Vot cu strigate si acuzatii de tradare la Politehnica

sâmbătă, 31 ianuarie 2004, 00:00
4 MIN
 Vot cu strigate si acuzatii de tradare la Politehnica

Prof.dr. Nicolae Badea este, de ieri, noul rector al Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” (UTI). Dupa o sedinta de Senat extrem de tensionata, in care politehnistii s-au uitat unii la altii cu suspiciune, nefiind siguri de partea cui se afla, prof.dr. Mihai Cretu, cel care a detinut in ultimii patru ani aceasta functie, a pierdut cursa cu 28 de voturi la 36. O infringere care, se pare, chiar l-a luat prin surprindere, sustinind dupa alegeri ca a fost tradat. Culmea culmilor, acelasi lucru l-a spus si cistigatorul, care inainte de sedinta de alegeri se baza pe 47 voturi in favoarea sa. Dupa o lupta strinsa, Badea a ajuns insa rector, inconjurat de echipa pe care si-a dorit-o. Aseara, noul rector si-a sarbatorit victoria la restaurantul „Caraffa” din Iulius Mall, impreuna cu o parte din sustinatorii sai.
Ultima decizie a lui Cretu, ca rector: in ce sala sa fie alegerile
Sfori trase pina in ultimul moment, calcule facute si desfacute, promisiuni impartite cu sacul de cei doi candidati, profesori ce au jucat „la doua capete”. Asa ar putea fi caracterizate, pe scurt, alegerile de la Politehnica, care s-a desfasurat intr-o mare forfota. Chiar debutul a avut loc sub auspicii proaste, rectorul Mihai Cretu impunind ca sedinta sa se desfasoare in vechea Sala de Senat, si nu in cea noua, de la parterul cladirii Rectoratului, in care doreau sa mearga mai multi senatori. Exprimindu-si in acest fel autoritatea, este posibil ca profesorul Cretu sa fi pierdut chiar in ultimul moment citeva voturi, inclinind astfel balanta inspre contracandidatul sau. Spre deosebire de senatorii de la „Cuza”, politehnistii nu au permis accesul presei la sedinta de alegeri, inchizind usile pina la votarea rectorului, care a fost ales cu 36 de voturi, cu doar trei in plus fata de minimul necesar impus de regulament.
Votarea echipei lui Badea a mers snur
„Trebuia sa am 47 de voturi, dar am fost tradat. Eu imi luasem o marja de eroare de 20%, ceea ce inseamna noua voturi, insa au fost si mai putine”, a spus prof.dr. Nicolae Badea, precizind ca a inceput sa-si aleaga colaboratorii inca de acum sase luni, concepind impreuna cu ei programul managerial. Deoarece prin regulamentul de alegeri doar rectorul poate propune prorectorii, alegerea acestora a fost mai mult o formalitate. Primul ales – cu 56 de voturi din 65 – a fost prof.dr. Mihail Voicu, fost decan la Automatica si Calculatoare, care cu doar doua zile s-a retras din cursa pentru functia de rector. „M-am retras pentru a intari echipa cu cele mai multe sanse”, a spus prof.dr. Mihail Voicu, ce va fi prorector cu activitatea didactica. Prof.dr. Mircea Cozminca, ce a fost decan la Constructii de Masini, a fost ales cu 61 de voturi prorector cu strategia universitara, acelasi scor obtinindu-l si prof.dr. Valentin Popa, fost decan la Facultatea de Chimie Industriala, care va fi prorector cu relatiile internationale. Prof.dr. Ion Giurma, care a fost ales inainte decan la Hidrotehnica, este singurul dintre fostii prorectori care si-a pastrat functia (obtinind 50 de voturi), urmind sa se ocupe in continuare de cercetarea stiintifica. Pentru a putea obtine voturile senatorilor de la Mecanica, facultate unde decan a fost ales Spiridon Cretu, fratele vitreg al lui Mihai Cretu, Badea a promis ca il va propune cancelar pe Dorel Leon, fostul decan al facultatii, acesta fiind ultimul membru ales al echipei sale.
„Oamenii una zic si alta fac”
Chiar daca au fost mai multi senatorii care au iesit ieri mihniti din sedinta de alegeri, prof.dr. Mihai Cretu a parut a fi distrus de aceasta infringere. Explicatia este aceea ca, asa cum au sustinut mai multi profesori si cum, indirect, a recunoscut el insusi, pina in ultimul moment a crezut ca va fi reales rector. „Nu comentez”, a spus initial prof.dr. Mihai Cretu, ca imediat dupa aceea sa-si verse naduful: „In ultimele sase luni s-au tras sfori impotriva mea. Am mizat pe sprijinul profesorului Cozminca…”, a spus prof.dr. Mihai Cretu, sugerind ca viitorul prorector cu strategia universitara l-a tradat, pierzind astfel alegerile. „Asta este conjunctura. Oamenii una zic si alta fac”, a incheiat Cretu, tinind sa precizeze ca, pina pe 29 februarie, Politehnica va fi condusa tot de el. Noua echipa de conducere isi va intra in atributii abia de pe 1 martie, cind Mihai Cretu va deveni decan la Electrotehnica. Prof.dr. Mircea Cozminca, cel care in 2000 a ajuns cu Cretu in al doilea tur de scrutin, neaga ca i-ar fi promis acum sprijinul acestuia: „Nu de asta a pierdut domnul Cretu, ca l-as fi tradat eu. Le-am zis la ambii candidati inca de la inceput ca voi merge cu cel care are mai multe sanse, pentru ca in 2000 am pierdut pe muchie functia de rector, si voiam sa zic ceva in aceasta institutie”, a explicat profesorul Cozminca. (Mirela CORLATAN)

Comentarii