Sfirsit de epoca la UMF

vineri, 05 martie 2004, 00:00
3 MIN
 Sfirsit de epoca la UMF

La final de domnie, conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa” (UMF) si-a pregatit cu minutiozitate o iesire din scena cu mare pompa. Dorind sa stearga petele lasate de numeroasele scandaluri in care institutia a fost implicata in ultimii ani, sefii de la UMF si-au imbracat ieri robele pentru a acorda in ropote de aplauze cea mai inalta distinctie universitara. Prof.dr. Gheorghe Benga, de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, a devenit Doctor Honoris Causa al UMF Iasi, el fiind cel care ar fi trebuit sa primeasca anul trecut Premiul Nobel pentru Chimie. Folosindu-se de prestigiul acestuia, conducerea UMF a incercat sa-si incheie domnia la superlativ, crezind ca astfel se vor putea sterge amprentele Afacerii Diplomelor False. Intentia buna a fost insa stirbita de un gest care i-a facut pe multi universitari sa rida pe sub mustati: rectorul Carol Stanciu si-a agatat deja portretul in Sala Senatului.
Biletele de prezenta
Ultima zi de domnie a actualilor decani de la UMF a fost organizata in cele mai mici amanunte. Fireste, pregatirile au inceput cu mult timp in urma, inca de anul trecut, cind s-a propus in Senat ca Gheorghe Benga sa primeasca distinctia. Cind acesta a acceptat, sefii de la UMF au fost fericiti: puteau sa-i lege numele de mandatul lor. Pentru a se da o cit mai mare amploare evenimentului, decernarea nu s-a facut in Sala Senatului, cum se face de obicei, ci in Aula. Audienta a fost maxima: locurile nu au fost suficiente si s-a stat chiar si in picioare. Numai ca, la sfirsit, unii studenti puteau fi vazuti la iesire lasind biletele de prezenta cu numele lor profesorilor cu care ar fi trebuit sa aiba la acea ora cursul. „Il omagiem pe profesorul Benga pentru a repara cit de cit marea nedreptate care i s-a facut prin nerecunoasterea meritelor stiintifice de Comitetul Nobel. Revolta mea nu cunoaste margini in aceasta privinta”, a spus prof.dr. Carol Stanciu despre savantul care este sef al Catedrei de Biologie Celulara si Moleculara si sef al Laboratorului de Explorari Genetice I de la Spitalul Universitar din Cluj.
„Pensionarea, o etapa prin care toti trebuie sa trecem”
Desi, cu mare politete, profesorul Benga a elogiat la rindu-i UMF Iasi si pe rectorul Stanciu, universitatea clujeana poate da o lectie medicinistilor ieseni. Acestia duc inca din 1990 o adevarata politica de promovare a tinerilor, iar profesorii universitari, oricite merite stiintifice ar avea, nu doar ca nu mai detin functii de conducere dupa 65 de ani, dar nici macar nu pot ramine titulari dupa aceasta virsta. „Este un principiu al scolii medicale clujene, ce nu a fost incalcat niciodata. Pensionarea este o etapa prin care toti trebuie sa trecem. Aceasta nu inseamna ca noi nu ne respectam profesorii: ei ramin consultanti”, spune prof.dr. Marius Bojita, la 61 de ani reales rector al UMF Cluj. Spre deosebire de aceasta, prof.dr. Carol Stanciu, la cei 67 de ani, se vede nevoit acum sa renunte la functie, avind doua mandate si va candida astazi la functia de decan. In timp ce, la Cluj, profesorul Benga, candidat la Premiul Nobel, acum de 60 de ani, va parasi institutia peste cinci ani, la UMF Iasi toata echipa de conducere actuala a trecut de virsta pensionarii si a candidat sau va candida pentru alte functii. Cit il priveste pe rectorul Carol Stanciu, el si-a agatat deja portretul in Sala Senatului, spre amuzamentul unor profesori. Pentru aceasta, rectorul Stanciu a trebuit sa comande insa si portretele altor opt rectori pe care i-a avut pina acum UMF Iasi, tablourile fiind realizate de pictorita Leahu, care a avut citeva expozitii in Rotonda de la UMF si care nu este membra a Uniunii Artistilor Plastici. „Nu au costat nimic”, sustine rectorul Stanciu. (Mirela CORLATAN)

Comentarii