ultima sedinta a Consiliului Local s-a hotarit infiintarea unei comisii formate din consilieri, cei doi viceprimari ai Iasului si profesori universitari de specialitate. La sedinta CL din 18 decembrie, comisia trebuie sa prezinte citeva variante de reorganizare. Scenariul cel mai vehiculat pina la aceasta ora este vechea idee a managerului RAT, Romeo Mistreanu. Acesta propune si de aceasta data spargerea regiei in trei societati comerciale. "O societate ar urma sa se ocupe de lifturi, o alta sa se constituie pe structura actualei Administratii de Cladiri, iar a treia sa se ocupe efectiv doar de producerea, transportul si distributia apei calde si a caldurii catre ieseni", a declarat Vasile Enache, inginerul-sef al RAT. Ideea pare sa fie agreata, in prima faza, si de consilierii locali. Dan Carlan, cosilier PNL, sustine ca aceasta ar fi prima etapa. "Dupa aceasta etapa intermediara trebuie sa ajungem pina la infiintarea unor subunitati cit mai mici, mult mai usor si mai eficient administrate. Se poate ajunge pina la concensionarea punctelor termice", a declarat Dan Carlan. Consilierul considera ca, din momentul in care Consiliul Local isi da girul pentru reorganizare, destramarea efectiva nu ar trebui sa dureze mai mult de 60 de zile.
Posibilitatea infiintarii a trei societati comerciale nu este exclusa nici de viceprimarul Vasile Dumitriu. "Atit Administratia de Cladiri, cit si activitatea de intretinere a lifturilor au fost introduse in cadrul RAT dupa ce acesta pornise la drum singur. Cred ca asa cum s-au descurcat inainte, tot asa s-ar putea descurca si de acum incolo", a spus Dumitriu. Viceprimarul sustine ca mai exista o solutie care merita macar sa fie luata in discutie. "Trebuie sa luam in calcul si posibilitatea fuziunii dintre RAT si CET. Totul este insa la nivel de discutii", a adaugat Vasile Dumitriu. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii