Iata pe unde pierdem banii!

Subtitlu

luni, 14 februarie 2011, 23:27
3 MIN
 Iata pe unde pierdem banii!

Reabilitarea termica a blocurilor pare a fi o metoda eficienta de a reduce pierderile de caldura. Teoretic, o investitie facuta in termosistem ar trebui sa se vada si in facturile la incalzire. Pierderile mici de caldura, sustin specialistii, inseamna automat un consum mai mic si o economie la factura cu pina la 40%.

Exista insa si riscuri in cazul in care lucrarea nu este facuta ca la carte. Probleme mari apar si in situatiile in care nu se reabiliteaza termic tot blocul. Pierderile de la limita termosistemului sint chiar mai mari decit cele de la o suprafata neizolata. Acestea ar fi concluziile unui experiment realizat de reporterii "Ziarului de Iasi" cu o camera cu infrarosu.

Un vecin neizolat va creste factura la incalzire

Imaginea unui bloc cu citeva apartamente izolate (Cantemir)

Verificarile au fost facute la mai multe blocuri de locuinte aflate in situatii diferite in ce priveste reabilitarea termica a peretilor. Astfel, s-au facut comparatii intre un apartament izolat termic si altul, vecin, neizolat. S-au comparat si scari izolate complet sau, dimpotriva, scari ale aceluiasi bloc neizolate termic.

Aparatul a fost folosit si in cazul unei scari in care doar un apartament este reabilitat sau in cazul unei scari in care exista mai multe apartamente cu termosistem. "In cazul blocului din Cantemir, se vede foarte clar diferenta dintre un apartament izolat si unul neizolat. Nici cel care e izolat nu a scapat insa de griji, pentru ca apar punti termice, iar pierderile de caldura se concentreaza pe acele punti. Diferenta se vede foarte clar. Orice izolatie termica trebuie sa se realizeze pe toate laturile imobilului. Trebuie izolat si planseul. Cel care a izolat apartamentul va avea condens si chiar mucegai pe zonele de interactiune cu temperaturi mai scazute", a explicat consilierul local Radu Botez, proprietar al unei firme din domeniul constructiilor si care detine un astfel de aparat cu infrarosu.

Imaginea unui bloc cu doua tronsoane, unul izolat si unul nu

Dupa mai multe masuratori realizate la blocuri din municipiu, se poate observa ca diferenta de temperatura la exterior intre o suprafata izolata si alta neizolata este de 5-6°C. La limita dintre un apartament izolat si altul neizolat, pierderile sint si mai mari din partea celui care a izolat locuinta. Acolo, pierderile de caldura sint mai mari chiar decit in cazul unui apartament fara termosistem. "Pe baza datelor culese de camera cu infrarosu, se pot determina pierderile de caldura in sensul unor diferente de temperatura la suprafetele constructiilor analizate. Cu cit temperatura la suprafata este mai mica, culori inchise in spectrul infrarosu, cu atit pierderea de caldura este mai mica. O suprafata care va permite trecerea caldurii va avea o temperatura exterioara mai mare. Cu cit temperatura de pe peretele exterior este mai mica, cu atit izolatia este mai buna", a precizat Botez.

Economii de pina la 40%

Imaginea unei case izolate

Specialistii sustin ca avantajele reabilitarii termice sint semnificative. "Cheltuielile legate de incalzirea locuintei reprezinta ponderea cea mai mare din cheltuielile de intretinere. Din acest punct de vedere reabilitarea termica este foarte importanta. Un termosistem bine facut poate conduce la o economie de energie de minimum 20% si pina la 40%, in functie de lucrarile care se fac. Proportional se reduc si facturile platite pentru incalzirea locuintei. Reabilitarea termica reduce cantitatea de energie consumata si se plateste mai putin asigurind acelasi confort termic interior", a explicat Sebastian Peterca, auditor energetic.

Conform acestuia, investitia realizata in reabilitarea termica se amortizeaza in termen de 5-7 ani, dar un termosistem bine facut tine cel putin 30 de ani. Una din conditiile pentru ca lucrarea sa reziste este sa se lucreze conform normelor si cu materiale omologate. "In cazul in care se reabiliteaza doar partial, cladirea nu se comporta optim. Se poate observa o imbunatatire a situatiei in apartamentul cu termosistem, dar este mult mai bine daca toata cladirea este anvelopata. Se mentine acel efect de punte termica si apare condensul. Am constatat si numeroase situatii in care s-a montat termosistem, s-a schimbat timplaria si tot apare condensul. Ventilarea si controlul surselor de vapori ar trebui sa rezolve situatia", a spus Peterca.

Comentarii