„Indiile galante”, spectacolul anului

Subtitlu

luni, 19 noiembrie 2012, 20:06
3 MIN
 „Indiile galante”, spectacolul anului

"Indiile galante" a fost desemnat aseara "spectacolul anului", la sectiunea Opera, in cadrul Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical, eveniment desfasurat, sub patronajul Ministerului Culturii, la Opera Nationala din Bucuresti, ca parte a evenimentului Saptamana Artelor Spectacolului Muzical.  40 de angajati ai Operei iesene, reprezentanti ai tuturor compartimentelor institutiei, au urcat pe scena pentru ridicarea premiului. Tot la sectiunea Opera, Andrei Serban a fost premiat pentru conceptia artistica a spectacolului "Indiile galante", distinctia fiind luata de Beatrice Rancea, managerul Operei iesene. Regizorul nu a putut participa la manifestare, incepand repetitiile pentru urmatoarea premiera pe care o va lansa pe scena Operei iesene, "Troienele".

Record al Operei iesene: patru reprezentatii cu casa inchisa

Opera ieseana va juca duminica cea de-a patra reprezentatie a spectacolului „Indiile galante" cu casa inchisa. Aceasta va fi oferita publicului in cadrul evenimentului Saptamana Artelor Spectacolului Muzical, ajuns la a III-a editie. Biletele puse in vanzare la pretul de 20 lei (balcon), 30 lei (stal) si 50 de lei (loja) s-au epuizat de o saptamana. Succesul inregistrat la public cu spectacolul regizat de Andrei Serban este considerat unul istoric. Pana in prezent, nu s-a mai intamplat ca patru reprezentatii ale aceluiasi spectacol, programate intr-un interval destul de scurt de timp, sa aiba o cerere atat de mare de bilete. „Am mai avut spectacole care s-au bucurat de un mare succes la public si care s-au jucat cu casa inchisa, precum Gala extraordinara de balet – De la clasic la modern (cand a fost invitat baletul de la „Dansez pentru tine" – n.r.), «Don Giovanni», «Tosca» sau «Barbierul din Sevilla». Evident ca succesul de la «Indiile galante» nu se poate compara cu niciunul. Este un succes fara precedent in istoria operei. In Romania, nu s-a mai intamplat niciodata ca un spectacol de opera sa aiba atatea reprezentatii la rand, pentru ca n-au avut curajul sa se arunce intr-o asemenea aventura. Avem deja vandute 4 spectacole jucate intr-un interval de 10 zile, iar pentru al cincilea inca nu am pus in vanzare biletele", a punctat Beatrice Rancea, manager al Operei iesene.

O noua premiera marca Andrei Serban, la Iasi: „Troienele"

Ultima reprezentatie din acest an a „Indiilor galante" este programata pe 16 decembrie, dupa premiera unui alt spectacol care poarta semnatura reputatului regizor Andrei Serban. „Intr-un timp record, pregatim o noua premiera cu domnul Andrei Serban. Este vorba despre spectacolul «Troienele», ce va avea doua premiere, cu distributii diferite, pe 13 si 15 decembrie. La cele doua premiere cu «Troienele» vor fi invitati ai domnului Andrei Serban din New York, Budapesta, dar si de la Bucuresti, si ne dorim sa poata vedea, de asemenea, «Indiile galante». De aceea am pus ultimul spectacol din acest an pe 16 decembrie", a mentionat Beatrice Rancea. Cu „Indiile galante", balerinii, solistii, corul si orchestra dirijata de maestrul Gabriel Bebeselea vor oferi din nou o demonstratie de maiestrie si energie in aceasta duminica, incepand cu ora 18:30. Opera-balet pusa in scena de Andrei Serban, dupa modelul montarii realizate in 2003 la Paris, a avut saptamana trecuta trei reprezentatii considerate premiere. Dupa cum si-a propus regizorul, spectacolul este o sarbatoare a muzicii, a dansului si a dragostei. „Subiectul e dragostea, sau mai precis cautarea ei in diverse locuri exotice, pe tarmuri imaginare, unde nu exista frustrare, ura si niciunul din sentimentele negative cu care ne confruntam zilnic. Aceasta muzica ne face sa pasim senin peste toate aceste adversitati. Prin intermdiul cantecului si al dansului, traim cu totii cateva clipe de lumina. Chiar cred ca Rameau poseda un elixir magic", subliniaza Andrei Serban. Datorita numarului mare de costume, complexitatii miscarilor scenice si frumusetii muzicii, spectacolul are tinuta unui musical de pe Broadway. Atmosfera creata de Andrei Serban in acest spectacol, montat pentru prima data in Romania, este destul de relaxata, publicul fiind purtat, de-a lungul prologului si a celor patru acte, prin mai multe registre, inclusiv prin cel comic. 

Comentarii