Razboi total la cea mai mare universitate privata din Iasi

joi, 15 aprilie 2004, 23:00
3 MIN
 Razboi total la cea mai mare universitate privata din Iasi

Dupa ce mai bine de o luna s-au ascuns dupa exprimari diplomatice, cele doua tabere adverse de la Universitatea „Petre Andrei” si-au declarat ieri cu vehementa razboi total. Scinteia conflictului a constituit-o ultima sedinta a Senatului universitar, care l-a ales alaltaseara rector pe prof.dr. Niculae Niculescu, care a fost votat de toti cei 31 de membri prezenti. Ceilalti zece membri ai Senatului, ce reprezinta facultatile de Psihologie – Asistenta sociala si Stiinte Politice, precum si Colegiul de Institutori, au absentat de la sedinta. Au vrut sa boicoteze alegerile sau, pur si simplu, nu au fost anuntati? Oricare ar fi varianta corecta, cert este ca alegerile vor fi contestate la minister de cele doua facultati, aflate sub tutela vicerectorului Doru Tompea.
„Boicot” sau „practici subversive”?
„Au adoptat pozitia de boicot”, a comentat atitudinea celor doua facultati prof.dr. Niculae Niculescu, cel care a fost ales rector cu 76% din voturi, dupa cum tine sa precizeze. „Prin practici subversive s-a trecut cu brutalitate peste traditiile ?nvatamintului superior, s-au eludat cu ostentatie legile ?n vigoare si s-au desconsiderat flagrant ordinele ministrului Alexandru Athanasiu”, sustine, in replica, tabara adversa intr-un comunicat de presa emis ieri. Data fiind vehementa cu care se ataca reciproc, toate incercarile de reconciliere care au avut loc in ultimele saptamini par sa fi fost date definitiv uitarii, ambii lideri urmind sa mearga de acum pe cai diferite. De o parte, prof.dr. Niculae Niculescu sustine ca cele doua facultati conduse de prof.dr. Doru Tompea nu au vrut sa-si trimita reprezentantii la sedinta de Senat de miercuri, desi stiau ca vor fi alegeri inca de saptamina trecuta, de la intilnirea anterioara. „Atunci au trimis doar o persoana, pe Tudor Pitulac, care, fireste, ar fi trebuit sa le spuna de alegeri. Si asa ele au fost aminate in speranta ca de aceasta data vor participa”, explica prof.dr. Niculae Niculescu. De cealalta parte, prof.dr. Doru Tompea spune ca nu a primit nici o instiintare privind sedinta de alegeri si ca acestea nu s-au desfasurat corect. „Potrivit ordinului ministrului, Carta trebuia actualizata, iar cu cel putin doua saptamini inainte de alegeri trebuiau depuse candidaturile. In plus, la aceste alegeri nu trebuiau sa participe cei patru reprezentanti de la «Apollonia», intrucit procesul de fuziune nu este finalizat”, spune prof.dr. Doru Tompea, acuzind si reprezentarea mica in Senat a facultatilor pe care le conduce, cu 11 persoane in total.
Se asteapta pozitia Ministerului
In replica, prof.dr. Niculae Niculescu sustine ca numarul de reprezentanti este proportional cu cifrele reale de scolarizare ale celor doua facultati, mult mai mici decit cele declarate, uneori contradictoriu, de conducerea lor. Acesta pare a fi, de fapt, motivul pentru care in sedinta de Senat de saptamina trecuta a fost votata autonomia financiara a lor, ce a condus practic la crearea a doua structuri distincte in cadrul aceleiasi institutii. Aceasta succesiune de evenimente va fi prezentata in zilele urmatoare in mod diferit ministerului, de prof.dr. Niculae Niculescu sub forma dosarului de validare in functia de rector, iar de prof.dr. Doru Tompea sub forma unei contestatii. „Orice ?ncercare de a forta validarea la Ministerul Educatiei a dosarului privind «alegerile» din Universitatea «Petre Andrei» este sortita esecului (…) Avem certitudinea ca ministerul nu va tolera ilegalitatile amintite si ca alegerile se vor derula cu respectarea tuturor prevederilor legale, astfel ?ncit sa dispara secretomania ce a caracterizat exercitarea de facto de catre Niculae Niculescu a precedentului mandat de rector (mandat detinut de jure de catre sotia sa)”, se spune in amintitul comunicat. (Mirela CORLATAN)

Comentarii