Senatul Universitatii "Cuza" s-a intors cu 360 de grade

joi, 11 iulie 2002, 23:00
4 MIN
 Senatul Universitatii "Cuza" s-a intors cu 360 de grade

Senatul Universitatii "Al.I.Cuza" a transat definitiv in sedinta de ieri problema contractului semnat cu pictorul bucurestean Sabin Balasa. Desi mai multi dintre membrii Senatului au luat cuvintul si si-au exprimat dezacordul ca institutia sa dea 6,5 miliarde de lei pentru pictura pe care o va face acesta in Aula, pina la urma rectorul Dumitru Oprea a reusit sa obtina pentru a doua oara un vot unanim favorabil acestei "investitii". Dupa mai mult de o ora de dezbateri, toti membrii Senatului au fost convinsi ca trebuie sa ridice mina sus si sa-si dea acordul pentru pictura lui Balasa, asa cum au facut si in urma cu o luna. "Eu sint convins ca va iesi ceva superb", a spus aseara rectorul Oprea. Daca suma a fost votata, controversele pe marginea talentului lui Balasa continua. "Eu cred ca nicaieri in aceasta tara, acest artist nu poate sa innobileze un spatiu. Cred ca ceea ce va face Balasa va fi un act de subcultura. Tot ceea ce a facut se inscrie intr-o zona de subcultura, de kitsch", este de parere reputatul pictor bucurestean Stefan Caltea, profesor la Arte Plastice in Capitala.
Universitarii au votat «pentru» in unanimitate
Singurul argument care a fost prezentat in ambele sedinte de senat de la "Cuza" a fost acela ca, cel putin o parte dintre banii pentru aceasta pictura vor fi obtinuti din sponsorizari. Pe linga aceasta precizare, rectorul Dumitru Oprea a prezentat membrilor Senatului situatia financiara a institutiei pe care o conduce. Marea majoritate a universitarilor au avut in fata pentru prima oara sumele de bani pe care le are Universitatea, constatind, se pare, ca situatia este mult mai roz decit o vedeau din interiorul facultatii de care apartin. De asemenea, rectorul Oprea a spus, asa cum sustin mai multi profesori, ca o parte dintre acesti bani au fost obtinuti prin negocierile pe care le-a dus el personal. "Cele 6,5 miliarde lei nu reprezinta salariile profesorilor pe trei luni, ci pe doar opt zile", sustine rectorul Oprea. Cu toate acestea, unii dintre membrii Senatului au pus ieri problema situatiei critice a unora dintre facultati si cladiri ce apartin institutiei, sugerind ca nu este cel mai potrivit moment pentru a face aceasta pictura. Unii dintre profesori si-au precizat si opinia defavorabila fata de Balasa, reclamind faptul ca pictorul nu le-a prezentat nici un proiect al lucrarii. Oprea a cerut Senatului sa-si mai exprime odata votul fata de acest proiect, spunind ca este gata sa rezilieze contractul daca Senatul va decide asta, precizind ca, in aceste conditii, o va insarcina pe contabila-sefa sa recupereze avansul care i s-a dat deja lui Sabin Balasa, reprezentind 30% din suma de 6,5 miliarde de lei. Intr-o stare de mare emotionalitate – cum au caracterizat-o profesorii – rectorul Oprea a reusit insa si a doua oara sa obtina unanimitatea in favoarea acestui contract.
"Balasa a fost omul de casa al lui Ceausescu"
Spune pictorul iesean Traian Mocanu, consilier al Directiei pentru Cultura. "Si-acuma, daca Iliescu imi comanda, il fac cu placere", replica Sabin Balasa
In pofida increderii pe care a reusit sa o smulga de la universitarii ieseni, Sabin Balasa este din ce in ce mai contestat de colegii sai de breasla. Pictorul iesean Traian Mocanu, consilier in cadrul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Iasi, considera ca, fiind vorba de o institutie publica, Universitatea "Cuza" trebuia sa organizeze un concurs de proiecte pentru aceasta pictura. Daca pe universitari i-a convins faptul ca Sabin Balasa a pictat in anii ’70 si Sala Pasilor Pierduti, pentru artistii ieseni acesta este un argument pentru a-l desconsidera: "Sabin Balasa a fost omul de casa al lui Ceausescu, tot ce era comanda sociala era «suflat» de acest om. Pentru Sala Pasilor Pierduti a fost platit cu 700.000 de lei, bani cu care, la vremea aceea, se puteau cumpara zece Dacii", spune artistul Traian Mocanu, considerind ca, personajele pictate de Balasa in Sala ii intruchipeaza pe "tovarasi".
"Le-am facut gratis pe cele mai multe. Am luat foarte putin pentru ultimele, nu mai tin minte cit, oricum era nimic. Mi-a spus un coleg de-al meu ca au fost prea slabe, le-a subevaluat si nu mi-a iesit decit putin in plus peste spriturile pe care le beam la Casa Universitarilor", sustine Sabin Balasa. Cit despre faptul ca i-a pictat pe Ceausesti, Sabin Balasa spune: "Cum sa nu? I-am pictat cit mi-au platit, si-acuma, daca Iliescu imi comanda, il fac cu placere. Eu n-am fost comunist, numai comunistii zic ca pe ala sa-l faci, pe ala sa nu-l faci. Nu domnule, eu il fac pentru ca din asta traiesc; am crescut doi copii. Ce, firma Mercedes la comunisti nu vinde, la ailalti nu vinde? Singura data cind n-am facut a fost in perioada stalinista, cind iti spunea si cum sa pictezi; eu singur am refuzat", declara Balasa. (Mirela CORLATAN)

Comentarii