Se anunta demiteri la virf in licee

joi, 01 noiembrie 2001, 00:00
8 MIN
 Se anunta demiteri la virf in licee

Directorii liceelor iesene care au aprobat transferuri ilegale ale unor elevi ai scolilor profesionale din judet vor fi demisi din functie, a declarat, ieri, inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi (ISJ), Mihai Dumitriu, la doua zile dupa ce „Monitorul" a dezvaluit ca in liceele din Iasi se desfasoara un „examen secret" de admitere in liceu.
Dumitriu a spus ca inspectorii vor analiza toate actele de la liceele si grupurile scolare din judetul Iasi si vor verifica daca listele elevilor aflate in posesia inspectoratului coincid cu cele aflate la secretariatele scolilor respective.
„I-am avertizat pe directori sa nu aprobe astfel de transferuri fara avizul inspectoratului si vrem sa verificam daca a fost respectat acest lucru", a mai spus seful ISJ Iasi. Scandalul declansat la Iasi a ajuns pina la urechile ministrului Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu, care a dispus ieri verificarea legalitatii transferurilor elevilor. Ministrul Educatiei a dat ca exemplu Liceul „Iulia Hasdeu" din Capitala, unde clasele de a noua sint supradimensionate, efectivele de elevi fiind mult mai mari decit prevede regulamentul scolar.
Directorii care au acceptat inscrierea unui numar prea mare de elevi dupa ce s-a incheiat repartizarea electronica a candidatilor la admiterea in liceu vor fi sanctionati – a confirmat Ecaterina Andronescu.
Universitatea „Dimitrie Cantemir" un „Titanic" scufundat in Bahlui
1.300 de persoane care aspira la o diploma de studii superioare si-au vazut in aceste zile spulberate sperantele si milioane de lei. Sint studentii din Iasi ai Universitatii Ecologice „Dimitrie Cantemir", propusa de Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA) pentru retragerea autorizatiei de functionare. Motivul invocat de CNEAA este existenta a patru filiale (in Rimnicu Vilcea, Buzau, Focsani si Botosani) care functioneaza in ilegalitate si, mai mult, pe care conducerea de la „Cantemir" le reneaga. Chiar daca membrii comisiei de control a CNEAA nu au inca probe concrete privind aceste filiale, propunerea lor a facut ca universitatea condusa de Zaira Murgu sa semene cu un Titanic, pe punctul de a se scufunda. Studentii cauta acum disperati barcile de salvare, incercind sa se transfere la alte universitati autorizate, considerind ca institutia la care si-au inceput studiile nu mai prezinta nici un fel de credibilitate.
Ultimul control al CNEAA a fost doar picatura care a umplut paharul
de Drept de la „Al.I.Cuza" si membru in comisia de control de la „Cantemir" ca reprezentant al CNEAA, brosurile cu care au fost atrasi studentii prezentau atit universitatea Zairei Murgu, cit si pe cea, „de apartament", a lui Longinus Enescu, numita Facultatea de Stiinte Economice „Vasile Alecsandri". Asocierea numelui controversat al lui Longinus Enescu (cu ani in urma cercetat ca profesor la UMF pentru luare de mita), desi a fost aparent fatala pentru „Cantemir", in ultima instanta, ii poate fi favorabila: „E greu de stiut daca intradevar «Dimitrie Cantemir» este implicata in aceste filiale pentru ca trebuie dovezi clare, iar comisia de control a CNEAA nu le-a verificat inca la fata locului", spune prof.dr. Ioan Macovei, din comisia de stiinte juridice a CNEAA. In conditiile in care rectorul de la „Cantemir", prof. Zaira Murgu, a semnat insa o declaratie ca nu are nici o legatura cu aceste filiale, iar Longinus
Criza de imagine nu are insa legatura directa cu existenta celor patru filiale, acestea reprezentind doar picatura care a umplut paharul cu neregulile pe care „Cantemir" le-a adunat de-a lungul a 11 ani de activitate. Vasul pe care se afla cei 1300 de studenti din Iasi pe care „Cantemir" ii are in momentul de fata a suferit avaria cu mult inainte de a ajunge ei pe bancile celor trei facultati. Cele patru filiale ale Universitatii Ecologice „Dimitrie Cantemir" au fost depistate de Politie, in urma reclamatiilor care au ajuns la Ministerul de Interne in ultimele luni, dar si a unor pliante care au circulat prin cele patru municipii. Asa cum sustine prof.dr. Ioan Macovei, decanul Facultatii
Enescu nu mai figureaza pe statele de plata de la „Cantemir", unde a predat ani buni, la Universitatea Ecologica exista inca speranta unei portite de scapare. Nu de aceeasi parere este insa si presedintele CNEAA, prof.dr. Ioan Mihailescu, care spune ca cele patru filiale ilegale nu au fost decit „incununarea" unui sir intreg de nereguli de la „Cantemir":
„Motivele sint mai multe, iar aceste filiale nu au avut niciodata autorizare". In plus, spune presedintele CNEAA, legatura dintre universitatea Zairei Murgu si cea a lui Longinus Enescu este de necontestat, deoarece „Vasile Alecsandri" a fost infiintata sub cupola aceleiasi fundatii, „Dimitrie Cantemir". In cursul acestei saptamini, dosarele celor 15 universitati care au primit luni „bila neagra" vor fi trimise de CNEAA la Ministerul Educatiei si Cercetarii, care urmeaza sa dea verdictul.
Ruptura de filiala din Tg. Mures a lasat-o pe Zaira intr-un picior
Chiar daca ministerul va decide retragerea autorizatiei pentru cele trei specializari de la Iasi ale universitatii „Cantemir", este greu de crezut insa ca institutia Zairei Murgu va disparea pur si simplu din peisajul invatamintului privat iesean. Imaginea pe care o are „Cantemir" este construita in majoritate din ilegalitatile pe care le-a facut timp de peste un deceniu. Ea nu se confrunta acum pentru prima data cu problema filialelor. In perioada 1997-1998, dupa ce Facultatea de Stiinte Economice a fost infiintata impotriva vointei CNEAA, universitatea a scolarizat fara autorizatie studenti la specializarea Drept. Motivind ca multi ieseni doresc sa fie studenti in Drept la „Dimitrie Cantemir" – dar facultate autorizata in acest domeniu era doar la Tirgu Mures – s-a infiintat un „centru de pregatire" la Iasi, fireste, fara ca aceasta forma sa fie reglementata de vreo lege. Dupa contestatiile membrilor CNEAA, studentii au fost transferati in Ardeal, ajungindu-se la o situatie paradoxala: Facultatea de Drept functiona la sediul filialei sale din Tirgu Mures, fiind condusa „prin telecomanda" de decanul sau, avocat Dumitru Burghelea, dat afara de la „Al.I.Cuza", intrucit plagiase o carte. Abia in decembrie 2000, „Cantemir" a reusit sa-si vada in Monitorul Oficial autorizata Facultatea de Drept de la Iasi (alaturi de Economie si Administratie publica), motiv pentru care a incercat sa fie in rind cu lumea. Pentru ca este doar lector, Dumitru Burghelea este acum numai prodecan la Drept, nefiind angajat cu carte de munca. Nici unul din cei trei decani (intre care se numara si viceprimarul Vasile Munteanu, la Administratie publica) nu are de altfel cartea de munca la „Cantemir". Multi dintre profesori au preferat sa ramina angajati cu norma de baza la Tirgu Mures. Pornind ca o filiala a universitatii din Iasi, „Dimitrie Cantemir" din Tirgu Mures a devenit intre timp mult mai puternica, avind chiar propuse pentru acreditare doua specializari si un sediu propriu, o cladire cu cinci etaje. Ruptura intre cele doua filiale a avut la baza, se pare, si niste certuri de familie intre Zaira Murgu si fiul sau, Adrian Murgu, acum rector la Tirgu Mures. Fosta filiala din Tirgu Mures, fiind mult mai bine pusa la punct, a constituit pina in acest an, cind s-a separat juridic de Iasi, un spate puternic pentru precaritatea conditiilor de aici. Aceasta este inca o posibila explicatie pentru care „Cantemir" -Iasi este acum pe cale de a se scufunda. (Mirela CORLATAN, Corina GILCA)
Transferurile dubioase fac valuri in invatamint
Mihai Dumitriu, inspectorul general al ISJ, ameninta ca va verifica la singe miscarile elevilor dupa incheierea perioadei de transferari
Admiterea in liceu face valuri acum in liceele iesene, dupa aparitia cazurilor dubioase de transfer publicate de ziarul „Monitorul". Mihai Dumitriu, seful Inspectoratului Scolar Judetean, sustine ca va declansa un control sever in licee si va destitui directorii care au facut transferuri ilegale. Admiterea in liceu pare ca se sustine din nou in aceasta toamna, dar examenele costa acum zece milioane de lei si nu mai sint publice. „Examenul" din aceasta toamna se face cu valorificarea neclaritatilor din regulamentul scolar aparut in septembrie. Cazuri de transferuri ca cele din Iasi au fost descoperite acum si in liceele bucurestene, iar Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a hotarit sa-i traga la raspundere pe cei care se fac vinovati de ilegalitati. Mai mult decit atit, aceasta a decis ca reprezentantii Inspectoratelor scolare si ai MEC sa extinda controalele in mai multe licee, mai ales in cele foarte solicitate.
Modalitatile de transfer din liceele iesene au fost foarte variate. Unele au venit direct de la Inspectoratul Scolar si in acest caz elevii care intrasera la scoala profesionala au putut trece cu usurinta in clase de liceu. ISJ a trimis pe 19 septembrie doua adrese catre aceeasi institutie: Grupul Scolar „Saligny". Intr-una din adrese il anunta pe directorul Adrian Marcu ca elevii Andrei Boros (profesionala) si
Razvan Ionel Cojocaru (profesionala) vor pleca prin transfer din scoala. In cealalta adresa, in mod surprinzator, directorul era informat ca acesti copii se reintorc tot la „Saligny", dar la alte clase, respectiv clase de liceu. In alt caz prezentat de „Monitorul", o eleva a venit de la un liceu cu profil de industrie usoara la un alt liceu, cu profil de informatica, avind o motivatie de-a dreptul hilara. Maria Cristina Vasiliu a obtinut transferul de la Liceul MIU Victoria, la Liceul „Anghel Saligny", la o clasa de informatica, dupa ce parintii au prezentat motivul: „lucram in domeniu si fata detine un calculator acasa".
Un alt caz este cel al invocarii unei boli „primoinfectie TBC", diagnostic care a ajutat o eleva sa vina la liceul pentru care optase initial, dar la care nu reusise sa ajunga in urma distribuirii computerizate din vara. Un diagnostic ca al fetei ar putea avea 60% din populatia Romaniei, spune prof.dr. Traian Mihaescu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie. Raluca Silvia Ceuca a reusit performanta ca, in numai trei saptamini, sa treaca prin trei licee, pina sa ajunga la Liceul „Vasile Alecsandri", unde este acum eleva. Ea s-a transferat de la Liceul „Radu Cernatescu", de la profilul matematica – informatica, la Liceul „Constantin Brincusi" si, dupa ce a obtinut un certificat medical, fata a ajuns aproape de casa fara ca Regulamentul scolar sa fie incalcat.
Daca la inceput, cind au aflat ca sint investigate cazurile de transferuri, reprezentantii ISJ au dat relatii despre acest subiect, dupa izbucnirea scandalului, conducerea acestei institutii a refuzat categoric colaborarea pentru identificarea legalitatii transferurilor. Mai mult decit atit, acum au aparut conflicte in interiorul institutiei. Genovica Vulpoi, inspector general adjunct, spune ca nu are nici o legatura cu transferurile de la ISJ si ca doar inspectorul Julieta Grigoras, care a semnat listele, cunoaste aceste cazuri. Pe de alta parte, Mihai Dumitriu a declansat controale in licee pentru a verifica legalitatea transferurilor facute, amenintind cu destituirea pe directorii care s-au abatut de la Regulamentul Scolar. Julieta Grigoras, cea care a semnat pe listele de transfer si de redistribuire nu mai este de gasit. Ziarul „Monitorul" solicita, in continuare, Inspectoratului Scolar Judetean Iasi lista tuturor transferurilor care s-au facut dupa 15 septembrie.
(Corina GILCA)

Comentarii