Situatie disperata la Spitalul de „Neurochirurgie”

joi, 09 iunie 2005, 23:00
5 MIN
 Situatie disperata la Spitalul de „Neurochirurgie”

„Cind ma operati, domnule doctor?”. Aceasta este intrebarea cu care adorm pe buze cel putin zece pacienti ai Spitalului de Neurochirurgie „Sf. Treime” in fiecare seara. Nici medicii nu pot sta linistiti: cu fiecare ceas care trece scad sansele de supravietuire ale celor ce si-au pus viata in miinile lor. Mihnirea este ca aceasta situatie nu depinde de vointa lor. „Ne pare rau, dar inca nu s-a eliberat nici un aparat de anestezie!”. Acest raspuns invariabil ii face pe medici sa devina neputinciosi in lupta contracronometru cu moartea. Lipsa aparatelor de anestezie este motivul pentru care zece pacienti zilnic sint reprogramati pentru operatie de la o zi la alta. Pentru a acorda o sansa de viata celor diagnosticati cu boli grave precum anevrism, tumori cerebrale sau fracturi de coloana cervicala, Ministerul Sanatatii ar trebui sa sara in ajutorul Spitalului de Neurochirurgie „Sf. Treime”. Asta deoarece, dupa multi ani, ministerul in cauza a facut demersurile necesare pentru achzitionarea a 200 de aparate de anestezie. Spitalul de Neurochirurgie ar avea nevoie doar de patru din totalul acestora pentru ca lupta cu moartea sa nu fie inechitabila. Vor face politicienii ieseni lobby pentru ca aparatele respective sa fie repartizate acestui spital unde sint tratate cazuri din intreaga Moldova?
„Ce sa mai zic, cind nu e una, e alta. Eu, ca si contribuabil, dau lunar 6,5 la suta din salariul meu pentru fondul de sanatate, iar acum ma trezesc ca mi se zice sa mai astept alte 24 de ore pentru a intra in operatie. Nu ar fi o problema, insa ma doare rau spatele. De parca durerii i-ai putea ordona sa ia o pauza de o zi”. Asa suna nemultumirea unui pacient diagnosticat cu hernie de disc ce isi astepta ieri rindul la operatie. Exista insa cazuri mult mai grave care nu pot suporta aminare, intrucit 24 de ore de asteptare pot fi fatale. „Pentru bolnavii diagnosticati cu anevrisme, tumori cerebrale sau fracturi de coloana cervicala, operatia trebuie efectuata in timp util pentru a le putea salva viata. In astfel de cazuri si o ora conteaza, sansele lor de supravietuire si recuperare fiind considerabil mai ridicate”, a declarat doctorul Dana Turliuc, directorul adjunct al Spitalului de Neurochirurgie. Cu cit operatia intirzie, cu atit efectele nu se lasa asteptate. Spre exemplu, in cazul unui anevrism, pacientul se confrunta moment de moment cu pericolul de a i se rupe un vas de singe cauzind astfel hemoragie cerebrala. Nici cei suferinzi de fracturi de coloana cervicala nu au o soarta mai buna. „Sansele de recuperare ale acestora depind de cit de repede sint operati”, spun medicii. Apoi daca sint operati a doua sau a treia zi de la internare, medicii pot fi pusi in fata unui alt dignostic postoperator decit cel asteptat. „Si atunci cum sa scapi din aceasta dilema? Ce te faci cind iti vin 4-5 urgente care nu suporta aminare. Viata acelor oameni este in pericol, iar medicul in loc sa treaca la treaba, mai intii trebuie sa se intrebe daca dispune de un aparat de anestezie sau nu”, a punctat doctorul Danut Costin, directorul general al Spitalului de Neurochirurgie. Din numarul de 3000 de pacienti internati anual in aceasta unitate spitaliceasca, 20% reprezinta cazurile diagnosticate cu anevrism si fracturi de coloana cervicala, iar in proportie de 8% se opereaza tumori cerebrale. Consecintele nu se abat numai asupra starii de sanatate a bolnavilor, ci si asupra administratiei spitalului. Faptul ca salile de operatie nu pot functiona la capacitate maxima face ca numarul de paturi sa devina insuficient. „Asa se ajunge in situatia ca doi bolnavi sa fie fortati sa imparta un pat”, a mai adaugat doctorul neurochirurg Dana Turliuc.
Ultimul aparat s-a cumparat in anul 1992
Toate aceste probleme au o singura cauza: deficitul major de aparate pentru anestezie. „Spitalul de Neurochirurgie are cinci sali de operatie si doar doua aparate de anestezie, din care unul mai functioneaza la parametrii normali. In mod normal, daca am avea cite un aparat de anestezie pentru fiecare sala, medicii ar putea opera in jur de 20 de pacienti zilnic. Insa, in prezent, numarul acestora este redus la jumatate deoarece trebuie sa alergam cu cele doua aparate dintr-o sala in alta”, a explicat prof. dr. Danut Costin, directorul general al Spitalului de Neurochirurgie. Ultima data cind Spitalul de Neurochirurgie a achizitionat din fonduri proprii un astfel de aparat a fost in anul 1992. „De atunci nu am mai avut banii necesari pentru a ne mai dota salile de operatie cu alt aparat de anestezie in conditiile in care la momentul actual acest instrument medical costa intre 60.000-70.000 de euro. Spitalul ar mai avea nevoie de patru aparate de anestezie pentru ca pacientii sa nu mai fie aminati de pe o zi pe alta”, a mai precizat doctorul Danut Costin.
La Bucuresti se vor cumpara 200 de aparate. Cite vor ajunge la Iasi?
Ca urmare, Ministerul Sanatatii ar trebui sa se sesizeze cu privire la situatia creata la Spitalul de Neurochirurgie. Daca, in ultimii ani, reprezentantii ministerului s-au preocupat mai mult de achizitionarea unor aparate ultrasofisticate precum tomograf, aparat de rezonanta magnetica nucleara, se pare ca anul acesta si-au amintit ca din dotarea spitalelor lipsesc chiar instrumente de stricta necesitate. Asa se explica faptul ca in curind Ministerul Sanatatii va achizitiona 200 de aparate de anestezie. Distribuite in mod egal pentru fiecare judet al tarii, Iasul ar trebui sa beneficieze de 5 astfel de aparate. Aceasta daca nu se ia in calcul populatia judetului, care este in fruntea clasamentului pe tara, cit si faptul ca in Iasi se trateaza pacienti din intreaga Moldova. Pentru ca problema majora cu care se confrunta Spitalul „Sf .Treime” sa ajunga si la urechile guvernantilor, politicienii ieseni ar trebui sa ii sprijine pe medici in demersul lor. Cel putin, la nivel declarativ stam bine. „Conducerea spitalului mi-a transmis o solicitare in acest sens, pe baza careia am discutat deja cu reprezentantii Ministerului Sanatatii. Muncim sa rezolvam si aceasta problema. Saptamina viitoare vom relua discutiile cu cei de la minister si vom sti daca si cind Iasul va beneficia de vreun astfel de aparat”, a declarat deputatul PD, Petru Movila, membru al Comisiei de Sanatate din cadrul Camerei Deputatilor. Si deputatul PNL Relu Fenechiu face promisiuni marete. „Nu stiam de situatia grava existenta la Spitalul de Neurochirurgie. Am sa ii rog pe cei din conducerea spitalului sa ia legatura cu mine si le promit ca totul se va rezolva”, a precizat Relu Fenechiu. Ramine de vazut cit de serioase sint intentiile politicienilor in care iesenii si-au pus increderea. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii