Taxe de infarct pentru studentii stomatologi de la UMF

duminică, 16 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Taxe de infarct pentru studentii stomatologi de la UMF

Cel mai costisitor dintre examenele de anul IV este cel de Edentatie partiala redusa, la care examinator este chiar decanul Facultatii de Stomatologie, profesorul Vasile Burlui. Pentru a ajunge sa intre la examenul scris, studentii trebuie sa-si usureze portmoneele de aproximativ cinci milioane de lei. Ei au de realizat inainte patru lucrari practice, doua individual si alte doua in echipa. Astfel, pentru lucrarile individuale, cei mai multi studenti trebuie sa plateasca 2,5 milioane lei, iar pentru cele de echipa, in cazul in care grupa de studiu este formata din cinci studenti, de exemplu, in jur de 1,5 milioane lei. In total, pentru a realiza baremul impus la disciplina Edentatie partiala redusa, un student la Stomatologie trebuie sa dispuna de minimum patru milioane lei.
"Pentru ca tehnicienii din Bolta lucreaza foarte prost, multi dintre colegii mei si le fac la cabinete particulare. De platit, platesti insa de doua ori: o data tehnicianul din Bolta, de la care trebuie sa primesti chitanta cu care te prezinti la examen, si apoi tehnicianul de la cabinetul particular", spune C.B., studenta in anul IV, seria A. Pentru ca cei mai multi studenti nu au reusit sa realizeze baremul necesar pentru disciplina lui Vasile Burlui, examenul programat pentru aceasta miercuri a fost aminat. "Unii nu au avut bani sa plateasca lucrarile", explica o alta studenta din seria A.
"Nu exista solutie daca ministerul nu aloca mai multi bani"
Pentru un alt examen sustinut in luna decembrie de aceasta serie, la Endodontie, studentii au fost nevoiti sa scoata din buzunar in jur de 700.000 de lei, iar pentru a intra in examen la Edentatie partiala totala, studentii din cealalta serie a anului IV au avut nevoie de cite doua milioane lei. Nemultumiti si speriati de sumele mari de care trebuie sa dispuna pentru a sustine examenele, studentii au ajuns sa se roage sa scape mai repede de facultatea pe care si-au ales-o. "Daca stiam ce ma asteapta, mergeam in alt oras. Pe profesori nu-i intereseaza ca nu avem bani. De fapt, din ce le mai scapa asistentilor, ei primesc materialele, dar le folosesc la cabinetele lor", spune revoltata o studenta din seria B.
Fata de aceasta situatie disperata pentru cei mai multi dintre studenti, conducerea UMF nu poate decit sa dea neputincioasa din umeri. Negind suspiciunile cu privire la insusirea materialelor de catre unele cadre didactice, rectorul Carol Stanciu spune ca Ministerul Educatiei si UMF au alocat in acest an, in total, aproximativ un miliard de lei pentru materiale. Numai ca, date fiind sumele mici pe care le deconteaza Casa de Asigurari personalului din Bolta, cea mai mare parte din bani se duce pe lefuri si utilitati. "Este un cerc vicios: studentii, daca au bani nu au pacienti, daca au pacienti nu au bani cu care sa le plateasca lucrarile. Nu este normal ca ei sa fie nevoiti sa plateasca asa mult din buzunarul lor, dar nu exista solutie daca ministerul nu aloca mai multi bani", spune prof.dr Carol Stanciu, precizind ca se fac demersuri pentru ca Bolta sa fie administrata de UMF. (Mirela CORLATAN)

Comentarii