Taxa otravita a medicilor de familie

luni, 28 februarie 2000, 00:00
7 MIN
 Taxa otravita a medicilor de familie

In marea lor majoritate, consultatiile la domiciliu trebuie platite
Desi are pretentia sa revolutioneze sistemul sanitar, reforma din acest domeniu inseamna, deocamdata, o cotizatie lunara de 14% (din care 7% din venit plateste persoana respectiva, iar restul, firma la care lucreaza) si alegerea unui medic de familie. Care medic de familie trebuie sa rezolve, teoretic, 80-90% din problemele de sanatate ale celor care, avind incredere in el, s-au inscris pe lista sa. Entuziasmul pacientilor carora li s-a spus, intr-o prima faza, ca vor primi asistenta medicala 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamina, a scazut treptat odata cu timpul consacrat lor – acum de numai sapte ore pe zi, fara simbata si duminica -, culminind cu faptul ca vor trebui sa plateasca daca doresc sa fie consultati acasa. Fac exceptie de la aceasta regula copiii cu virste pina in 3 ani, persoanele cu deficit motor la membrele inferioare – deci cele care nu se pot deplasa – cei aflati in stare terminala a bolii si urgentele. Daca la copii este clar, in restul situatiilor se intelege ca daca nu esti pe moarte, nu ai picioarele paralizate sau nu ai facut un infarct, de exemplu, ca sa reprezinti o urgenta, scoti banul din buzunar daca medicul de familie vine sa te consulte acasa. Chiar daca ai 79 de ani, nu vezi aproape deloc si ai si probleme cu circulatia singelui – din cauza carora poate oricind sa ti se faca rau si sa pici din picioare. Iar daca medicul de familie vine sau nu la tine fara sa-ti ceara taxa de 80.000 de lei (contabilizati, de altfel, pe chitanta) tine de cit este el de pasionat de meseria lui, pentru ca din punct de vedere legal nu i se poate imputa nimic. Sau poate mai tine si de curajul lui de a discerne cind este sau nu o urgenta, bazindu-se numai pe informatiile primite de la familie, si nu pe unele pertinente, facute de un alt specialist ori de el insusi. "Este greu sa-ti dai seama la telefon, din ce spune familia, care este cu adevarat starea bolnavului respectiv. De regula, in astfel de situatii, cei apropiati se sperie si exagereaza, si poti merge acasa de doua, trei ori si sa nu fie cazul de urgenta – cel putin in sensul precizat de CASS -, dar a patra oara sa fie intr-adevar o situatie foarte grava, de viata si de moarte, si-atunci trebuie sa previi, mergind de fiecare data, chiar daca din patru vizite ti se deconteaza numai una. Am avut chiar saptamina trecuta doua astfel de situatii, dar asta este viata unui medic", spune dr. Dan Pletea, medic la dispensarul din Copou.
"Mai bine apelez direct la un cabinet particular"
Parerile sint impartite: unii medici asigura asistenta medicala pacientilor sai, indiferent daca este in timpul saptaminii sau in week-end, daca este ziua sau noaptea, la dispensar sau la domiciliu sau daca le sint decontate toate serviciile medicale sau nu; altii se rezuma la asistenta medicala minima decontata de CASS, motivind ca noul statut de patron al cabinetului in care lucreaza le confera acest drept. "Casa nu ne deconteaza consultatiile medicale la domiciliu decit in cele patru situatii, iar eu, care am pe lista multe persoane virstnice, nu pot sa merg acasa la fiecare dintre cei ce ma solicita, pe benzina mea. Eu trebuie sa supravietuiesc din bugetul de practica pe care mi-l da CASS, din care trebuie sa platesc salariile asistentei si infirmierei, precum si cheltuielile curente", explica dr. Rodica Bulau. Cu alte cuvinte, totul tine de constiinta si constiinciozitatea fiecaruia, pentru ca, din punct de vedere legal, doctoritei Bulau nu i se poate reprosa faptul ca a cerut familiei Malancus sa-i plateasca consultatia. Se naste insa intrebarea: poate fi relatia medic de familie-pacient o relatie strict financiara? Daca da atunci ea s-ar putea interpreta la modul ca "daca ma platesti te consult, daca nu, nu ma mai intereseaza ce ti se intimpla atit timp sint acoperit de lege".
Asa incit, concluzia Mariei Malacus – "decit sa chem medicul de familie acasa si sa-i platesc 80.000 de lei pentru o consultatie, existind posibilitatea ca apoi sa ma indrume la un specialist din policlinica caruia sa-i platesc de asemenea consultatia, mai bine apelez direct la un cabinet particular, unde lucreaza cei mai buni specialisti, si atunci nu mai am nevoie de el" – pare de bun-simt. "Da, dar specialistul de la cabinetul particular nu poate da reteta compensata", incearca sa motiveze importanta medicului de familie dr. Dan Pletea. In conditii normale, adica daca s-ar da medicamente compensate in valoare de 600.000 de lei, cit are dreptul fiecare asigurat, aceasta facilitate ar putea reprezenta cu adevarat un argument, dar in situatia in care, in realitate, compensarea nu depaseste 50.000-100.000 de lei, motivatia devine destul de subtire.
Reforma din Sanatate a fost facuta mai mult pentru medici
Un calcul sumar arata ca la un salariu de 1,5 milioane de lei, platind in fiecare luna cite 280.000 de lei pentru asigurari de sanatate, se string intr-un an 2.520.000 lei. Este drept ca persoanele bolnave "consuma" asistenta medicala si medicamente care costa mai mult decit acestea cotizeaza. Dar, pe de alta parte, s-a observat ca multe persoane cu virsta intre 20 si 45 de ani nu apeleaza deloc, sau doar o data, de doua ori pe an la medicul de familie. In aceste conditii, contra sumelor pe care le varsa in bugetul asigurarilor de sanatate, un astfel de asigurat ar putea apela, la nevoie, nu la un singur specialist, ci la o echipa formata din cele mai sonore nume. Cum onorariul cel mai pretentios nu depaseste 250.000 de lei, cu un milion de lei pot fi consultati patru asemenea specialisti, iar cu restul de un milion si jumatate – se pot cumpara la pret integral medicamente performante. Numai ca legea este inflexibila: bazindu-se pe principiul solidaritatii, cotizatia pentru asigurari de sanatate este obligatorie, pentru ca din banii celor sanatosi primesc asistenta medicala cei bolnavi. Deci finantatorii sistemului de sanatate sintem noi, si ca atare, tot noi sintem cei care platim salariul medicului de familie. Tocmai de aceea asigurarea asistentei medicale dupa niste criterii strict financiare da senzatia de meserie functionareasca, si nu liberala, asa tin adesea medicii sa aminteasca.
Un lucru este clar: cel putin teoretic, reforma in Sanatate nu a vizat numai medicul de familie, ci si populatia. Dar daca pentru unii medici aceasta schimbare a insemnat un nou statut, superior celui anterior, pentru oameni, in afara faptului ca a crescut cotizatia pentru sanatate, lucrurile au ramas la fel: acestia continua sa stea ore in sir in fata cabinetelor medicale, platesc vizitele la domiciliu si primesc cele mai ieftine medicamente, si nu cele mai indicate pentru boala lor.
Ecuatia Dobre si "sistemul de coplati"
In cadrul actualului parteneriat dintre pacient si medic, reprezentantul populatiei este Casa de Asigurari Sociale de Sanatate (CASS). Altfel spus, CASS trebuie sa sustina drepturile asiguratilor sai, ale caror cotizatii lunare le gestioneaza si din care isi asigura si salariile angajatilor sai. Acest statut contrasteaza vizibil cu atitudinea adoptata de conducerea CASS. La intrebarea Mariei Malancus "Pentru ce platim lunar asigurari de sanatate daca nu beneficiem de servicii? E ca si cum am cotiza intr-un sac fara fund", folosind un limbaj de lemn, in calitatea sa de reprezentant al asiguratului, deci si al Mariei Malacus, directorul CASS, dr. Corneliu Dobre, da raspunsul pe care, probabil, numai el l-a inteles. "Sistemul de sanatate permite oricarui medic, in functie de competenta pe care acesta o are, sa-si stabileasca niste coplati. Adica medicul este rambursat pentru un anumit serviciu si, legal, are dreptul sa stabileasca pentru acelasi serviciu niste coplati. Va dau un exemplu: un profesor X, la cabinetul din policlinica Y, care este in rambursare cu CASS, da o consultatie. El nu se poate multumi cu cei 20.000 lei care-i ramburseaza CASS pentru consultatie, fiindca din acesti bani trebuie sa plateasca asistenta, plus chiria si incalzirea, si stabileste o coplata: daca el a hotarit sa nu consulte decit pentru 100.000 lei, stabileste o coplata de 80.000 lei sau, daca consulta pentru 60.000 lei, coplata este de 40.000 lei.
Daca un medic de familie considera ca cota lui de piata – asa se numeste in Vest – este o suma pentru consultatie, vede cit primeste de la CASS si stabileste coplata. In cazul in care cota de piata nu este justificata de competenta reala, pe de o parte, si de capacitatea de plata a pacientilor de pe lista, pe de alta parte, exista riscul sa fie parasit de clienti. In felul acesta apare reglarea raportului cerere-oferta, fenomen specific economiei de piata".
Complet dezorientata, coplesita de expresii gen "medicul este rambursat" sau "CASS ramburseaza", Maria Malancus are parte si de o trecere rapida prin matematica, incercind fara succes sa gaseasca solutia ecuatiei cu doua necunoscute, respectiv "profesorul X si policlinica Y". Renuntind sa mai inteleaga cum sta treaba cu "coplata specialistului", mai ales ca nu despre el fusese vorba in intrebarea sa, femeia intelege totusi din explicatia directorului Dobre ca daca medicul sau de familie se crede foarte bun are dreptul sa ceara bani in plus, pentru o consultatie obisnuita, chiar daca aceasta se desfasoara la cabinet. Or, acest lucru este complet gresit, medicul fiind obligat in aceasta situatie sa asigure serviciul solicitat gratuit. Exceptie de la aceasta regula fac o serie de consultatii speciale, cum ar fi pentru fise auto, portarma sau pentru certificat prenuptial.
Pe de alta parte, atunci cind a afirmat ca "cine da banul comanda muzica", directorul CASS, dr. Corneliu Dobre, nu se referea in nici un caz la faptul ca oamenii care cotizeaza ar avea vreun cuvint de spus, ci era un mod de a-i atentiona pe medicii de familie, si nu numai, ca exprimarea unor eventuale nemultumiri i-ar putea costa diminuarea bugetului. Reactia publica a presedintelui Colegiului Medicilor, conf.dr. Vasile Astarastoae, facuta cu prilejul unei intilniri cu medici din cadrul diferitelor esaloane, a fost categorica: "Doctorul Dobre nu da bani de la el din buzunar, ci din fondurile strinse de la oameni. Trebuie ca toata lumea sa inteleaga ca CASS este doar un platitor de servicii medicale din banii populatiei, si atit".(Mihaela CANANAU)

Comentarii