Investigatie in 21 de conturi

Subtitlu

marți, 26 mai 2009, 23:38
5 MIN
 Investigatie in 21 de conturi

In al doilea rind inspectorii sustin ca suma veniturilor pe sapte ani din fisele fiscale ale fostului rector este cit suma totala din conturi. Adica lui Oprea nu i-ar mai fi ramas bani pentru viata de zi cu zi. Senatorul se apara si sustine ca toate sumele se justifica. Diferenta o pune pe seama banilor europeni pe care i-a primit.

Agentia Nationala de Integritate(ANI) a sesizat ieri Curtea de Apel Iasi, solicitind confiscarea a 90.000 de euro din averea senatorului Dumitru Oprea. Potrivit institutiei, suma nu ar putea fi justificata de parlamentar. In plus, ANI a descoperit inadvertente intre sumele mentionate de Oprea in declaratia de avere si banii pe care ii detinea in conturi. Fostul rector sustine ca este victima unui abuz si ca se va prezenta cu un "dosar beton" in fata instantei.

Agentia Nationala de Integritate s-a autosesizat in privinta lui Dumitru Oprea, dupa ce acesta a depus cu intirziere declaratia de avere pe 2007. Desi legea il obliga sa-si faca publice veniturile la 15 zile dupa incetarea functiei de rector, mai exact in luna aprilie 2008, actualul senator si-a depus declaratia de avere abia in septembrie 2008. Intirzierea a creat suspiciuni la Agentia Nationala de Integritate, institutia luind la "puricat" veniturile fostului europarlamentar.

Mai intii, ANI a descoperit ca exista o diferenta importanta intre sumele detinute in conturi de Dumitru Oprea si cele pe care senatorul le-a declarat. Astfel, in declaratia depusa la 1 septembrie 2008, document care mentiona situatia depozitelor bancare pina in luna aprilie a aceluiasi an, fostul rector se lauda ca dispune in conturi curente si la termen de "doar" 757.980 de lei, 38.314 de dolari si 53.128 de euro.

Totusi, potrivit extraselor bancare puse la dispozitia ANI, valoarea sumelor detinute se ridica, in aceeasi luna aprilie, la 818.589 de lei, 48.821 de dolari si 53.130 de euro. Cu alte cuvinte, o diferenta in plus de 60.608 de lei, 10.507 de dolari si 2 euro, echivalentul total a 23.356 de euro.

Astfel, inspectorii considera ca senatorul a "mintit" in declaratia de avere, fapt care l-ar putea costa un dosar penal. Conform articolului 292 din Codul penal, falsul in declaratii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

ANI a pus cap la cap veniturile pe sapte ani ale lui Oprea

ANI nu s-a multumit doar cu verificarea declaratiei de avere depusa de Oprea in 2008, declansind o "ancheta" privind toate veniturile obtinute de fostul rector din 2001 pina in 2008. Institutia a calculat valoarea totala a sumelor detinute in banci de Dumitru Oprea, reiesind ca acesta dispune de conturi in valoare totala de 389.960 de euro.

In mod bizar, conform fiselor fiscale, adeverintelor de venit si declaratiilor de venit global, documente intrate in posesia ANI, veniturile obtinute de Oprea in perioada 2001-2008 se ridica la aproximativ 389.000 de euro. Adica o suma echivalenta cu cea pe care senatorul o detine in banci. Mai exact, fostul rector ar fi trait timp de 8 ani doar cu "aer", punind fiecare banut la ciorap.

ANI a descoperit insa ca in acest interval de timp democrat-liberalul si-a permis achizitionarea unui autoturism de 20.000 de euro. In plus, potrivit unui calcul estimativ efectuat de Agentie, cheltuielile de intretinere a familiei in perioada 2001-2007 l-ar mai fi costat pe Oprea inca aproximativ 320.000 de lei, echivalentul a 72.000 de euro. Inspectorii agentiei au concluzionat astfel, adunind sumele de "intretinere" si costul autoturismului, ca senatorul nu poate justifica circa 90.000 de euro din propria avere si a solicitat Curtii de Apel Iasi confiscarea sumei.

Dumitru Oprea neaga calculele facute de ANI, sustinind ca ancheta institutiei s-a realizat artificial si abuziv. Potrivit senatorului, intirzierea cu care si-a depus declaratia de avere la Universitate ar fi irelevanta, atita timp cit a depus acelasi document la Biroul Electoral Municipal in luna mai a aceluiasi an. In privinta neconcordantei de 23.356 de euro, intre sumele declarate si banii descoperiti in conturi de ANI, senatorul PDL are o alta explicatie. "Diferenta ar putea sa apara intre intrarile de pina la finalul lunii aprilie, bani care-mi veneau de la Parlamentul European. In plus, tot intr-un cont pe numele meu au intrat si sume de la Bruxelles pentru administrarea birourilor mele de europarlamentar din tara, bani care nu reprezinta un venit personal si pe care nu-i puteam trece in declaratie", spune Oprea.

Mult mai categoric s-a aratat parlamentarul in privinta sumei de 90 de mii euro pe care ANI i-o imputa ca nejustificata. Oprea spune ca nu a fost informat in privinta acestui lucru de catre ANI sI, mai mult,ca institutia incalca legea atunci cind ii controleaza veniturile incepind cu 2001. "Este un abuz. Daca respectau legea trebuiau sa verifice veniturile doar incepind cu 2006. De altfel, doamna cu care am stat de vorba de la ANI mi-a spus ieri (n.r. – luni) ca trebuie sa ma prezint din nou la discutii pe 27 mai (n.r. – azi) pentru ca este un dosar inca in curs. Pe de alta parte, tot ieri-seara, au dat informatii din dosar celor de la Academia Catavencu, un alt abuz. Sa nu mai vorbim ca sesizarea in privinta mea trebuia sa fie facuta la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in calitatea mea de atunci de europarlamentar, si nu la Curtea de Apel Iasi", a declarat Oprea.

Altfel, senatorul spune ca n-a trait cu "aer" in ultimii 8 ani si ca exista o serie de sume pe care le-a primit din postura de expert al Comisiei Europene si expert ARACIS pe care ANI nu le-a luat in calcul. Dumitru Oprea nu se afla la prima "hiba" pricinuita de declaratiile de avere. In perioada cit a fost rector al Universitatii Al.I.Cuza, el a refuzat sa-si faca publice veniturile, sustinind ca legea prevede acest lucru doar pentru functionarii publici.

In mai 2008, in timpul campaniei electorale pentru Primarie, "Ziarul de Iasi" a descoperit ca democrat-liberalul bifase cu "zeturi" rubrica de venituri a declaratiei de avere depusa la Biroul Electoral.

Directorul de comunicare din cadrul ANI, Luana Moilat, a explicat pentru "Ziarul de Iasi" care este procedura de „ancheta" in cazul demnitarilor verificati. "Conform procedurii, persoana publica este chemata de catre inspectorul de integritate si i se prezinta dosarul. Fiecare persoana are, astfel, ocazia de a clarifica problemele care sint nelamurite. Dupa adunarea datelor, inspectorul de integritate care s-a ocupat de caz ne anunta ce se intimpla in continuare. In ceea ce il priveste pe domnul Dumitru Oprea, nu cunosc in detaliu dosarul domniei sale, ci doar faptul ca institutia a facut astazi (ieri – n.r.) o sesizare catre Curtea de Apel Iasi", a declarat ieri Luana Moilat, directorul Directiei de Comunicare si Protocol, din cadrul ANI.

Comentarii