RAJAC a ajuns la scadenta

luni, 13 decembrie 1999, 00:00
3 MIN
 RAJAC a ajuns la scadenta

Anuntind cu surle si tobe ridicarea sistemului de alimentare cu apa a populatiei la nivel occidental prin atragerea in urmatorii 5 ani a unei investitii de 85 milioane euro, conducerea RAJAC n-a rezolvat inca problema rambursarii unui credit de 20,5 milioane marci germane. Peste 30 de zile, RAJAC va fi nevoita sa restituie bancii germane KFV 1,7 milioane de dolari, o parte din banii folositi de regie pentru construirea Statiei de Epurare de la Dancu. In vara, conducerea regiei a vrut sa instituie o taxa de canalizare, 1.000 de lei/mc apa epurata, de pe urma careia sa returneze creditul contractat de la banca germana. Respins de Consiliul Judetean, proiectul a fost printre putinele demersuri concrete ale conducerii RAJAC pentru a dezamorsa criza financiara a regiei. La o distanta de numai o singura luna, Gheorghe Nichita, managerul RAJAC, spera in ajutorul Ministerului de Finante, neavind la aceasta ora nici o solutie sigura.
Managerul RAJAC, Gheorghe Nichita a promis vineri ca, in urmatorii 5 ani, in regie vor fi pompati 85 milioane euro. "Trei sferturi din aceasta suma reprezinta un credit nerambursabil oferit de Comunitatea Europeana, prin Instrumentul Specific de Pre-Aderare, restul banilor urmind a fi imprumutati de la BERD", a spus Nichita. Insa, pina atunci, conducerea RAJAC Iasi trebuie sa rezolve o problema care atirna ca o piatra de moara de gitul regiei. Uriasul credit contractat de RAJAC, in 1995, pentru Statia de Epurare are scadenta peste citeva saptamini. In luna ianuarie a anului 2000, RAJAC ar trebui sa inapoieze bancii germane KFV 35 miliarde lei, in jur de 1,7 milioane dolari. Pina in 2003, RAJAC ar trebui sa ramburseze bancii germane in jur de 170 miliarde lei.
La sfirsitul anului 1995, cind a fost semnat contractul de finantare a Statiei de Epurare, se stia doar ca investitia va costa 24 milioane de marci germane, din care 20,5 imprumutate de la KFV si 3,5 milioane de marci date de Guvern. Lucrarile de constructie au demarat in 1996, iar pina in vara aceasta, nimeni nu a pus problema rambursarii creditului. La momentul semnarii actelor de imprumut, administratia ieseana nu a amintit conditia esentiala impusa de Ministerul de Finante: "Consiliul Judetean isi asuma intreaga responsabilitate pentru rambursarea creditului". Cu alte cuvinte, problema rambursarii celor 20,5 milioane de marci a fost aruncata in curtea administratiei iesene.
Pentru ca, de la 1 ianuarie 1999, a intrat in vigoare Legea Administratiei Locale, Guvernul nu se mai considera raspunzator de acoperirea ratelor de rambursare, incetind sa mai aloce Consiliului Judetean fonduri pentru asemenea cheltuieli. In plus, RAJAC este obligata prin contractul cu BERD, de la care a obtinut in urma cu patru ani un alt credit, sa nu cheltuiasca nici un dolar pentru acoperirea altor imprumuturi externe. Cum CJ Iasi dipsune de un buget minuscul fata de valoarea acestor transe de rambursare, in ecuatie n-au ramas decit regia ieseana si Ministerul de Finante. Daca acesta refuza sa dea acesti bani, ministerul va fi executat de banca germana deoarece a garantat pentru acest credit. Ulterior, Ministerul de Finante va bloca activitatea regiei iesene. Daca cele 20 de milioane de marci ar fi platite din banii RAJAC, ar insemna diminuarea posibilitatilor financiare ale regiei si, implicit, ar aduce cu sine o crestere a tarifului la metrul cub de apa potabila vinduta iesenilor.
"Pentru moment nu exista riscuri pentru ieseni. Doar daca Ministerul Mediului ne va percepe penalizari pentru poluarea mediului inconjurator. Daca acest lucru se va intimpla, penalizarile vor fi platite de orasul Iasi, deci practic tot de ieseni", a spus managerul RAJAC.
Pe ultima suta de metri, Nichita spera ca salvarea sa vina de la Bucuresti. "Am facut numeroase adrese la Ministerul de Finante. Exista semnale ca Ministerul ar vrea sa returneze bancii germane acesti bani", a afirmat Gheorghe Nichita. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii