Un turc si o barasabeanca, capii afacerii "heroina"

marți, 04 martie 2003, 00:00
4 MIN
 Un turc si o barasabeanca, capii afacerii "heroina"

Misterioasa retea de traficanti de heroina incepe sa iasa la suprafata. Politistii au descoperit ca reteaua a fost condusa de un turc si o basarabeanca. Capul de pod al afacerii l-a reprezentat satul botosanean Cerbu, unde a functionat un laborator de producere a drogului. Reteaua s-a impotmolit la Iasi unde, lucrindu-se cu politisti sub acoperire, s-au efectuat zece arestari. Marea suparare a politistilor este ca cei doi capi ai retelei au scapat, turcul fiind disparut inca de anul trecut.
Laborator la marginea padurii
Celebru pina nu demult in cultivarea usturoiului, satul Cerbu, situat la 30 de kilometri de Botosani, a fost transformat de traficanti intr-un adevarat producator de heroina. Cel mai puternic drog de pe pamint era produs intr-o casa discreta de la marginea acestei asezari. Chiar daca politistii au reusit sa descopere laboratorul, capii retelei, un turc si o basarabeaca, au disparut fara urma. Alte doua persoane, suspectate ca au condus aceasta afacere, sint cautate de politisti.
Casa in care se afla laboratorul era situata in marginea unei paduri, la aproximativ 500 de metri distanta de sat. Imobilul a fost construit in urma cu un an de un cetatean turc pe nume Hogea impreuna cu o moldoveanca pe nume Viorica Don. Dupa finalizarea constructiei, aceasta a fost vinduta lui Sorin Husman, un botosanean in virsta de 26 de ani.
Droguri de 35 miliarde lei
La descinderea facuta de politisti, in interior au fost gasite sase arzatoare mari de tip cuptor, 20 de litri de acid fosforic, citeva sticle cu anhidrida acetica si un cazan din aluminiu cu capac folosit la operatiunile de purificare a heroinei. Cu mult timp inainte de a porni afacerea, turcul si basarabeanca si-au format o retea alcatuita din oameni de incredere. Unul dintre acestia, Sebastian Cocea din Iasi, arestat in prezent, se ocupa cu achizitionarea si transportul substantelor chimice necesare la producerea heroinei. Ulterior Cocea a fost cel care a supravegheat procesul de productie a stupefiantelor. Pe timpul cit a functionat, se pare ca laboratorul din satul Cerbu a produs o cantitate insemnata de heroina care a fost livrata catre alte persoane in vederea comercializarii. O mica parte din acest stupefiant, 2,085 kilograme, a fost descoperita de politisti in satul Vladiceni de linga Iasi. Se pare ca, in total, aproximativ 23 de kilograme de heroina trebuiau sa ajunga in final la consumatorii de droguri. Daca aceasta cantitate de drog ar fi fost vinduta, profitul ar fi fost in jur de 35 de miliarde de lei.
Heroina impartita ca sacii de cartofi
In urma cu doi ani, Catalin Bourel, fost gestionar la "Daewoo Automobile" reprezentanta Iasi, impreuna cu Adrian Lucian Radu au mers la o cabana din nordul Moldovei. Aici l-au cunoscut pe turcul suspectat ca fiind capul acestei afaceri. Cei doi au primit un sac care continea 23 de pachete cu heroina pe care trebuiau s-o distribuie pe piata drogurilor. Banii incasati urmau sa ajunga ulterior la cetateanul turc atunci cind se va putea. Catalin Bourel a adus sacul cu heroina si a ingropat pachetele in curtea bunicei sale, Valeria Bourel, in satul Vladiceni. Tinarul care urma sa ajunga un celebru traficant de heroina a avut ghinion. Varul sau Mircea Petru Popescu, din Vladiceni, a gasit drogurile ascunse in curtea matusei sale si s-a apucat sa le vinda. Potrivit politistilor, el a dat doua pachete lui Constantin Stanescu zis "Sosoi" din Ciurea si fiului sau Bogdan, 11 pachete lui Cristian Mic din Iasi si prietenului sau Mihai Apetrei din comuna Victoria, iar 8 pachete i le-a dat inapoi lui Catalin Bourel.
"Mai trebuia sa prindem patru persoane"
Politistii au reusit sa-i identifice pe toti membrii retelei, mai putin pe capii acesteia. Mai grav este faptul ca, din intreaga cantitate de heroina produsa in laboratorul de la Cerbu, politistii nu au gasit decit o mica parte. "Este posibil ca acum, dupa ce a citit in ziare despre desfasurarea acestei anchete care trebuia sa ramina secreta pina la finalizarea ei, cel care detine drogurile sa le ingroape si sa le scoata pe piata peste 10 ani. Cred ca si noi la crima organizata avem "cirtite", si mai grav este ca ele sint la Bucuresti. Informatiile despre aceasta ancheta nu trebuiau sa ajunga in presa decit dupa ce noi ne terminam treaba", ne-a declarat vizibil dezamagit comisarul sef Gheorghe Plai, seful Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Iasi. Aceeasi nemultumire o are si procurorul sub supravegherea caruia s-au facut cercetarile. "Mai trebuia sa prindem patru persoane. Acum nu sintem siguri ca vom reusi. Cu toate acestea continuam ancheta pentru a-i depista pe toti cei care au intrat in contact cu aceasta retea de traficanti", ne-a spus procurorul Iulia Diaconu, din cadrul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi. (Catalin STEFANESCU)

Comentarii