Ziua fara masini a fost ca aspirina; nu a facut nici bine, nici rau

duminică, 23 septembrie 2001, 23:00
5 MIN
 Ziua fara masini a fost ca aspirina; nu a facut nici bine, nici rau

Cei aproape 1.000 de politisti si jandarmi de pe strazi nu au avut prea mult de lucru. Intepeniti in mijlocul drumului, printre jaloane si bariere metalice, oamenii de ordine au vegheat asupra respectarii zonei de interdictie. Cei citiva soferi care au incercat sa sparga blocada au fost nevoiti sa renunte si sa aleaga un traseu ocolitor. Mai greu a fost pentru cei care locuiau in perimetrul interzis si care au trebuit sa-si lase masina pe o margine de drum."Este limitata libertatea cetateanului de a merge acasa. Ar trebui ca locuitorilor din perimetru sa li se permita sa mearga acasa cu masina. In Italia se permite acest lucru, prin simpla prezentare a buletinului", a protestat Angelo Fanari, directorul unei fabrici de materiale de constructie din Piatra-Neamt. Argumentele italianului nu au avut insa nici un efect, Fanari fiind nevoit sa-si parcheze masina la intrarea in strada Sararie.
Tramvaiele au transportat mai mult aer
Ca niciodata, tramvaiele si troleibuzele RATC au reusit sa faca fata fluxului de calatori. Numarul tramvaielor a fost suplimentat cu 30% pentru a evita supraaglomerarea. Masura luata de directorul RATC, Petru Girlea, s-a dovedit insa inutila. Cea mai mare parte a zilei, tramvaiele au transportat prin oras mai mult aer decit calatori. Ziua de simbata si timpul frumos i-a facut pe ieseni sa prefere plimbarea in loc de mersul cu tramvaiul. "Daca tot e simbata, ma plimb. E bine ca nu sint masini, ca nu mai trebuie sa ma tot uit in stinga si-n dreapta sa nu ma calce vreuna", ne-a spus Pavel Gradinaru, pensionar. Iesenii iesiti la plimbare nu au avut de ce sa regrete lipsa masinilor pe strazi. Pentru o zi, toti iesenii s-au simtit egali, fara ca vreunul sa se mai uite cu jind spre Ford-ul sau Mercedes-ul vreunui VIP. Chiar si deputatul PRM Anghel Stanciu s-a dus la sediul partidului cu tramvaiul. "E bun si RATC-ul citeodata, iar mersul pe jos mentine sanatatea", a constatat Stanciu.
O mireasa s-a dus la nunta cu ambulanta
Cei mai nemultumiti ieseni au fost tinerii casatoriti. Daca intr-o zi normala ei plecau de la Starea Civila in masini, simbata, acest lucru nu a mai fost posibil. Iesiti cu livretul de familie si certificatul de casatorie in buzunar, mirii au apelat cel mai adesea la stravechiul mers pe jos. "Mi s-ar parea normal ca in astfel de situatii sa se fi acordat de catre Primarie o aprobare pentru a putea folosi masinile. Este un moment unic in viata si nu cred ca a lua tramvaiul este cea mai buna varianta pentru a ajunge la locul unde mi-am programat nunta", a spus Viorel Ionescu, proaspat mire. Cei mai inspirati miri si-au programat nunta la un local din apropiere. Ceilalti au improvizat. "Am vazut chiar o ambulanta transportind o mireasa si as fi oprit-o daca nu as fi observat-o prea tirziu. Trebuie sa recunosc ca a fost o idee foarte ingenioasa", a declarat un politist din Tirgu Cucului. O alta varianta adoptata de miri a fost clasicul taxi, luat din imediata apropiere a barajelor.
Simirad a gasit nitrati in fintina
Primaria s-a straduit sa faca din ziua fara masini o manifestare memorabila, fara insa a reusi prea multe. La conferinta pe tema protectiei mediului, organizata simbata dimineata la Primarie, participarea a fost foarte slaba. Nici un reprezentant al Prefecturii nu a catadiscit sa apara, fiind prezent doar Nicolae Ivanciu, vicepresedintele Consiliului Judetean, cite un reprezentant al Inspectoratului de Sanatate Publica (ISP), respectiv de Protectie a Mediului (IPM) si un consultant al Ministerului Mediului din Franta, plus circa 20 de elevi insotiti de profesori. Aceasta situatie l-a facut pe primarul Constantin Simirad sa spuna, adresindu-se copiilor: "Se vede ca cei de virsta noastra sint prea putin preocupati de protejarea mediului. Speranta protejarii mediului observ ca vine mai mult din partea celor mici". Primarul a adaugat ca poluarea a resimtit-o pe propria piele, cind a vrut sa-si faca fintina la vila sa de la Galata. "Am crezut ca voi avea parte de apa curata. Cind colo, probele de laborator au aratat ca era infestata cu nitrati si fosfati de la substantele cu care se stropeste via, care au infestat pinza freatica", a explicat Simirad.
"Stateam incalecati ghidon peste ghidon"
Dupa conferinta, primarul a iesit in fata Palatului Roznovanu, unde zeci de copii au umplut aleile cu desene pe tema protectiei mediului. Inca de simbata dimineata, bulevardul Stefan cel Mare a fost practic invadat de sute de copii, veniti sa participe la concursuri de mers cu bicicleta si pe role. Dupa ce a inspectat creatiile pe asfalt ale copiilor, primarul a dat startul la concursul de biciclete. In jurul orei 13, ora anuntata pentru inminarea premiilor pentru cistigatori, in fata Primariei era o imbulzeala si un vacarm de nedescris. Copiii stateau cu nasurile
lipite de geamurile de la intrare, asteptind nerabdatori premiile. Cind Simirad le-a oferit, abia puteai deslusi numele celor care au cistigat. In schimb, premiile i-au bucurat pe elevi: ghiozdane, blocuri de desen, articole de birotica, si sucuri. Copiii au fost totusi nemultumiti de modul de organizare a concursurilor de role si biciclete. "A fost prea mare ingramadeala la start. Stateam incalecati ghidon peste ghidon, nici macar nu puteam tine miinile pe el. Trebuia sa fim aliniati pe o
singura linie, nu pe mai multe, sa ni se dea la fiecare un numar si sa fim cronometrati", ne-a spus Daniel Cruceanu, elev in clasa a VI-a, la Scoala "Ion
Simionescu". Nici celor incaltati cu role nu le-a convenit ingramadeala de la start.
"Mi-ar fi placut sa ne intrecem pe o distanta mai mare, poate chiar pe B-dul Independentei, ca tot a fost inchis. Din cauza imbulzelii, m-am impiedicat la start si am ramas in urma", a explicat Dragos Ciuc, elev in clasa a IX-a, la Liceul Negruzzi.
Fara a straluci nici in acest an, "Ziua fara masini" isi face loc in obisnuinta iesenilor. Scapati de stresul circulatiei intense din centru, pietonii si-au putut permite o zi de relaxare. Putini au fost insa cei care au profitat din plin de lipsa automobilelor de pe strazi. Disciplinati, iesenii au mers toata ziua pe trotuare si s-au uitat in stinga inainte de a traversa. Abia spre seara strazile s-au umplut de biciclete, role sau simpli pietoni, sub privirile plictisite si obosite ale politistilor si jandarmilor. (A.Z., B.P.)

Comentarii