Revolutia lui Mistreanu a murit in neagra mizerie

vineri, 01 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Revolutia lui Mistreanu a murit in neagra mizerie

Flacara "revolutiei" lui Romeo Mistreanu se stinge pe zi ce trece. Cel mai important proiect de reforma a sistemului de termoficare din Iasi a esuat lamentabil. Sefii Regiei de "Termoficare" au recunoscut, ieri, oficial ingroparea actiunii de incheiere a contractelor individuale intre regie si ieseni. "Ideea este foarte buna si trebuie pusa in aplicare. Acum insa nu este cel mai potrivit moment", a declarat Romeo Mistreanu, directorul RAT.
In primavara anului trecut, la scurt timp de la ungerea sa in functia de director general la RAT, Romeo Mistreanu anunta categoric ca a gasit solutia ideala pentru ca iesenii bun-platnici sa beneficieze de apa calda si caldura pe saturate. El a propus ca fiecare familie de ieseni sa incheie cu regia contracte individuale. La un an de la demararea acestei actiuni, 350 de familii de ieseni au contracte directe cu regia. Astfel, pe baza acestor tipizate, regia s-a obligat sa le livreze iesenilor apa calda si caldura la parametrii prevazuti de STAS, iar locatarii sa achite contravaloarea serviciilor. Pentru ca locatarii sa plateasca exact cit consuma, regia le-a oferit celor 350 de familii posibilitatea montarii de apometre cu plata in rate, pentru masurarea consumului de apa rece si apa calda.
In cazul in care nu platesc cheltuielile la intretinere in contul RAT, iesenii au acceptat decuplarea individuala, la nivel de apartament, de la reteaua de distributie a apei calde si a incalzirii. Mai mult chiar, daca nici aceasta metoda nu ii determina pe ieseni sa-si plateasca datoriile, RAT are dreptul sa intervina pentru sistarea, in apartamentele rau-platnicilor, si a celorlalte servicii: gaz si energie electrica. Singurul avantaj concret al locatarilor cu plata la zi este acela ca ei trebuie sa beneficieze de apa calda in orice moment, indiferent de nivelul datoriilor celorlalti locatari ai imobilului. "Atita timp cit nu am siguranta ca principalul furnizor de materie prima, CET, imi asigura parametrii, nu pot merge pe aceasta idee. Daca sisteaza aprovizionarea cu agent termic la nivelul intregului oras, eu cum le mai pot asigura serviciile?", s-a intrebat retoric, ieri, Mistreanu.
Abandonata pe traseu, ideea contractelor individuale s-a dovedit a fi falimentara si in cazul asociatiei PT 2A Metalurgie. Din cele 18 scari ale asociatiei, intr-un an, au incheiat contracte individuale doar familiile din doua scari. "Actiunea trebuia dusa pina la capat macar la nivelul intregii asociatii. Acum in asociatie exista mai multe tipuri de contracte", a precizat presedinta asociatiei, Virginia Zaharia.
Acceptind ca este foarte posibil ca CET-ul sa sisteze alimentarea cu agent termic la toti iesenii, conducerea RAT a decis suspendarea incheierii de contracte individuale. Chiar daca la regie exista inca citeva sute de astfel de cereri, regia nu va mai incheia nici un contract, incercind sa le respecte pe cele doar 350 deja incheiate. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii