Scumpiri in lant pe 1 iunie

luni, 28 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Scumpiri in lant pe 1 iunie

Doar copiii inocenti se vor bucura de 1 Iunie. Incepind cu prima zi de vara, regiile au anuntat marirea tarifelor, suflind si mai fierbinte in ceafa consumatorilor. Furnizorii de servicii publice sint foarte grijulii sa se puna la adapost – fie de inflatia din ultimele luni, fie de devalorizarea leului, astfel ca isi ajusteaza preturile in asa fel, incit toate cheltuielile pe care le au in prezent, indiferent daca sint sau nu justificate, sa fie acoperite pina la ultimul leu.
Este de asteptat ca toate scumpirile la serviciile publice sa-i puna pe producatorii de bunuri de consum sa-si faca propriile calcule. Majorarile la curent, apa si agent termic ii va determina, ca si in alte rinduri, pe agentii economici sa umble ei insisi la preturi. Astfel, in urmatoarele saptamini, este posibil ca preturile la produsele alimentare de baza sa cunoasca o crestere substantiala, marind si mai mult presiunea asupra cumparatorilor. In final, ajustarea la inflatie pe care o fac regiile este doar inceputul unei alte cresteri generale a preturilor.
RAJAC a pus cruce subventiei incrucisate la canalizare
Regia "Apa-Canal" a intocmit deja documentatia pentru majorarea pretului apei potabile cu 17%, RA "Termoficare" solicita marirea tarifului de distributie cu 30%, in timp ce SC "Electrica" pregateste o crestere a tarifului unui kilowatt cu cel putin 6%.
Pentru un singur metru cub de apa potabila, iesenii vor plati, incepind cu factura lunii iunie, 9.470 lei, fata de 8.080 lei, cit platesc acum. Tot de luna viitoare, epurarea unui metru cub de apa uzata va fi taxata de RAJAC cu 4.596 lei, fata de 1.514 lei/mc, cit este in prezent, cresterea, in acest caz, fiind de 203%. "Am fost nevoiti sa crestem pretul la epurare deoarece iesenii deverseaza cea mai mare cantitate de apa uzata", a declarat Gheorghe Nichita, managerul RAJAC. Dupa ce noile tarife vor fi aprobate de Oficiul Concurentei, o familie compusa din trei persoane, cu un consum mediu de 5 mc/persoana/luna va avea de achitat, doar pentru apa potabila, 142.050 lei. La aceasta factura, se mai adauga inca 52.854 lei – pentru epurarea apei reci uzate si inca 22.060 – pentru epurarea a 6 mc de apa calda, cit reprezinta consumul mediu lunar pentru trei persoane. In total, factura unei familii compuse din trei persoane, luind in calcul consumul de apa rece si epurarea apei reci si a celei calde va fi, intr-o luna, de 216.964 lei.
Pentru familiile necontorizate, noile tarife vor avea efecte devastatoare. Consumurile mari ce revin unei familii – in absenta apometrelor de apartament – vor fi si mai greu de suportat dupa ultimele majorari ale tarifelor.
Curentul electric sare, deocamdata, numai cu 6%
Si scumpirea energiei electrice va afecta serios buzunarele iesenilor, care vor fi nevoiti sa plateasca, de luna viitoare, cu 6% mai mult. Conducerea SC "Electrica" solicitase o crestere mult mai substantiala a tarifelor, raportindu-le la devalorizarea leului fata de dolar, insa ministrul Industriilor a dat asigurari ca, cel putin deocmadata, scumpirea nu va fi mai mare de 6%.
Astfel, la tariful social, care prevede un consum mai mic de 50 kwh, pretul unui kilowatt va creste de la 814 lei la 862 lei. Cei incadrati in acest sistem vor plati 3.710 lei, pentru fiecare kilowatt care depaseste limita de 50 khw/luna, fata de 3.500, cit achita acum. La tariful standard, ce prevede un consum lunar mai mare de 50 kwh, noul pret al unui kilowatt va fi de 1.356 lei, fata de 1.280 lei, pretul actual. Si pretul abonamentului perceput la tariful standard va creste de la 36.565 lei la 38.758 lei. Concret, o familie care consuma 50 kwh lunar va avea de achitat o factura de 43.100 lei, in timp ce o familie cu un consum lunar de 120 kwh va avea de achitat 201.478 lei.
La "Termoficare", va fi cea mai drastica scumpire
Anuntata majorare a tarifului de distributie a unei gigacalorii nu va afecta direct buzunarele iesenilor, ci doar bugetul local. Conducerea RA "Termoficare" intentioneaza sa mareasca pretul de distributie al gigacaloriei de la 164.220 lei, cit este in prezent, la 214.200 lei, adica o majorare de 30%. Daca scumpirea va fi aprobata, regia ar trebui sa primeasca de la bugetul local, adica din taxele si impozitele platite de ieseni, inca 20 miliarde de lei, pentru un consum estimat, pina la sfirsitul anului, de aproximativ 350.000 de gigacalorii. "Majorarea tarifului a fost prinsa in evaluarea subventiilor pe care am facut-o la inceputul anului", a explicat Vasile Enache, directorul tehnic al RAT. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii