S-a intins coarda prea tare la RATC

miercuri, 21 martie 2001, 00:00
2 MIN
 S-a intins coarda prea tare la RATC

Conflictul de munca declansat de salariatii RATC Iasi arde mocnit, fiind suficienta doar o scinteie pentru a se produce o explozie sindicala. De ieri, salariatii regiei au intrat in greva japoneza. Purtind banderole albe la miini, vatmanii si soferii regiei au circulat ieri, toata ziua, cu farurile aprinse. Pina la greva generala, nu mai este decit un pas. La RATC au apus vremurile in care sindicalistii si cei din conducere se bateau prieteneste pe umar si isi jurau credinta vesnica. Pentru prima data de cind a fost uns director, acum patru ani, Petru Girlea le-a trintit usa in nas sindicalistilor, spunind ca vrea sa faca reforma. Zilele urmatoare vor fi hotaritoare. Ori Petru Girlea va reduce costurile indiferent de sacrificiile ce vor trebui suportate de muncitori, ori sindicalistii vor reusi sa-l debarce pe actualul director al RATC.
Greva japoneza va continua pina vineri, cind directorului Petru Girlea ii expira ragazul acordat de sindicalisti. "Daca, pina la sfirsitul saptaminii, directorul nu ne anunta ca vom primi subventii de la bugetul local pentru cheltuielile materiale, nu cred ca-i mai putem stapini pe oameni. S-ar putea sa opreasca lucrul din proprie initiativa", a declarat liderul de sindicat, Vasile Sandu.
Forfota de la RATC a inceput ieri, inca de la primele ore de lucru, cind a avut loc o intilnire intre sindicalisti si conducerea RATC. "I-am spus din nou directorului Girlea ca el nu mai beneficiaza de sprijinul nostru. Chiar in sala de sedinte, toti reprezentantii salariatilor au sustinut ca Girlea trebuie sa demisioneze", a declarat Vasile Sandu. Pentru a impiedica "puciul" pus la cale de proprii subordonati, Petru Girlea a afirmat ca va sustine doleantele lor in fata primarului Constantin Simirad si a consilierilor locali. "Am facut un plan de reducere a costurilor cu 10% pentru rentabilizarea regiei, care a fost aprobat de Consiliul de Administratie si care incepe sa fie pus in practica", a spus seful RATC. Girlea va incerca, la sedinta Consiliului Local de joi, sa-i convinga pe alesii locali ca RATC nu poate supravietui fara subventii. "Toate regiile similare din tara sint sustinute financiar de la bugetele locale. Iasul este singurul oras in care Consiliul Local nu subventioneaza cheltuielile materiale", a mai spus directorul Girlea.
Conflictul de munca de la RATC a fost declansat inca din luna decembrie a anului trecut, insa protestele au luat amploare abia in ultimele doua saptamini. Principalele revendicari ale salariatilor sint primirea de subventii de la bugetul local, eliminarea concurentei reprezentate de maxi-taxi si marirea salariilor. Practic, in acest moment, exista doua ipoteze. Ori, RATC primeste subventii de la bugetul local si conflictul este aplanat, ori Girlea nu convinge Consiliul Local, iar salariatii RATC opresc lucrul. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii