S-a intredeschis o portita pentru transferul pe sub mina al elevilor

joi, 18 iulie 2002, 23:00
3 MIN
 S-a intredeschis o portita pentru transferul pe sub mina al elevilor

Zeci de parinti nemultumiti de rezultatele pe care copiii lor le-au obtinut la admiterea in licee s-au prezentat in ultimele zile la sediul ISJ, cerind o solutie mai buna pentru copiii lor. Acestia fie nu au intrat la licee, fiind admisi la grupuri scolare desi aveau medii bune – ultima medie la liceu in orasul Iasi fiind 8,08 -, fie au fost respinsi pentru ca nu au completat suficiente optiuni. Parintii spera in solutia salvatoare a transferurilor, cu toate ca ISJ a avertizat ca acestea nu vor fi posibile decit dupa primul semestru de scoala, si doar cu conditia ca solicitantii transferurilor sa aiba medii cel putin egale cu a ultimului admis de la scoala unde se transfera.
Metodologia examenelor de admitere din acest an ofera insa elevilor candidati la admiterea in liceu o sansa inexistenta pina acum. Conform regulamentului de admitere, in perioada 18-25 iulie, Comisia judeteana de admitere "va rezolva situatiile speciale aparute dupa repartizarea computerizata". Potrivit acestei clauze, sint permise schimburi de elevi si redistribuirea unor elevi, la cerere, pe locurile ramase libere pe motivul apropierii de domiciliu.
In metodologie nu se precizeaza clar ce inseamna schimburi de elevi si nici nu se explica in ce mod se poate efectua redistribuirea la cerere, pentru apropiere de domiciliu, spunindu-se doar ca rezolvarea acestor situatii speciale se va face doar cu acordul comisiei nationale de admitere.
Un exemplu de transfer
Practic, neprecizind clar aceste lucruri, metodologia de admitere ofera o portita elevilor admisi sa se transfere la licee mai bune (ocolindu-se regulamentul scolar), daca indeplinesc conditia apropierii de domiciliu. Inspectorii ISJ sustin insa ca rezolvarea "situatiilor speciale" nu se va putea transforma intr-o afacere a transferurilor pe sub mina.
"De exemplu, daca un elev din Tirgu-Frumos a fost declarat admis la o scoala profesionala din Hirlau, acesta se poate transfera in orasul de origine, daca la profilul solicitat sint locuri libere, iar media de admitere a candidatului este mai mare decit a ultimului admis la acea clasa", exemplifica Julieta Grigoras, vicepresedinte al comisiei judetene de admitere, cum este posibil un transfer.
"Nu se pot face transferuri ilegale.Totul e foarte clar, pentru ca se tine cont in primul rind de media de admitere. Cit priveste schimburile de elevi, acestea se refera la gemeni. Transferul pe motivul apropierii de domiciliu se realizeaza numai in cazul elevilor admisi in alta localitate decit cea in care locuiesc", a intarit si Mihai Dumitriu, inspectorul general. "Elevii din Iasi nu vor beneficia in nici un caz de aceasta prevedere a regulamentului", a mai spus Julieta Grigoras. Pina ieri, trei perechi de gemeni au solicitat transferul de la o unitate de invatamint la alta.
Respinsii incep azi o noua admitere
Cei 113 elevi respinsi in urma repartitiei computerizate vor avea posibilitatea de a ocupa unul din locurile ramase libere la scolile profesionale si de ucenici. "Respinsii vor fi introdusi din nou in baza de date, iar la o data hotarita de Minister se va proceda la repartizarea acestora, inainte de admiterea din toamna", a precizat Julieta Grigoras. Astazi absolventii de gimnaziu, care nu au fost admisi la nici o forma de invatamint se vor prezenta la scoala pentru a completa, alaturi de directori si diriginti, prima parte a fiselor de inscriere. (M.R.)

Comentarii