Zacamint de petrol in judetul Iasi?

joi, 10 iunie 2004, 23:00
5 MIN
 Zacamint de petrol in judetul Iasi?

Baronul romano-australian al petrolului vrea sa transforme Iasul intr-un nou Kuweit. Compania „Regal Petroleum”, condusa de controversatul om de afaceri Vasile Frank Timis, care detine si „Rosia Montana Gold Corporation”, a concesionat aproape jumatate din judet pentru a cauta petrol si gaze naturale. Prin doua contracte de concesiune incheiate cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), „Regal Petroleum” si-a adjudecat exploatarea eventualelor rezerve de petrol si gaze naturale de la Suceava si pina la Birlad. „Conditiile geologice de generare si acumulare crediteaza zona cu sanse de evidentiere a unor acumulari de marime mica si medie de gaze naturale. Pina a ajunge la etapa de exploatare este necesar ca firma «Regal» sa efectueze un program de explorare cu metode geologice, geofizice, geochimice si prin sonde”, ne-a declarat Maria Stratulat, presedintele ANRM.
Redeventa pentru stat intre 3,5 si 13% din valoarea productiei
„Regal Petroleum” si-a adjudecat exploatarea perimetrului E III-2 Suceava fara a avea de infruntat nici un concurent. Conform precizarilor Mariei Stratulat, la cele doua runde de licitatii nu s-a prezentat nici o alta firma. Un al doilea perimetru, E IV-2 Birlad a fost cistigat de „Regal Petroleum” la concurenta cu o alta firma, „Global Resources”. Cele doua perimetre adjudecate de „Regal Petroleum” se suprapun pe teritoriul judetului Iasi, acoperind aproape jumatate din suprafata acestuia. Prin contractele incheiate cu ANRM, „Regal Petroleum” are dreptul sa efectueze operatiuni de explorare timp de cinci ani si sa exploateze orice sursa de petrol sau gaze naturale gasita in judet timp de alti 30 de ani. Pentru aceasta, „Regal Petroleum” va datora statului o redeventa cuprinsa intre 3,5 si 13% din valoarea productiei. „Din cite stiu, pe teritoriul judetului nu sint rezerve exploatabile de gaze naturale si petrol. Doar daca s-a gasit ceva foarte recent. Altfel, nu vad de ce ar incerca cineva sa caute petrol aici”, apreciaza George Ceriu, directorul sucursalei Iasi a „Distrigaz-Nord”.
Forari de 15 milioane dolari
Suma necesara pentru efectuarea prospectiunilor geologice in cele doua perimetre concesionate de „Regal Petroleum” a fost apreciata de reprezentantii ANRM la aproximativ 15 milioane dolari. In ciuda incercarilor repetate ale reporterilor nostri, nici un reprezentant al acestei firme nu a putut fi contactat in ultimele zile. Incercarea lui Frank Timis de a gasi hidrocarburi in zona Iasului ar fi cea de-a doua tentativa de a transforma judetul intr-un cimp petrolifer. Din 1948 si pina la mijlocul anilor ’70, intreaga Moldova a fost explorata in cautarea petrolului. In anii ’70, judetul a fost transformat intr-o veritabila sita de foraje. Pe tot cuprinsul judetului s-au efectuat sute de foraje. Numai in zona Iasi – Hirlau au fost efectuate 50 de foraje. Singurul rezultat a fost o punga de gaz metan descoperita la Deleni, si citeva urme de gaz si apa sarata la Popesti, Ceplenita si Iasi. Teoretic, apa sarata insoteste cel mai adesea zacamintele de petrol. In cazul Iasului, linga apa sarata nu s-a gasit nimic atunci. „Depozitul de la Deleni ar fi putut fi exploatat, dar numai pentru necesitati locale. La cantitatea de 2.000 mc de gaz pe zi, la 35 de atmosfere, zacamintul putea fi utilizat. In restul judetului insa nu s-a gasit nimic atunci”, ne-a declarat acad.prof.dr. Liviu Ionesi, seful Catedrei de Geologie-Paleontologie din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza”. Si zona Deleni face parte din teritoriul concesionat de Frank Timis.
Iasul, inconjurat de petrol si gaze
Chiar daca in Iasi nu s-au descoperit zacaminte, un lucru este cert: judetul Iasi este inconjurat practic de zacaminte de petrol si gaze naturale. Ucraina detine astfel de rezerve in Bucovina de nord. In cursul anilor ’70 au fost identificate rezerve de petrol si in Basarabia, in apropiere de Ungheni. In zonele Bacau – Roman, Malin sau Bucsoaia au fost gasite si exploatate zacaminte de petrol sau gaze naturale. In primavara acestui an au fost identificate rezerve de hidrocarburi la Bilca – Suceava, in apropiere de Vicov. „Oriunde s-a gasit petrol sau gaze, dar nu si la Iasi. Pe culoarul Tirgu Frumos – Hirlau apar colectoare mici de gaz metan, dar prea reduse pentru a fi exploatabile. Din pacate, potentialul petrogazifier al Iasului este foarte redus”, a precizat Ionesi.
In Moldova, zacamintele de petrol au fost gasite mai ales in zonele montane sau in Subcarpati. Iasul este situat la limita estica a zonei cu potential petrolier din Moldova
Resursele existente in Iasi
Iasul este, cel putin pina acum, unul dintre cele mai sarace judete in resurse minerale. Toate incercarile de a gasi resurse minerale exploatabile in judet au fost sortite esecului. Practic, singurele resurse de care dispune judetul sint balastul, argila si lemnul. „S-a cautat la un moment dat fier in apropierea Iasului, data fiind existenta unei anomalii magnetice. Structura geologica este similara celei de la Krivoi Rog, ceea ce a fost un argument suplimentar. S-a forat pina la 1.201 metri, dar nu s-a gasit decit apa termala, usor radioactiva. Baile Nicolina de azi”, a spus Ionesi.
Magnatul Frank Timis, protejatul Cotroceniului prin Ioan Talpes
Cetatean romano-australian, Frank Timis este considerat unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, care detine pachete importante de actiuni la firme internationale cunoscute din domeniul exploatarii resurselor solului. Acesta detine 11% din actiunile societatii „International Goldfield”, companie cu o valoare bursiera de 90 milioane dolari. Timis detine 40% din „Regal Petroleum”, cu o capitalizare de 120 milioane dolari si 13,5% din „Gabriel Resources”, societate in valoare de 500 milioane dolari. Timis detine actiuni si la „European Goldfield” (34% din societatea evaluata la 100 milioane dolari) si „Hummel Resources” (19%, societatea fiind evaluata la 55 milioane dolari). Conform propriilor declaratii, Frank Timis detine si actiuni „Microsoft” in valoare de 45 milioane dolari. Aceste informatii au fost publicate si in presa centrala, care a relatat in nenumarate rinduri si de legaturi politice la virf ale acestuia. Potrivit acesteia, Timis face parte din grupul politico-economic din care face parte si afaceristul Ovidiu Tender, partener de afaceri cu Corneliu Iacobov, protectia politica a acestuia fiind Cotroceniul, prin Ioan Talpes.
Scandalul Rosia Montana
Una din societatile la care Frank Timis detine un pachet important de actiuni este „Gabriel Resources”, care a obtinut drepturile de exploatare a rezervelor de aur de la Rosia Montana, in Apuseni, evaluate la 3 miliarde dolari. Pentru a obtine dreptul de exploatare, „Gabriel Resources” a platit statului roman doar 3 milioane de dolari. Conform aprecierii asociatiei „Alburnus Major”, exploatarea de la Rosia Montana ar prezenta atit riscul distrugerii asezarii actuale si a sitului arheologic reprezentat de asezarea din perioada romana, cit si a producerii unui dezastru ecologic. (A. ZANOAGA)

Comentarii