Judecata primarilor

Subtitlu

duminică, 12 iulie 2009, 22:14
8 MIN
 Judecata primarilor

Pentru a evita o posibila teama a sefilor locali de a se pune rau cu colegii de partid, am discutat doar cu primarii care au avut "ghinionul" sa fie in opozitie fata de reprezentantii lor la Bucuresti. Concluzia? Majoritatea alesilor locali regreta noul sistem de vot uninominal, simtindu-se parasiti de parlamentari. Altii, mai intelegatori, le ofera circumstante atenuante alesilor, motivind-si "marinimia" prin prisma crizei economice.

Colegiul nr.1

Saltul de la Consiliul Judetean la Camera Deputatilor pare sa fi fost cam brusc pentru Luminita Iordache. Deputatul PSD nu s-a facut remarcat cu nimic in primele sase luni de mandat. Potrivit site-ului de internet al Camerei Deputatilor, parlamentarul a luat cuvintul in plen doar o singura data, cu ocazia depunerii juramintului. Activitatea sa in teritoriu, mai cu seama in circumscriptia in care a fost aleasa (n.r. – Colegiul 1, Raducaneni), s-a dovedit la fel de modesta.

Daniel Cretu, primarul PNL al comunei Victoria, sustine ca a dat ochii doar o singura data cu Luminita Iordache. Vizita de atunci a deputatului s-a datorat unui "ospat" la iarba verde organizat de PSD. Cretu nu s-a sfiit sa-l traga de urechi si pe colegul sau de partid, senatorul Varujan Vosganian, ales si el in Colegiul 1. "Ajutorul pe care ni l-au acordat parlamentarii din colegiu? Zero. De fapt, minus zero. Domnul Vosganian n-a mai dat pe aici de la alegeri. Doamna Iordache a trecut o singura data, la un gratar facut cu membrii PSD. Eu le-am trimis mai multe adrese cu problemele noastre, dar fara raspuns. Nu-i nimic, o sa treaca sigur pe la noi in 2012", a spus ironic primarul din Victoria.

La fel de nemultumit de activitatea celor doi s-a aratat si primarul liberal al comunei Cozmesti, Valeriu Enciu. "Au mai trecut prin localitate, dar in mod efectiv nu ne-au ajutat cu nimic. Pina acum s-au ocupat doar de alegeri, poate de acum incolo se vor ocupa si de colegii. Altfel, la urmatoarele alegeri ii sanctionam", a amenintat Enciu.

Colegiul nr. 2

Deputatul PNL din Colegiul 2, Relu Fenechiu, a preferat sa se razboiasca cu presedintele Traian Basescu decit sa se ocupe de soarta locuitorilor din comunele in care a fost ales. Din 19 luari de cuvint in plen, nici una nu se refera la localitatile pe care le reprezinta, majoritatea insumind critici la adresa sefului statului.

Primarul PSD al comunei Ciurea, Catalin Lupu, spune ca a primit din partea deputatului doar "o tolba de promisiuni". "A fost pe la noi de zilele comunei. Ne-am bucurat ca a venit, ne-a promis ca ne ajuta cu niste paralute, iar acum asteptam. Sintem in stand by", a povestit Lupu.

Primarul din Miroslava, democrat-liberalul Dan Nita, este la fel de pesimist. Mai in gluma, mai in serios, democrat-liberalul isi pune sperantele in parlamentul britanic. "Doar Vosganian a trecut o data pe la noi, dar valvirtej. Le-am solicitat sprijin privind alimentarea cu apa si canalizarea comunei, dar n-am primit nici un raspuns. O sa trimit o scrisoare la Londra, la Camera Comunelor, poate sar ei in ajutorul Miroslavei", glumeste Nita.

Colegiul nr. 3

Membru in comisia de sanatate a Camerei, deputatul PDL Petru Movila s-a ocupat preponderent de problemele medicale ale locuitorilor din Colegiul 3. Parlamentarul a sustinut infiintarea unor centre de sanatate multifunctionale in mediul rural si a incercat, fara suscces, sa tina in viata centrul SMURD din Tibanesti.

Primarul PSD din Tiganasi, Mihai Roibu, spune ca atit Movila, cit si Vosganian s-au aratat interesati de soarta comunei, dar fara nici un rezultat. "Am discutat si cu domnul Vosganian, si cu domnul Movila. Avem probleme cu pietruirea drumului, cu extindera retelei de apa si canalizare sau cu finantarea pentru Caminul Cultural. Acum asteptam ajutorul promis. Bunavointa pare sa existe", spune primarul PSD.

Nu la fel de ingaduitor a fost colegul acestuia de partid, primarul din Probota, Vasile Dadu. Acesta a comentat prestatia celor doi parlamentari prin intermediul unei "metafore". "Au trecut pe aici doar pe la europarlamentare. Eu atita pot sa va spun. Politicienii sint ca porumbeii. Cind sint jos, iti ciugulesc din palma, cind ajung sus…", a glumit Vasile Dadu.

Colegiul nr. 4

Deputatul PSD din Colegiul 4, Vasile Mocanu, si-a axat iesirile la tribuna Parlamentului pe problemele agriculturii din judet. Chiar si asa, activitatea sa in teritoriu nu este pe placul primarilor din colegiu.

Pamfilica Brinza, primarul PDL din Cucuteni, spune ca cei doi parlamentari responsabili de localitate – Vasile Mocanu si senatorul PSD Sorin Lazar – "n-au miscat un deget" pentru comuna. "Au trecut pe aici doar in campania electorala, dar pe mine ca primar nu m-au vizitat. Eu le-am solicitat ajutor, desi stiu ca n-are nici un rost. Nici nu vor si nici nu pot", a declarat Brinza.

Aproximativ aceleasi cuvinte a avut despre cei doi si primarul PNL din Ceplenita, Dumitru Laiu: "De trecut pe aici au trecut, dar nu ne-au ajutat cu nimic, sub pretextul crizei".

Cel mai vehement a fost insa primarul orasului Tirgu Frumos, Gheorghe Tataru. Liberalul sustine ca cei doi alesi din colegiul sau nu au ce cauta in Parlament si le recomanda subtil "sa fure mai putin". "Din pacate, noi n-am reusit inca sa intelegem ca problema orasului Tirgu Frumos nu este a PDL, PSD sau PNL. Atita timp cit vor exista discutii ca primarul X e de la cutare partid si nu trebuie sprijinit, ne zbatem degeaba. Noi am trimis la Bucuresti oameni care nu au ce cauta acolo. Bine ar fi macar sa fure mai putin. Mocanu e la ultimul mandat si merge la Parlament doar ca sa aiba si el o activitate, sa nu se simta inutil. Si, fireste, sa-si rezolve problemele personale", a declarat Gheorghe Tataru.

Colegiul nr. 5

Fostul primar al Pascaniului, pesedistul Neculai Ratoi, invata mai greu tainele meseriei de deputat. Parlamentarul figureaza pe site-ul Camerei Deputatilor cu trei interventii in plen si doua initiative legislative. Cu toate acestea, atit el, cit si senatorul PSD Florin Constantinescu, ambii responsabili de Colegiul 5, sint crutati de primarii din zona.

Astfel, edilul PNL al Pascaniului, Grigore Craciunescu, a evitat sa se puna rau cu cei doi parlamentari. "Au reusit sa prinda in buget 10 miliarde pentru sala multifunctionala de la Primaria noua si inca 5 miliarde pentru Biserica Ortodoxa din oras. Am inaintat mai multe proiecte de investitii pentru Pascani, dar pina acum nu am primit nimic. Mai mult nu comentez. Incercam sa lucram impreuna si sa finalizam citeva proiecte importante ale orasului", a declarat Craciunescu.

Un alt liberal, Ioan Lazar, primarul comunei Lespezi, spune ca cei doi alesi s-au aratat pina acum "destul de amabili", dar ca actualul sistem de vot uninominal discrimineaza loca-litatile cu o culoare politica diferita de cea a parlamentarilor. "Le-am cerut sprijin pentru una din scoli. Am primit promisiuni si asteptam. Ei s-au aratat destul de amabili. Totusi, ca sistem de vot, era mai bine inainte. Acum exista comunitati fara reprezentare la centru. Pina la urma, fiecare parlamentar incearca mai intii sa faca lobby pentru comunele in care are primari. Nici primarii PDL din zona n-au sustinere", a subliniat liberalul.

Colegiul nr. 6

Social-democratul Anghel Stanciu figureaza in scriptele Camerei Deputatilor cu o singura initiativa legislativa si o interpelare. Luarile sale de cuvint in plen, 13 la numar, au privit probleme generale, de la evocarea Revolutiei din ‘89 pina la statutul personalului didactic. Nici o declaratie de la tribuna Parlamentului nu s-a referit la situatia din Colegiul 6, cel de a carui soarta este direct responsabil.

De altfel, primarii din zona sustin ca au fost uitati de actualul deputat, dar si de senatorul Florin Constantinescu. "Facind abstractie de faptul ca reprezinta un alt partid, va spun sincer ca nici domnul Stanciu si nici domnul Constantinescu n-au mai trecut pe aici din campania electorala din toamna", ne-a marturisit primarul PNL din Plugari, Costel Sandu.

Primarul liberal din Siretel, Gheorghe Ancuta, este ceva mai ingaduitor. El le plinge de mila celor doi alesi, care ar fi "legati la miini" de actuala criza economica. "Nu ne-au ajutat cu nimic, dar de vina e si criza asta. Daca s-ar fi dat ceva prin alte parti, poate as fi fost suparat. Asa, ei saracii cred ca ne-ar fi ajutat, dar n-au de unde", a spus impaciuitor primarul PNL.

Colegiul nr. 7

Cel putin la nivel formal, liberalul Cristian Adomnitei pare sa se fi preocupat de soarta cetatenilor din colegiul sau. Potrivit site-ului Camerei Deputatilor, parlamentarul PNL a avut pina acum 37 de intrebari si interpelari, majoritatea referindu-se la probleme punctuale din Colegiul 7. Cu toate acestea, primarii din zona nu s-au declarat prea incintati de munca depusa de parlamentar.

Primarul PSD din Oteleni, Vasile Diac, spune ca Adomnitei il evita atunci cind trece prin comuna, preferind compania liberalilor din localitate. "Cu mine nu s-a intilnit niciodata dupa alegerile din toamna. Cind vine, discuta doar cu cei din cercul lui. Daca omul nu-ti da «buna ziua» pe strada, ce sprijin sa-i ceri?", spune suparat Vasile Diac.

Mult mai vocal s-a dovedit primarul PDL din Erbiceni, Constantin Ivan. Acesta il critica pe Adomnitei, dar si pe colegii sai de partid. "Am atras atentia intr-o sedinta a partidului ca parlamentarii PDL fac vizite doar in colegiile lor. I-am intrebat: «Si noi, astia care nu avem parlamentari, ce facem? Plecam la PNL sau PSD?». Ce pretentii sa am de la Adomnitei, cind parlamentarii mei n-au trecut niciodata pe aici? Lazar a trecut prin comuna de vreo doua-trei ori, Adomnitei, niciodata. Nici macar sa ne intrebe daca mai traim. In campania electorala venea insa de doua ori pe zi pe la noi", a povestit Ivan.

De altfel, primarul sustine ca locuitorii din Erbiceni deja au inceput sa-l sanctioneze la vot pe parlamentarul liberal. "La uninominal, din 700 de voturi, PNL a obtinut cu vreo 200 peste celelalte partide. Acum, la europarlamentare, liberalii abia au scos 100 de voturi. Lumea stie sa voteze", a comentat Ivan.

In final, in asentimentul "confratilor" din judet, primarul PDL s-a declarat impotriva sistemului de vot uninominal. "Sistemul vechi era cu siguranta mai bun. De exemplu, la hramul comunei n-a venit acum nici un parlamentar. In ceilalti ani se ingramadeau de la toate partidele, fara sa fie invitati", a constatat seful comunitatii locale din Erbiceni.

Mocanu: "Intii aduc bani in comunele unde am primari"

De partea cealalta, parlamentarii sint convinsi ca merita recunostinta pentru munca depusa in sprijinul comunitatilor in care au fost alesi. Liberalul Cristian Adomnitei sustine ca a cutreierat in lung si lat colegiul, si-si reproseaza doar "nesansa" de a fi reprezentantul unui partid de opozitie. "Absolut toate cele 17 comune din colegiul meu au avut parte de amendamente la legea bugetului, fie ca a fost vorba de scoli, licee, camine culturale, sedii de primarii sau spitale. Evident ca, fiind in opozitie, nu a trecut nici unul", se plinge Adomnitei.

Chiar si asa, liberalul spune ca a initiat un proiect original, finantat din resurse proprii. "Duc constant copii din colegiul meu la Bucuresti, sa viziteze Muzeul National de Arta, Muzeul Militar sau Stadionul Ghencea", spune deputatul.

La rindul sau, Petru Movila se lauda cu lobby-ul facut pentru reabilitarea drumurilor judetene care strabat Colegiul 3. Printre "reusite", democrat-liberalul enumera sprijinul acordat refacerii drumurilor Popricani – Horlesti, Valeni – Tibanesti sau Horlesti – Bogdanesti. "Pe sistemul de sanatate am sprijinit infiintarea unui centru de permanenta la Tibanesti, care va fi gata in septembrie", a adaugat deputatul PDL.

Cel mai "sincer" parlamentar s-a dovedit social-democratul Vasile Mocanu. Desi spune ca s-a "zbatut" pentru a atrage fonduri pentru colegiul sau, el recunoaste senin ca primarii PSD sint favorizati la impartirea banilor. "Intii aduc bani in comunele unde am primari. O sa ma ocup apoi si de celelalte, doar am timp", a declarat Mocanu.

Comentarii