In pinza de paianjen a aparut si Ibrahim, de 19 ani

Subtitlu

marți, 13 martie 2012, 23:51
4 MIN
 In pinza de paianjen a aparut si Ibrahim, de 19 ani

Pinza de paianjen de la Casa de Asigurari de Sanatate despre care reporterii Ziarului de Iasi au publicat un articol saptamina trecuta a fost confirmata de catre reprezentantii Casei de Asigurari. Presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) a anuntat ieri ca va demara controale in ceea ce priveste cele patru firme, la solicitarea Casei Nationale de Asigurari si ca s-a inceput deja recuperarea banilor platiti pentru servicii medicale neefectuate, de fapt.

Actionar majoritar al unei clinici, la 19 ani

Trei firme in care erau implicati doi medici arabi si sotia inspectorului Lucian Nedelciuc de la Casa de Asigurari de Sanatate au beneficiat in anii 2010-2011 de decontari in valoare de 3,2 milioane de lei de la CJAS. Mariana Nedelciuc, sotia inspectorului CJAS Lucian Nedelciuc, a fost actionar in firmele Moldsan Med, alaturi de Mohamed Madarati, si Heba San, alaturi de Marawan Arafat. Medicul Marawan Arafat detine firma Moldo Medica, unul dintre doctorii care a lucrat atit pentru Heba San, cit si pentru Moldo Medica fiind medicul Ashraf Hamarsheh. Nu numai ca Ashraf Hamarsheh a lucrat ca medic, dar a fost chiar si asociat si administrator al firmei Heba San, desi Marawan Arafat a declarat pentru Ziarul de Iasi ca nu stie ca Ashraf Hamarsheh sa fi avut vreo legatura cu Heba San, cel putin atit timp cit a fost el implicat in firma. Conform Monitorului Oficial nr. 3759/2011, potrivit unei hotariri din data de 18 septembrie 2011 a adunarii generale a asociatilor Heba San din septembrie 2011, Ashraf Hamarsheh, dar si Abu-Lauz Alin Ibrahim au devenit asociati cu cite 5% in firma Heba San, alaturi de Mariana Nedelciuc (45%) si Marwan Arafat (45%), Marawan Arafat fiind inlocuit la acea data din functia de administrator de catre Ashraf Hamarsheh. Pinza de paianjen nu s-a oprit insa aici. Noul asociat al Heba San, Abu-Lauz Alin Ibrahim a obtinut in data de 19 septembrie 2011 de la Registrul Comertului numar de ordine pentru o alta firma proaspat infiintata, Clinic Family. In timp ce Abu-Lauz Alin Ibrahim detinea 60% din actiuni, medicul obstetrician Fawzi Mohd Tawfiq Al Atoum detinea 40% din actiuni si calitatea de administrator, Clinic Family avind, culmea, acelasi sediu de functionare ca si Moldsan Med, str. Pictor Octav Bancila nr. 1, la mansarda, pentru Clinic Family revenind camera 3. Mentionam ca Abu-Lauz Alin Ibrahim are virsta de 19 ani, fiind nascut in iunie 1992. Nu in ultimul rind, Abu-Lauz Alin Ibrahim tocmai terminase clasa a XII-a la Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" Iasi, fiind eliminat din examenul de bacalaureat. Asociatii de la Clinic Family nu au putut fi contactati pe parcursul zilei de ieri.

Ancheta ceruta de Casa Nationala

Clinic Family a intrat in contract cu CJAS si a obtinut prima decontare in valoare de 63.023 lei in luna noiembrie 2011, intrind direct pe locul sapte in topul furnizorilor de asistenta medicala ambulatorie, iar in luna decembrie 2011 a obtinut suma de 50.176 de lei, fiind tot pe locul sapte in top. Din luna ianuarie, contractul cu CJAS a fost reziliat. In prezent, singura firma care inca mai activeaza si se afla in continuare in contract cu CJAS este Moldo Medica, cu sedii in Podu Iloaiei si Tomesti. Firmelor Moldsan Med si Clinic Family li s-au reziliat, astfel, contractele in lunile decembrie 2011, respectiv ianuarie anul acesta, iar contractul dintre Heba San si Casa a fost incetat la finalul lunii decembrie 2011, la cererea firmei. In urma unui control efectuat, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a trimis Casei Judetene un raport cu privire la aceste firme si a solicitat un control amanuntit. "Casa a solicitat ca presedintele general al Casei Judetene sa faca o comisie care sa analizeze conflictul de interese dintre un angajat al Casei (inspectorul Lucian Nedeleciuc) si una din firmele cu care am avut contract. De asemenea, o comisie trebuie sa controleze programul de lucru al medicilor care au lucrat in aceste ambulatorii, dar si programul lor din spitalele in cazul celor care lucrau in ambele parti, pentru a vedea daca nu exista interferente. Si, nu in ultimul rind, o comisie trebuie sa verifice in continuare numarul prea mare de consultatii in regim de urgenta raportat de catre acesti furnizori. Trebuie sa spun ca eu nu stiu cum voi face aici, pentru ca nu voi avea cum sa dovedesc daca a fost sau nu un caz de urgenta, eu nu am voie sa contest actul medical, ci doar corectitudinea actelor, dar vom vedea", a declarat dr. Iulian Serban, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi. Acesta a adaugat ca nici spitalele nu sint obligate sa furnizeze Casei programul de lucru al medicilor.

"Vom incerca sa recuperam banii"

Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate sustin ca cererea Casei Nationale in ceea ce priveste controalele a fost data deja in lucru si ca s-a inceput si recuperarea banilor alocati uneia din firme. "Controlul initial s-a realizat pentru o perioada de trei luni, astfel ca pentru luna decembrie 2011 nu am mai decontat serviciile realizate de catre Moldsan Med si am recuperat banii pentru lunile octombrie si noiembrie 2011. Acum vom relua controlul incepind cu luna iulie 2011, de cind intrase Moldsan Med in contract cu Casa, vom controla si celelalte firme tot de la intrarea lor in contract si daca se descopera ca serviciile medicale nu au fost efectuate, atunci vom incerca sa recuperam banii, probabil prin executare silita", a precizat dr. Iulian Serban. Conform reprezentantilor Casei, firmele nu doar ca aveau actionari, asociati sau sedii comune, ci si trimiteau pacientii de la una la alta. Atunci cind se va incheia controlul, rezultatele vor fi comunicate Casei Nationale de Sanatate.

CITESTE SI

Pinza de paianjen de la Casa de Sanatate

Comentarii