Incognito la testul HIV. Detalii socante

Subtitlu

duminică, 25 martie 2012, 08:28
12 MIN
 Incognito la testul HIV. Detalii socante

V-ati facut vreodata testul HIV? Poate pentru ca ati considerat ca exista factori de risc sau poate pentru ca pur si simplu ati vrut sa verificati daca sinteti sanatosi? Citi dintre dumneavoastra ati fost consiliati inainte si dupa test? Probabil ca de Ordinul 1611/2004 privind aprobarea circuitului informational si a fiselor de declarare si supraveghere a infectiei HIV/SIDA nu a auzit multa lume. Potrivit acestui ordin, "toate laboratoarele care efectueaza teste HIV trebuie sa fie acreditate si sa asigure consiliere pre si post-tesare". Laboratorele directiilor de sanatate publica, ale spitalelor de boli infectioase, laboratoarele private, centrele de transfuzii si laboratoarele altor unitati sanitare constituie surse de informatie in supravegherea infectiei HIV/SIDA si ar trebui sa asigure consilierea necesara.

  

"Nu se face consiliere pre si post-tesare HIV de catre un psiholog sau asistent social. Exista o consiliere de forma, dar in realitate primesti rezultatele si prin fax. Si nu se fac anchete epidemiologice in cazul unui nou caz infectat, efectiv se pierd cazurile in cabinetele private", a declarat Mihaela Munteanu, purtatorul de cuvint al Fundatiei "Alaturi de Voi" Romania. Am vrut sa vedem si noi cite din laboratoarele alese respecta legea, asa ca reporterul Ziarului de Iasi s-a prezentat in calitate de pacient in aceste unitati. Urmarile? Aproape toate laboratoarele au fost dispuse sa livreze rezultatul analizei pe e-mail sau fax si in nici unul nu s-a discutat despre consiliere. Nici macar in laboratorul Directiei de Sanatate Publica nu a fost oferita consilierea ceruta de lege. Asa se face ca au fost oameni care au incercat sa isi puna capat zilelor cind au aflat rezultatele sau care au plecat din laboratoare cu impresia ca sufera de o simpla infectie.

Ce presupune consilierea pre si post-test

Conform manualului Asociatiei Romane Anti-SIDA (ARAS), "Consilierea pre si post-test HIV" consilierea pre-test are rolul de a evalua riscul, de a realiza un plan de reducere a riscului de infectare cu HIV si de a obtine consimtamintul pentru testare. Totodata, consilierea post-test include anuntarea rezultatului si explicarea lui. In cazul in care rezultatul este negativ se rediscuta planul de reducere a riscului de infectie, iar in cazul in care rezultatul este pozitiv se asigura sprijin emotional si, eventual, se recurge la consilierea de criza si se directioneaza pacientul catre Spitalul de Boli Infectioase. La consilierea pre-test "toti clientii care solicita un test HIV trebuie sa primeasca urmatoarele informatii: date despre testul HIV, inclusiv beneficiile si consecintele acestuia, riscurile de transmitere HIV si cum pot fi prevenite, importanta obtinerii rezultatului. In completare, in functie de riscurile clientului, urmatoarele aspecte pot fi foarte utile: demonstratii de utilizare a prezervativului, informatii despre practicile sexuale fara riscuri, date despre alte infectii cu transmitere sexuala, sublinierea eficientei utilizarii seringilor, individual si o singura data, in cazul consumatorilor de droguri injectabile", se arata in manualul citat. Dupa ce se clarifica aceste aspecte si se identifica factorii de risc, consilierul trebuie sa realizeze impreuna cu pacientul planul de reducere a riscului de infectie. "Consilierul trebuie sa obtina confirmarea faptului ca planul este acceptabil pentru client, sa noteze planul pe formular si sa ii ofere o copie clientului. Decizia clientului de a efectua testul si consimtamintul pentru testare (de preferinta scris) reprezinta etapa finala a consilierii pre-test, nemaifiind urmata decit de stabilirea datei si orei pentru consilierea post-test (de asemenea, de preferat in scris)", se arata in publicatia ARAS.

In ceea ce priveste consilierea post-test, aceasta poate dura 15 minute, ca si cea pre-test, cu exceptia situatiei in care se anunta un rezultat pozitiv si se poate prelungi sau stabili o noua sedinta. "In cadrul consilierii post-test, clientii vor primi rezultatul testului HIV, insotit de o interpretare bazata pe riscurile lor de infectare si luindu-se in considerare perioada de «fereastra imunologica», vor intelege semnificatia rezultatului si vor rediscuta si adopta planul de reducere a riscului, plan stabilit in cadrul consilierii pre-test. (…) Consilierea post-test in cazul rezultatului pozitiv va tine seama de reactia clientului la anuntarea rezultatului (soc, negare, acceptare) si se va centra pe sprijinirea acestuia pentru iesirea din situatia de criza determinata de aflarea rezultatului", se evidentiaza in manual. Publicatia arata ca, desi nu pare a fi necesara o consiliere si in cazul rezultatului negativ, aceasta este, de fapt, extrem de importanta. "Asigurarea consilierii post-test in cazul unui rezultat negativ pare a fi partea cea mai usoara din consilierea post-test HIV, insa poate fi privita si ca partea de consiliere care presupune cea mai mare responsabilitate pentru un ofertant de servicii. Multi dintre consilieri au temerea ca persoana care a facut testul si a primit un rezultat negativ pleaca din centrul sau laboraorul de testare si, poate in aceeasi zi, se angajeaza intr-un comportament cu riscuri de infectare". Astfel, diversele reactii ce pot aparea in urma unui rezultat negativ trebuie sa fie tratate cu atentie, astfel incit pacientul sa constientizeze ca nu este absolvit de riscul de infectie pentru tot restul vietii.

La laboratoarele particulare difera doar pretul

Primul laborator in care am intrat a fost Medcenter, parte a grupului Medicarom, situat in zona Garii. Am intrebat daca se poate face un test HIV si ce presupune. "Testul HIV se lucreaza o data pe saptamina, se ia dimineata analiza de singe, costa 50 de lei", a fost raspunsul. La intrebarea daca se poate primi rezultatul fara a mai veni la unitate mi s-a raspuns ca "Rezultatul se poate trimite pe e-mail. Nu trebuie sa veniti din nou aici, decit daca va cere medicul asta sau vreti dumneavoastra neaparat". Urmatorul laborator in care am intrat a fost Biodev, situat pe Sararie. "Se recolteaza singe dimineata, costa 35 de lei testul. Va putem lua si acum singe, daca doriti. Rezultatul se poate trimite si prin e-mail, desigur", a fost rezultatul intrebarilor. Am ajuns mai departe la Lumisan, laborator situat linga Colegiul "Mihai Eminescu". "Analiza se poate recolta oricind pina la ora 18, rezultatul il primiti a doua zi dupa-amiaza. Testul costa 40 de lei. Se poate face inclusiv pe mincate, tot ce se face e sa se ia putin singe. Rezultatul se poate trimite si prin e-mail, sigur", mi s-a spus si aici. La Praxis, laborator aflat pe Independentei, nu se accepta trimiterea rezultatului pe e-mail. In schimb un numar de fax este acceptat fara probleme. "Analiza se recolteaza dimineata si testul costa 35 de lei. Rezultatul nu se poate trimite pe e-mail, doar pe fax, daca aveti un numar", a precizat reprezentanta Praxis. Urmatoarea oprire a fost pe Alexandru Lapusneanu, la Synevo. "Testul costa 48 de lei, rezultatul il puteti primi pe e-mail, sau intrati in contul nostru cu user si parola si il vedeti acolo. Se ia singe si atit, nu va trebuie nimic de la medic", a fost raspunsul la intrebarea adresata. Si la Arcadia Hospital se accepta transmiterea rezultatului prin e-mail. "Testul se poate face si acum, incepind de la ora 8 cind doriti, nu sint restrictii. Costa 45 de lei si dureaza 5 zile prelucrarea. Rezultatul se poate primi si pe e-mail, insa trebuie sa semnati o imputernicire cu datele dumneavoastra de e-mail, altfel nu il primiti. Va trebuie buletinul, vi se introduc datele, se face decontul pentru analiza, se ia singe, la registratura semnati imputernicirea si asta e tot". Pro Familia a fost singurul laborator privat in cadrul caruia mi s-a spus ca nu pot lua rezultatul decit daca ma prezint la sediu: "Vi se ia singe, se face analiza si veniti aici dupa rezultat". Nici o referire la consilierea pre si post-testare HIV in laboratoarele private mentionate.

Consilierea nu exista nici macar la DSP

Am incercat, in cele din urma, la Centrul de Consiliere si Tesare HIV din cadrul Directiei de Sanatate Publica, situat vizavi de Inspectoratul Scolar Judetean. Aici mi s-a spus ca testul se poate face pe loc, ca exista doua tipuri de teste si ca daca nu e urgent pot alege ELISA, care e mai sigur. Am acceptat si am fost directionata catre o asistenta, probabil, pentru a-mi fi luata proba de singe. "Ce analiza vreti sa faceti?", m-a intrebat aceasta. "Testul HIV", am raspuns. "Sifilis nu? Ca e aceeasti proba de singe si e tot gratuit". Am acceptat si testul pentru sifilis. "Ce v-a determinat sa faceti testul acum?", m-a intrebat cu privire la testul HIV. "Pai, nu l-am facut niciodata si am auzit ca aici e gratuit", am raspuns. "Foarte bine, ca nici noi nu stim cit va mai dura programul asta cu gratuitatea", a fost tot ce mi s-a spus. Dupa recoltarea probei de singe am intrebat cum pot obtine rezultatul. "Veniti luni dupa-amiaza cel mai sigur si mergeti la etajul III, apasati la interfon la Serologie si ridicati de acolo buletinul, acolo sint rezultatele. Asta e tot". Am plecat, astfel, fara ca inainte sa fi discutat cu vreun psiholog sau asistent social si fara sa fi programat o intilnire pentru consilierea post-rezultat. M-am intors luni, in ziua recomandata, pentru a-mi obtine rezultatul. Am mers la Serologie la etajul III, asa cum mi s-a spus, iar dupa ce am fost intrebata cum ma numesc si daca am rezultat, mi-a fost data foaia. "Aveti rezultatul aici, asta e tot". Si am plecat, iar rezultatul mi l-am interpretat singura. Conform legii, ar fi trebuit sa fiu consiliata, chiar si in cazul unui rezultat negativ. Insa nici nu am dat ochii cu vreun asistent social sau psiholog. Cu toate acestea, sefa Departamentului de Epidemiologie din cadrul Directiei de Sanatate Publica, dr. Elena Duca, declara recent public urmatoarele: "Testul HIV este unul specific, indirect, care nu pune in evidenta virusul, ci doar anticorpii specifici anti-HIV care apar in singe ca urmare a infectarii. Foarte important de stiut este faptul ca la noi la centru pacientii nu numai ca isi pot face gratuit acest test, dar beneficiaza si de consiliere. Atunci cind cineva ajunge la noi la centru, specialistul care se ocupa de consiliere ii ofera persoanei in cauza si relatii despre test si consiliere propriu-zisa. Aceasta este consilierea pre-testare".

Rezultatul testului, primit la serviciu, pe fax

"Persoana nu ar trebui sa primeasca rezultatul pina nu trece inainte pe la cabinetul de consiliere", a accentuat Mihaela Munteanu, purtatorul de cuvint al Fundatiei "Alaturi de Voi". Ce se poate intimpla totusi in lipsa consilierii? "Au fost persoane in virsta care au plecat din laborator cu ideea ca au o infectie si doar atit. Am avut un beneficiar care dorea sa ii lase apartamentul mostenire nepoatei, insa nu stia cum se transmite HIV si ii era frica sa nu se infecteze si ea, daca va locui in acel apartament", a adaugat Mihaela Munteanu. Acestea nu sint singurele exemple. "A fost un barbat care a iesit din inchisoare, acolo unde fusese tratat de un stomatolog. Sotia lui era insarcinata, el a mers sa isi faca testul HIV, si, atunci cind au mers impreuna dupa rezultate, persoana care i-a realizat testul l-a intrebat daca are secrete fata de sotie. El a spus ca nu. Si atunci persoana i-a spus: «Ah, aveti HIV, probabil are si sotia». Si atunci sotia domnului a incercat sa se sinucida. Va dati seama ca exista o stare de soc: cel care afla ca are virusul poate sa nege, sa nu accepte, sau, din contra, sa devina agresiv. Va dau un alt exemplu: o angajata a unei institutii publice din Iasi a primit pe faxul institutiei rezultatul. S-au gindit cei care i-au facut testul sa fie draguti si sa i-l trimita, ca sa nu se mai deplaseze ea", a mai spus Mihaela Munteanu. Totodata, mai exista situatii in care testul trebuie repetat, pentru ca rezultatul e incert. Nu in ultimul rind, minorii au nevoie de acordul parintilor, pentru a face testul. "De aceea este importanta consilierea si este prevazuta de lege. Pentru ca pina si la consiliere o persoana poate sa ascunda faptul ca a avut un contact la risc sau ca stie persoane care ar putea fi infectate. Si atunci, consilierul oferindu-i o suma de informatii, persoana poate ajuta alti oameni cu risc. In plus, orice laborator ar trebui sa aiba un dosar cu fisele semnate, cu consimtamintul pentru testare, fise ce ar trebui sa ajunga la Directia de Sanatate Publica pentru a urmari cazurile. In Romania, atunci cind te casatoresti, esti pus sa iti faci testul HIV, desi nu e nici o lege care te poate obliga sa il faci. Decit daca e considerata o problema de sanatate publica. Daca e considerata asa, atunci si consilierea ar trebui sa fie respectata, conform legii", a subliniat Mihaela Munteanu.

Saptaminal apare cite un caz nou de infectie cu HIV

Tot conform legii, consilierea trebuie sa fie realizata de catre o persoana abilitata, iar in aceasta categorie se incadreaza psihologul si asistentul social. Nu si asistentul medical. "Consilierea este absolut necesara. Persoana care isi face un test HIV si afla ca rezultatul este pozitiv este socata, vinovata, poate dezvolta o stare de nevroza, daca nu si mai rau. Sigur ca este nevoie de ajutor sa depaseasca acest moment", a declarat psihologul Mihaela Ghircoias. Si reprezentantii Centrului Regional HIV-SIDA Iasi sustin ca este nevoie de o persoana abilitata in astfel de situatii. "Consilierea post testare in cazul rezultatelor pozitive este obligatorie, diagnosticul nu este spus de catre doctor niciodata, preferam sa fie transmis de catre psiholog. Noi in spital avem si psiholog si asistent social tocmai pentru ca este nevoie de consiliere", a precizat prof. dr. Carmen Dorobat, presedintele Centrului Regional HIV-SIDA Iasi. In anul 2011 au fost depistate 52 de cazuri noi de infectie cu HIV, in acest moment fiind in total 232 de pacienti in judet aflati in urmarirea Centrului. Principiul consilierii pre si post-testare nu pare a fi insa unul respectat, desi laboratorele mentionate in acest articol se afla in topul decontarilor de la Casa de Asigurari de Sanatate.

"Se face consiliere doar in cazul rezultatului pozitiv"

Contactata telefonic pentru a oferi un punct de vedere cu privire la neacordarea consilierii pre si post-testare HIV chiar in cadrul Centrului de Consiliere si Testare HIV al Directiei de Sanatate Publica, sefa Compartimentului de Epidemiologie, dr. Elena Duca, a refuzat sa ofere un raspuns clar. "In general sint persoane care sint consiliate si de catre medicul care le-a recomandat testul si nu mai doresc sa faca acest lucru inca o data. Persoanele cu risc si care ajung pentru prima data la noi in Centru solicita consilierea si, sigur, sint consiliate de specialist", a spus dr. Elena Duca. Legea arata insa ca orice pacient trebuie sa beneficieze de consiliere, chiar fara sa solicite acest lucru. Iar reporterul Ziarului de Iasi nu a fost consiliat. Am intrebat daca e necesar sa solicite pacientul acest lucru, in pofida legii. "Nu trebuie sa solicite. Uitati, eu ma simt rau, abia am intrat in casa nu as vrea sa port o astfel de discutie cu dumneavoastra mai ales astazi, de ziua femeii. Demersul dumneavoastra mi se pare cam… Va invit la sediul nostru sa discutam, am dreptul la ora aceasta sa refuz sa discut cu dumneavoastra, eu am alt program", a spus dr. Elena Duca, la ora 17. Totodata, reprezentantii Arcadia Hospital s-au rezumat la a explica procedura in cazul rezultatului pozitiv in urma testarii HIV, spunind ca in astfel de situatii pacientul este apelat telefonic si invitat la sediu, acolo unde primeste plicul inchis de la un medic de Medicina Interna sau sef de laborator si este consiliat prin indrumarea la un medic specialist, rezultatul nefiind oferit rudelor, indiferent de grad. Conform legii insa, consilierea nu se ofera de catre medic, ci de catre psiholog sau asistent social, nu include doar directionarea catre un medic specialist si se realizeaza si in cazurile in care rezultatul este negativ, pentru constientizarea riscului. In ceea ce priveste primirea rezultatului pe e-mail, oficialii Arcadia sustin ca aceasta este o formula standard, odata obtinut consimtaminul pacientului "si doar in cazurile de exceptie, precum cele de mai sus, pacientul este informat direct ca trebuie urmata o procedura specifica", se mai arata in raspunsul primit de la Arcadia. Totusi, reporterul Ziarului de Iasi nu a fost informat atunci cind a mers la Arcadia Hospital ca ar putea exista o procedura specifica in cazuri de exceptie. Nici la Synevo lucrurile nu stau altfel. "La noi se face consiliere doar in cazul rezultatului pozitiv. Softul nu permite transmiterea pe e-mail a rezultatelor la testele privind bolile cu transmitere sexuala si cele genetice. Acestea se dau la sediu", a precizat Cristian Romanec, coordonator Synevo Iasi.

Comentarii