Vrem, nu vrem, tot soia o sa mincam

luni, 10 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Vrem, nu vrem, tot soia o sa mincam

Romanii vor trebui sa redescopere gustul pentru soia. Nu acela al uleiurilor sau salamurilor care se gaseau si asa cu greu prin galantarele alimentarelor comuniste, ci acela pentru afacerile cu soia. Incepind din acest an, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, guvernantii si-au propus sa reduca anual cu 4% suprafetele cultivate cu griu si porumb, urmind sa creasca cele cu plante tehnice. Pentru acestea din urma, producatorii agricoli care le vor cultiva vor primi subventii importante. "De departe, culturile de soia sint cele mai rentabile, iar piata este asigurata", ne-a spus inginerul agronom Ilie Airinei, directorul societatii "Agrofruct" SA Plugari, care de mai bine de 25 de ani se ocupa cu cultivarea acestei plante. Anul trecut a cultivat cu soia 330 de hectare, avind un profit de 10 milioane lei la hectar.
Fabricile de ulei, principalii clienti
Anul trecut, societatea, "Agrofruct" Plugari a fost cea mai mare producatoare de soia din judet. "Am cultivat 330 ha cu soia, in conditiile in care, anual, noi cultivam intre 300 si 400 de hectare cu aceasta planta. La o productie medie de 3.000 kg/ha, am obtinut un pret de vinzare de 7.000 lei/kg. Am scos 21 de milioane lei, fata de 11 milioane, cit ajung cheltuielile pentru un hectar", a sustinut Ilie Airinei. Productia obtinuta a fost destinata, cu predilectie, fabricilor de ulei din tara. "Cei de la Urziceni au preluat o mare cantitate de la sediul unitatii. Sint si societati care ofera un pret de 225 $/tona, dar trebuie sa suporti tu transportul marfii, ceea ce presupune bataie de cap si o diminuare a cistigului", a mentionat directorul Airinei. Pentru a fi rentabila, productia minima trebuie sa fie de 2.000 de kg/ha.
"Planta are nevoie de umiditate.
Doi ani soia, doi ani griu sau porumb
De aceea, avantajati sint producatorii agricoli care au in apropierea terenului cultivat cu soia o sursa de apa pentru irigare. Acest lucru va duce la o productie mult mai mare", a spus Ilie Airinei.
Un exemplu dat de acesta este cel al unui coleg de breasla din judetul Tulcea care, cultivind 17.000 de hectare de soia, a obtinut anul trecut o productie medie de 7.000 kg/ha. "Isi asigura apa printr-un sistem de canale de irigatie, deci plantele au umezeala tot timpul", a divulgat o parte din secretele succesului in aceasta afacere directorul Airinei. Cultura de soia se poate face doar doi ani consecutivi pe aceeasi suprafata. Urmeaza alti doi ani in care trebuie sa se cultive, de preferinta, griu, porumb sau orz.
Investitia ajunge la 11 milioane de lei/hectar
Un calcul al investitiei necesare pentru infiintarea unei culturi de soia pe un hectar arata ca agricultorul trebuie sa aiba un fond de 11 milioane de lei. De baza am luat valoarea lucrarilor la nivelul acestei luni. Aratul terenului, care se face obligatoriu toamna, costa 1,2 milioane de lei. Imediat trebuie facuta nivelarea cu bara care costa 250.000 de lei. Primavara, terenul va fi discuit si grapat, operatie pentru care se va scoate din buzunar suma de 250.000 de lei. Apoi urmeaza tasarea terenului, pentru care se mai cheltuie 200.000 de lei. Imprastierea mecanica a ingrasamintului costa 75.000 de lei pentru un hectar, in timp ce semanatul ajunge la aproape 240.000 de lei.
In ceea ce priveste erbicidatul, directorul de la "Agrofruct" Plugari recomanda doua astfel de operatii pentru a asigura o dezvoltare normala a plantei in dauna buruienilor, activitati care costa aproximativ 290.000 de lei/ha.
"De asemenea, este bine sa fie efectuate 3 prasile, mecanice sau manuale, dar prima este bine sa fie mecanica", a adaugat Ilie Airinei. Daca aceste operatiuni se executa mecanic, contravaloarea lor ajunge la 315.000 de lei.
Pentru recoltat, agricultorul va pune la bataie 1,7 milioane de lei. Pentru activitatile de transport efectuate in cursul anului (apa, ingrasamint, ierbicide), calculate pentru 100 de ore, se mai adauga 1,47 milioane de lei. Saminta de soia costa 1 milion de lei pentru hectarul cultivat. La toate acestea se mai adauga valoarea erbicidului, 3,26 milioane de lei, si a ingrasamintului, respectiv 1 milion de lei, si se obtine o suma finala de 11,25 milioane de lei. "Dintre culturile pe care le-am avut anul trecut, cea de soia a fost de departe cea mai rentabila. Este adevarat ca anul 2002 a fost unul foarte bun si astfel am obtinut o productie medie de 3.000 kg/ha", a spus Ilie Airinei. (V.M.)

Comentarii