Se involbureaza apele in jurul Statiei de Epurare

marți, 03 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Se involbureaza apele in jurul Statiei de Epurare

Concentratia de poluanti din apele deversate de RAJAC in Prut se incadreaza in limitele normale. Iasul este printre putinele orase din tara care respecta cu strictete conditiile de mediu. Acestea sint, pe scurt, concluziile filialei iesene a Apelor Romane, in urma a mii de analize de laborator efectuate de-a lungul ultimilor doi ani. Tocmai de aceea, cheltuirea a 32 milioane de euro pentru modernizarea Statiei de Epurare de la Dancu stirneste controverse in rindul specialistilor.
"Comparativ cu Bucurestiul, Iasul sta extrem de bine cu epurarea"
Ieri, Corneliu Cretu, directorul filialei iesene a Apelor Romane, a declarat ca pot fi aduse argumente "pro" si "contra" pentru continuare lucrarilor de la Dancu. "Este foarte important ca aceasta statie sa respecte parametrii vest-europeni de mediu. Sintem prea saraci ca sa ne permitem o investitie costisitoare, fara ca efectele sa fie depline. Iar la aceasta statie, chiar daca va fi terminata si linia II, trebuie sa se faca corectii pentru ca o sa fim un pic in urma cu reglementarile de mediu din Vest", a declarat Cretu.
Ca si zilele trecute, datele ecuatiei ramin aceleasi: Gheorghe Nichita, managerul RAJAC, vrea sa investeasca in sporirea capacitatii de epurare in uzina de la 1.800 l/s la 4.200 l/s, cu toate ca debitul mediu epurat anul trecut a fost de 979 l/s. Pentru aceasta, RAJAC va cheltui 32 milioane de euro, din care 24 sint acordati gratuit de Uniunea Europeana, iar restul de 8 reprezinta contributia proprie a Iasului. "Comparativ cu Bucurestiul, noi stam extrem de bine la epurare. In acest caz RAJAC merita toate laudele", a spus Cretu. Ca si conducerea regiei, Corneliu Cretu a fost de acord ca, in perspectiva dezvoltarii economice a Iasului, este necesara si o a doua linie de epurare. "Daca industria creste macar la 60% cit era acum 10 ani, avem nevoie de o capacitate mai mare de epurare", a spus acesta.
Puteau fi dati banii pentru refacerea retelelor de distributie?
Specialistii in domeniu sustin ca RAJAC ar fi trebuit sa gestioneze cu mai multa intelepciune programul ISPA. Astfel, regia putea licita pentru un proiect mai mic cu care sa creasca capacitatea de epurare de la Dancu cu doar citeva sute de litri pe secunda si, in paralel, sa propuna un alt program extrem de important: refacerea retelei de distributie a apei. "Nu cunosc conditiile in care au decurs negocierile pentru acest proiect. Chiar si asa, cred ca putea fi avansat si un plan de reabilitarea a retelei de distributie. Puteau fi gasite suficiente motive de mediu pentru ca si acest plan sa fie acceptat si, ulterior, finantat", a declarat directorul Apelor Romane Iasi.
In Ticau, Sararie, Stefan cel Mare, Brindusa si Galata sint semnalate puternice alunecari de teren. Datorita asezarii sale, pe 7 coline, exista indicii suficiente ca Iasul o ia la vale, unul dintre motive fiind si infiltratiile de apa. In acest moment, randamentul retelei de distributie a regiei este de aproximativ 60%. Asta inseamna ca, din volumul total de apa produsa de RAJAC, 40% se pierde pe traseu, in pamint. Concret, daca regia produce 8,3 metri cubi de apa, 5 ajung cu siguranta la consumatori, iar restul se pierd pe retea. Mai mult, o parte din apa care se pierde in pamint ajunge in canalele colectoare ale regiei, fiind epurata inainte de a fi deversata in Prut, curatire pentru care regia cheltuie sume importante de bani. Al doilea imens beneficiu pe care il aduce reabilitarea sistemului de distributie este unul pur financiar. Regia elimina pierderile din retea si isi scade astfel cheltuielile proprii, ceea ce pentru ieseni echivaleaza cu un serviciu de calitate la un pret redus.
Dezbaterea publica pe marginea investitiei de la Dancu se va muta joi in Sala Galbena a Consiliului Judetean. Intreaga conducere a judetului, acompaniata de cea a RAJAC, va prezenta miine toate detaliile legate de aceasta afacere. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii