Un iesean din patru crede ca este bine sa-ti bati copiii

duminică, 06 august 2000, 23:00
4 MIN
 Un iesean din patru crede ca este bine sa-ti bati copiii

Violenta in familie a devenit recent o problema comunitara. Deranjanta pentru vecinii care nu pot dormi din cauza tipeteler de femeie batuta, siciitoare pentru politistii care nu au destule instrumente s-o stopeze, violenta in familie preocupa pe majoritatea iesenilor. Implicarea acestora in problemele vecinilor, sau chiar ale propriei familii, este insa aproape nula, mentalitatea fiind cea care dicteaza in astfel de cazuri. Acest lucru reiese clar intr-un studiu realizat de catre Centrul de Mediere si Securitate Comunitara.
Unii adulti merg pe ideea "eu te-am facut, eu te omor"
Cele mai nevinovate victime ale violentei familiale sint copiii. Insuficient aparati de lege, micutii sint supusi unor batai crunte, in urma carora ajung inevitabil in spitale, cu miini, coaste si picioare fracturate, cu comotii cerebrale si vinatai inspaimintatoare. Ilustrativ este cazul baietelului Costelus Cionac, in virsta de 3 ani, care a fost supus barbariilor unor parinti iresponsabili timp de mai multe saptamini, in primavara acestui an. Copilul a fost adus la Spitalul de Pediatrie "Sf. Maria" in stare foarte grava: avea corpul acoperit de vinatai ingrozitoare, picioarele si fesele arse cu fierul de calcat si era taiat cu cutitul sub barbie. Medicii au luptat o noapte intreaga pentru a-i salva viata. Pe linga traumele fizice, Costelus suferea si de "sindromul copilului batut": era speriat ori de cite ori cineva se apropia de el si avea cosmaruri. Parintii sai nu au recunoscut niciodata ca l-au batut. Au ingaimat o poveste din care reiesea ca pustiul de 3 ani s-a ars singur, s-a impiedicat si a cazut in cutit si ca s-a lovit in timp ce se juca. Comisia Judeteana pentru Protectia Copilului a decis ca micutul Costelus sa fie internat intr-o institutie de ocrotire, departe de violentele parintilor, in ciuda insistentelor acestora. Astfel de cazuri sint destul de dese, dar inca exista din partea adultilor ideea ca "eu te-am facut, eu te omor". In studiul realizat de Centrul de Mediere si Securitate Comunitara, 25% dintre adultii intervievati considera ca o corectie aplicata copilului este "ceva normal, citeodata".
Pentru multe femei, bataia si scandalurile fac parte din viata de familie
De remarcat este faptul ca doar 10% dintre cei intrebati cred ca este normal sa-ti altoiesti din cind in cind si partenerul de viata. Cu toate acestea, cazurile de femei batute sint la fel de frecvente ca si cele de copii maltratati. Diferenta este ca, de obicei, femeile isi ascund vinataile, se confeseaza doar prietenei celei mai bune, in timp ce un copil cu vinatai sau arsuri pe corp este imediat depistat la scoala sau de colegii de joaca. Pentru multe femei, bataia, scandalurile si suferinta fac parte din viata de familie. Putine dintre ele au curajul de a divorta de soti violenti. Cei mai multi dintre ieseni cred ca femeile reprezinta cel mai vulnerabil segment din punct de vedere al sigurantei personale in familie, iar cauzele violentei sint puse pe seama lipsurilor materiale sau a geloziei. Surprinzator este faptul ca, de multe ori, sotiile nici nu stiu de ce au fost maltratate; chiar si o farfurie de mincare il poate aduce pe sot in culmea furiei. Maria Ardeleanu, o femeie in virsta de 62 de ani, a fost adusa la Spitalul de Neurochirurgie, in ultimii trei ani, in coma de tot atitea ori. Ultima data, femeia a fost batuta crunt de sot pentru ca acestuia nu i-a convenit gustul mincarii. "A batut-o de doua ori. Intii i-a tras o palma, dar apoi a lasat-o in pace si s-a dus la crisma. Cind s-a intors, pe la 10 seara, a batut-o cu pumnii si picioarele pina a cazut lata", a povestit Lucica Ardeleanu, nora batrinei. Maria Ardeleanu a fost dusa la spital abia a doua zi dimineata; era in stare de coma, plina de singe si de voma. Sotului nu i-a pasat prea mult de ceea ce s-a intimplat cu nevasta sa. Si-a spus ca medicii o vor salva din nou si o vor trimite acasa, unde, va redeveni un sac de box pe care el sa-si refuleze furia. Nu sint bani in casa, nevasta este vinovata. Mincarea este proasta, tot ea, sau copiii, trebuie sa traga ponoasele daca sint la indemina agresorului.
Iesenii cred ca politistii nu-si fac datoria
Toate aceste cazuri ar putea fi rezolvate, in opinia iesenilor, printr-o mai mare implicare a Politiei si a organizatiilor neguvernamentale. Cu toate acestea, doar 4% dintre intervievati au apelat la diverse institutii atunci cind au avut probleme de siguranta personala. Concluzia a fost simpla si concisa: "Este larg acceptata parerea ca organele de ordine nu-si fac datoria". "Aceasta neincredere in fortele de ordine este ceva general. Nu ne-am asteptat la asemenea pareri. Totusi, pentru ca Iasul a fost ales ca centru de securitate comunitara, va trebui sa schimbam aceasta mentalitate", ne-a declarat sociologul Tudor Pitulac, coordonatorul studiului. In cazul violentei in familie, vecinii vor trebui sa invete sa reactioneze, sa nu stea deoparte, iar politistii vor trebui sa stie ceva mai multa psihologie. Acestea si o lege mai permisiva privitoare la accesul politistilor in casele sau apartamentele in care se produc violente, ar rezolva o buna parte din cazurile similare cu cele prezentate mai sus. (Alina TITEI, Dana PAVEL)

Comentarii