Soc pe piata incalzirii: de la 12.000 centrale termice in 2003 la 400 anul acesta

duminică, 14 august 2005, 23:00
3 MIN
 Soc pe piata incalzirii: de la 12.000 centrale termice in 2003 la 400 anul acesta

Numarul celor care renunta la sistemul centralizat de termoficare pentru a-si monta centrale pe gaz a scazut aproape de cinci ori fata de anul trecut. Una din posibilele explicatii ar fi si noile conditii impuse de CET. „Ziarul de Iasi” va prezinta, pas cu pas, pasii pe care trebuie sa-i urmati, precum si citi bani trebuie sa scoateti din buzunare pentru a va monta centrala termica.
Care sint pasii pentru montarea unei centrale
Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa obtineti acordul asociatiei de locatari si, in mod obligatoriu, al vecinilor atit pe orizontala, cit si pe verticala. Cu aceasta aprobare va prezentati la CET pentru a depune cererea de debransare. Intre timp, trebuie sa cautati o firma care sa se ocupe de realizarea proiectului de echilibrare hidraulica, absolut necesar pentru desprinderea de la sistemul centralizat de incalzire. Pe piata ieseana exista mai multe firme care se realizeaza astfel de proiecte. In functie de firma pe care o alegeti si de complexitatea proiectului valoarea acestuia poate varia. „Proiectele pe care le-am facut pina acum au avut o valoare de aproximativ doua milioane lei. Ea poate fi depasita in functie de numarul de camere al apartamentului si in functie de numarul de etaje al imobilului. In cazul in care mai multi locatari dintr-o scara solicita realizarea unui asemenea proiect se pot face unele reduceri”, a declarat Adrian Neagu, inginer proiectant in cadrul firmei „Termo-Sanital”. Un alt pas pe care trebuie sa il faceti cit timp firma se ocupa de realizarea proiectului este sa mergeti la „Distrigaz-Nord” pentru a solicita aprobarea montarii centralei. Eliberarea acestui acord poate dura intre 10 si 30 de zile. O alta etapa pe care trebuie sa o parcurgeti pentru a va debransa se consuma dupa ce obtineti proiectul de echilibrare hidraulica. „Cu acest proiect, locatarii se prezinta la CET-UFET, Soseaua Nationala nr. 43, pentru a obtine referatul tehnic de specialitate privind desprinderea de la sistemul centralizate de inclazire”, a explicat Constantin Ciofu, directorul UFET.
„Apoi, dupa achitarea unei taxe, locatarii vin din nou la CET pentru efectuarea fizica a debransarii”, a precizat Ciofu. Intre timp, trebuie sa procurati centrala termica de apartament, dar si instalatie termica necesara noului sistem de incalzire si sa le montati, lucrare care va poate costa intre 40 si 50 milioane lei. In final, cu toate proiectele si taxele, montarea centralei termice de apartament poate varia intre 50 si 60 de milioane lei.
Numarul locatarilor care au renuntat la servicile CET pentru a-si instala centrala a scazut drastic in ultimii ani. „Astfel, daca in 2003 numarul celor care au obtinut aviz pentru debransare a fost de 12.080, in 2004 doar 2.560 de locatari au primit astfel de avize de la CET”, a declarat Constantin Ciofu. In 2005, pina in acest moment, desi numarul cererilor inregistrate a fost de 1.210, doar 392 de locatari au privit avizele de debransare de la CET. Sefii societatii au si o explicatie pentru aceasta diferenta. „Unii dintre cei care au depus cereri au realizat intre timp ca este mai rentabil sa ramina bransati la sistemul de incalzire centralizat decit sa isi monteze centrale termice de apartament. Investitia in centrala si costurile ulterioare li s-au parut mult prea mari pentru a fi suportate”, a precizat Ciofu. (Mariana ZBERIANU)

Comentarii