In trei luni, toate tramvaiele, troleele si autobuzele pot fi puse pe chituci

vineri, 16 martie 2007, 01:56
3 MIN
 In trei luni, toate tramvaiele, troleele si autobuzele pot fi puse pe chituci

RATP risca sa-si piarda autorizatia de operator de transport. Conducerea Prefecturii a anuntat ca asteapta pina pe 20 martie din partea reprezentantilor RATP un plan prin care sa se arate ca societatea va incepe sa-si achite datoriile la bugetul de stat. „Conducerea RATP a fost instiintata inca din luna decembrie ca trebuie sa intre in normalitate economico-financiara. Transportul public in comun nu este o joaca, nu pot tolera cu jumatatile de an sau cu anii o situatie pina se intra in normalitate. Orice firma care efectueaza transport public se supune acelorasi obligatii", a precizat prefectul interimar, Nicusor Paduraru. Daca societatea din subordinea Consiliului Local nu va prezenta in urmatoarele cinci zile un plan de reesalonare a datoriilor, autorizatia va fi suspendata. In termen de trei luni de la suspendarea acesteia, ea va fi anulata, iar RATP risca amenzi. „Vreau sa vad ce circ va iesi in oras daca ne opresc si vor fi aplicate amenzi. Noua, PSD-ului si conducerii Primariei ne va servi de minune. Nu si-au gasit de unde sa adune banii decit de la stat, iar alte societati, cu capital privat, sint iertate de datorii de Guvern", a afirmat viceprimarul Constantin Neculau.

Conducerea RATP a anuntat ca va prezenta un plan de masuri Comisiei de autorizare a operatorilor de transport public pina pe data de 20 martie. „Cu siguranta ca vom prezenta un plan de masuri, dar legea nu ne mai permite sa facem reesalonari. Daca vor fi acceptate reesalonarile, nu ne vom impotrivi. Vom acoperi si datoriile la bugetul de stat, dar este nevoie de o perioada mult mai lunga. In trei luni nu este posibil", a afirmat directorul RATP, Maricel Gherca. Potrivit reprezentantilor Directiei Generale a Finantelor Publice, societatea din subordinea CL are datorii la bugetul de stat de 35,2 milioane de lei, fiind pe locul patru in topul datornicilor la bugetul local.

Prefectul interimar, presedinte al Comisiei de autorizare a operatorilor de transport public, a anuntat ca daca RATP nu va prezenta un plan concret de achitare a datoriilor, societatii ii va fi suspendata autorizatia. „Timp de trei luni se mai poate circula cu autorizatia suspendata. Dupa trei luni, daca societatea nu ia masurile necesare, autorizatia va fi anulata, iar celor de la RATP li se vor aplica amenzi de catre cei de la Politia Rutiera sau Autoritatea Rutiera Romana", a precizat Paduraru. Totodata, prefectul interimar a anuntat ca ar dori ca alesii din CL sa analizeze starea economica a societatilor din subordine. „Fiecare unitate din subordinea CL face raportari la Finante si nu exista nereguli. RATP nu are de unde sa-si plateasca datoriile la bugetul de stat", a afirmat Neculau.

In cursul lunii decembrie a fost schimbata conducerea Comisiei de autorizare a operatorilor de transport public. Cu aceasta ocazie, a inceput o reanaliza a autorizatiilor celor peste 20 de operatori de transport din judet. Pentru a obtine aceasta autorizatie, firmele trebuie sa prezinte acte juridice, viza RAR, dar, in acelasi timp, nu trebuie sa aiba datorii la stat. „Autorizatia comisiei de transport asigura legalitatea. Este o autorizatie care valideaza ca firma este capabila sa-si desfasoare activitatea", a explicat Paduraru. Conducerea RATP a precizat ca autorizatia de operator de transport eliberata de aceasta comisie este valabila in perioada 2005-2009, dar ca ea trebuie vizata anual.

Comentarii