Vrei sa fii miliardar?

marți, 24 octombrie 2000, 23:00
6 MIN
 Vrei sa fii miliardar?

Ai o ruda pe patul de moarte? Esti pe drumul cel bun. Fa-ti o firma, ia credite peste credite, imprumuta-te cit poti. Te coplesesc datoriile? Nu-i bai. Muribundul te va scapa de griji daca il vei face patron la firma ta inainte de a-si da ultima suflare.
Iar daca toti prietenii tai sint sanatosi tun, nu dispera. Poti sa fii miliardar. Basarabeanul, fratele de peste Prut, la nevoie se cunoaste. Vinde-i firma inglodata in datorii, da-i si lui un comision, si vei vedea ca viitorul suna bine.
Si daca ai reusit sa acumulezi citeva sute de milioane capital, pina sa ajungi miliardar nu mai este decit un prag. Vinde toate acareturile firmei si lasa-i pe angajatii de la Finante cu ochii-n soare. Nu vor avea ce sa-ti faca.
Dar toate aceste retete nu pot fi puse in practica decit daca stii raspunsul la urmatoarea intrebare: "Cind trebuie sa-ti platesti datoriile la stat?"
In ziua de azi, neplata datoriilor la stat a devenit un adevarat sport national. Fiscalitatea ridicata, legislatia deficitara si lipsa de corectitudine a multora dintre cei platiti, adevarat, cu bani putini, sa o aplice sint principalii factori care au stimulat acest fenomen. Conform statisticilor, datoriile catre stat sint aproape egale cu cele fata de sistemul bancar. Cei care sint corecti si isi achita luna de luna obligatiile fata de bugetul statului au ajuns sa fie priviti aproape ca niste fraieri. Este si greu de a rezista tentatiei de a nu iti plati datoriile catre stat: ori prinzi o reesalonare sau o inlesnire la plata, ori o stergere a majorarilor daca iti achiti debitele, ori te judeci ani intregi in procese interminabile. Achitarea debitelor la stat s-a transformat practic dintr-o obligatie, intr-un gest de bunavointa din partea agentilor economici. Chiar si mari companii multinationale, care afara nu isi permit sa aiba nici macar un dolar datorie la stat, au inceput sa profite de aceste oportunitati ale tranzitiei. Alaturi de aceste metode legale, finalizate in cele din urma cu plata a cel putin unei parti din datorie, exista si altele, situate la limita legii, prin care patronii scapa de plata obligatiilor catre stat. Va vom prezenta metodele cel mai des utilizate, prin care datorii de miliarde de lei nu mai ajung niciodata in punga statului.
Metoda vinzarii catre straini
In ultimul timp, au aparut in ziare anunturi gen "Cumpar firme cu datorii". Explicatia acestui "mister" este destul de simpla: cel care cumpara, in realitate incaseaza un comision ce variaza intre 10 si 20% din valoarea datoriilor, dupa care vinde firma unui cetatean strain. Ulterior, acesta paraseste tara, iar datoriile de miliarde de lei se duc pe apa Simbetei. Circuitul actelor nu creeaza nici un fel de probleme: te intilnesti cu cetateanul strain, dupa care mergi la un notar, unde se inregistreaza vinzarea sau cesionarea actiunilor. Cu acest act se fac modificarile de rigoare la Registrul Comertului. Daca mecanismul este "uns", toate formalitatile dureaza doar citeva ore. In cazul unui cetatean din Republica Moldova, care a cumparat o firma plina de datorii, s-a primit o nota de la Serviciul de Pasapoarte in care era specificat faptul ca acesta s-a aflat pe teritoriul Romaniei doar citeva ore, timp in care au fost incheiate toate formalitatile. Cu toate acestea, in zona Moldovei, cele mai frecvente vinzari sint catre cetateni arabi si turci, iar in Transilvania catre cetateni unguri. Printr-un ordin recent emis de ministrul Finantelor, vinzarile sau cesionarile de actiuni catre cetateni straini nu vor mai putea fi efectuate fara un control prealabil din partea finantistilor si a celor de la Politia Economica.
Un exemplu graitor in acest sens este cazul patronului de la "Milenium" SRL Iasi, Razvan Codrin Dascalu. Omul de afaceri iesean a fost anchetat de Garda Financiara si apoi de Politia Economica, fiind banuit ca a vindut combustibili in valoare de 1,177 miliarde de lei, insa nu a putut justifica provenienta marfii. Anchetatorii au descoperit ca firma ieseana nu a trecut in actele de provenienta denumirea reala a produselor, ci Combustibil Lichid Usor, care avea un pret de doua ori mai mic, fiind astfel scutit de plata accizelor. Astfel – au concluzionat politistii – statul a fost prejudiciat cu peste 400 de milioane de lei. Dascalu devenea astfel dator-vindut la stat. Insa, printr-o inginierie, el a scapat de aceste datorii vinzind firma unui cetatean din Republica Moldova, despre care nimeni nu stie nimic.
Inglodarea in datorii si abandonarea
Dupa ce timp de mai multi ani nu achita nici un leu la bugetul de stat, acumulind datorii de miliarde de lei, patronii isi pregatesc retragerea. Prima grija este plata taxelor si impozitelor la bugetul local, care sint mult mai mici in comparatie cu cele care trebuie platite bugetului central. Aceste plati sint necesare pentru a putea vinde activele societatii. Degrevate de aceste datorii, bunurile si mijloacele fixe ale unitatii pot fi vindute fara grija. Astfel, dupa ce sint valorificate utilajele, masinile, cladirile si terenurile societatii, banii obtinuti sint introdusi in buzunar, iar societatea este pur si simplu abandonata. Cu acei bani, patronul isi poate deschide o alta firma, curatata de datorii, cu care sa pregateasca un alt tun. Nu de putine ori, cu bani obtinuti tocmai din neplata obligatiilor catre stat, patronii au pornit o noua afacere ori si-au construit vile sau si-au cumparat masini de lux. Peste o perioada, cind vor veni finantistii sa verifice actele unitatii, nu vor mai gasi practic nimic. Singurul lucru pe care il pot face este sa valorifice vechiturile gasite, sau sa il traga la raspundere pe patronul firmei, dar, conform legii, numai in limita capitalului social, care in cele mai frecvente cazuri este de doar doua milioane de lei.
Metoda vinzarii catre un muribund
In acest caz, comisionul mai trebuie impartit cu un intermediar: cel care cunoaste asemenea persoane ale caror zile sint numarate. De cele mai multe ori, in astfel de situatii, reprezentantii statului ajung sa controleze firma dupa ce "patronul" paseste in lumea celor drepti. S-au inregistrat si cazuri in care, in timpul cercetarilor, constatindu-se ca un banuit este grav bolnav, celelalte persoane implicate au incercat sa arunce toata vina asupra acestuia.
Steriu Popescu, fostul vicepresedinte al Credit Bank, era cercetat in sase dosare penale, fiind acuzat ca a prejudiciat Credit Bank, impreuna cu fostul presedinte al bancii, Marcel Ivan, cu sute de miliarde de lei. Cercetat in stare de libertate, fiind bolnav de cancer, Steriu Popescu a fugit in Statele Unite in luna aprilie 1996. Stiindu-si sfirsitul aproape, el s-a intors in Romania in februarie 1998, murind patru zile mai tirziu in urma unui cancer generalizat. Intr-unul din dosarele penale, el era acuzat, impreuna cu fostul director economic al bancii, ca a dispus acordarea unor credite in valoare de 600.000 de dolari SC "Microrom" SRL Bucuresti, fara ca aceasta societate sa fi obtinut acordul comitetului de directie si fara a prezenta garantii materiale.
Metoda vinzarii catre un cetatean iresponsabil
La fel ca in cazul de mai sus, un rol important il au cei care cunosc astfel de persoane. Esential este ca in momentul semnarii actelor, respectiva persoana sa nu detina un certificat prin care sa fie declarata iresponsabila. Acest lucru va fi dovedit in momentul in care finantistii vor incerca recuperarea datoriilor. Odata constatat acest lucru, rezultatul este acelasi: pagubirea statului cu miliarde de lei.
Metoda plecarii din tara
Aceasta metoda nu presupune deloc multa imaginatie. Dupa ce acumulezi datorii de miliarde, pur si simplu pleci si te stabilesti in alta tara. In majoritatea cazurilor, procesul de indatorare nu are loc in timp, el fiind rezultatul unor "tunuri" grase.
Doi cetateni iordanieni au achizitionat in septembrie 1997, prin firma "Simon Trade", 10.000 tone de griu de la "Comcereal Constanta". Ulterior, ei au transferat griul pe alta firma a lor, "Alox Com", si l-au vindut societatii iesene "Pangran" SA. Dupa ce au schimbat in valuta banii incasati, in jur de un milion de dolari, ei au parasit tara. In urma acestei afaceri, iordanienii au fost condamnati de Curtea de Apel Iasi la 12 ani inchisoare, iar Constantin Elisei, fostul sef al Garzii Financiare Iasi, implicat si el in aceasta afacere dubioasa, la 5 ani. Insa nici pina astazi iordanienii nu au mai fost prinsi.
In cursul anului 1998, un cetatean iordanian, administrator al firmei "Fantasy" SRL Iasi, a fugit din tara dupa ce a inselat statul roman cu 3,64 miliarde lei. El a achizitionat fictiv 198.000 litri de alcool rafinat de cereale, de la firmele "Interkaam International" si "Perla Moldovei". In acte, alcoolul figura ca fiind destinat exportului, fiind scutit de accize si TVA. Dupa ce a valorificat alcoolul in tara, cetateanul iordanian a solicitat rambursarea TVA-ului aferent "exportului", in valoare de 3,64 miliarde lei. Apoi a incasat banii de la Administratia Financiara. Cind politia a aflat ca iordanianul a vindut alcool in tara si nu la export era prea tirziu: iordanianul isi luase deja "zborul". (Constantin PAVEL)

Comentarii