Locatarii citorva zeci de blocuri-turn urca pina la etajul 10 pe scari

Subtitlu

luni, 26 octombrie 2009, 23:41
5 MIN
 Locatarii citorva zeci de blocuri-turn urca pina la etajul 10 pe scari

„Daca, fereasca Dumnezeu, uit sa cumpar piine, maninc fara". Asa suna declaratia unui locatar care a avut ghinionul sa se mute intr-un bloc fara ascensor. Pentru cei care locuiesc la etajele superioare, viata este un adevarat chin. In municipiu sint citeva zeci de astfel de blocuri-turn in care pina la etajele superioare nu ajungi decit pe scari. Care este costul unei vieti decente? Aproximativ 20.000 de euro, conform reprezentantilor unei firme de ascensoare. Bani pe care locatarii trebuie sa-i scoata din buzunarul propriu desi blocurile in care s-au mutat in anii ‘90, ar fi trebuit sa fie dotate cu lifturi din constructie.

„A fost proiectat cu lift si lasat balta"

Pentru citeva sute de ieseni, viata la bloc este un adevarat chin. Este vorba despre acei ieseni care s-au mutat in anii ‘90 in blocurile turn nefinalizate. Locatarii ghinionisti asteapta inca, dupa 20 de ani, sa duca o viata normala. „Viata intr-un bloc fara lift este mai grea decit va puteti imagina. Am primit tot felul de promisiuni electorale, si degeaba. Dupa cum vedeti, sintem in continuare fara lift. Sint oameni batrini, sint familii cu copii, care trebuie sa urce pina la ultimul etaj, pentru care nu e deloc usor", a descris situatia Mihai Popovici, presedintele Asociatiei de proprietari a blocului 481A, din Pacurari. Acesta a adaugat ca a primit promisiuni, mai ales in anii electorali, ca li se va rezolva problema, insa fara nici un rezultat. Locatarii blocului 481 sint in continuare optimisti si spera ca vor ajunge sa duca si ei o viata normala. „Cind s-a dat in folosinta blocul, aveam lift, dar ni l-au luat cei de la un bloc vecin. Oamenii care s-au mutat aici trebuiau sa aiba parchet si lift, dar totul a ramas numai pe hirtie", a mentionat Popovici. Oamenii sustin ca au incercat pe nenumarate cai sa-si rezolve problema, dar nu au primit ajutor.

Au incercat sa puna mina de la mina si sa puna un ascensor, insa costurile ridicate le-au taiat avintul. „Stiam ca trebuia sa puna si lift. A fost proiectat cu lift si s-a lasat balta. Este foarte greu. Daca, fereasca Dumnezeu, uit sa cumpar piine, maninc fara. Daca mai faci si piata, si mai ales acum, cum e toamna, si trebuie de toate, va dati seama ca nu e usor deloc", a afirmat Ioan Brinzei, care locuieste la etajul 6 al blocului 481. Barbatul a mentionat ca in cadrul asociatiei de proprietari s-a luat in discutie de mai multe ori varianta montarii unui ascensor. „Acum vreo patru ani de zile, daca imi amintesc bine, investitia pe tot blocul ajungea pe la un miliard de lei vechi", a explicat Brinzei. In imobilul respectiv, intrarile la lift de la etaje au fost blocate, iar in unele locuri sudate bare de fier. Presedintele asociatiei a declarat ca s-a recurs la aceasta solutie pentru a nu cadea vreun copil in golul unde ar fi trebuit sa fie liftul.

Un lift nou costa 100.000 lei

Reprezentantii firmei de ascensoare IFMA au precizat ca investitia intr-un lift variaza in jurul sumei de 20.000 de euro. „Este o suma estimativa. Preturile variaza in functie de numarul de etaje, de conditii, dar si de modelul ales", a declarat Nicolae Nasturas, directorul sucursalei Iasi al firmei IFMA. Acesta a specificat ca sint oferite diferite facilitati, cum ar fi de exemplu plata in rate, iar durata de viata a unui lift este de 15 ani, cu revizii la perioade de timp cuprinse intre 6 luni si 2 ani. „Depinde si de cei care s-au mutat, la ce preturi au luat acele apartamente, daca era specificat ca vor avea si lift sau nu. Daca imobilul este prevazut cu ascensor, acesta se poate monta, chiar daca a trecut o perioada de timp in care acest lucru nu s-a intimplat. Nu-mi amintesc sa fi avut comenzi pentru astfel de imobile. Avem comenzi pentru imobile care se construiesc. Vine constructorul, se discuta cu arhitectul. Am mai avut comenzi de modernizare la blocuri unde asociatia avea bani din inchirieri", a adaugat Nasturas. Ce se poate face insa pentru locatarii care zi de zi urca 9 etaje, cit un deal, ca sa ajunga acasa? Raspunsul pare sa nu-l aiba nimeni. Edilii locali ridica din umeri si sustin ca locatarii sint proprietari si intreaga responsabilitate cade pe umerii lor. „E o situatie complicata. E greu de plasat responsabilitatea. Ar trebui vazut de cind au devenit locatarii proprietari, pentru ca pina la acel moment, statul ar fi trebuit sa se ocupe de aceasta problema. Trebuie luat insa in calcul si faptul ca unele blocuri erau construite pentru diferite societati care functionau pe atunci. Ar trebui mers pina la constructorul si beneficiarul din acele timpuri", a opinat viceprimarul Gabriel Grigore.

35 de scari de bloc fara lift

Sefii asociatiilor de proprietari sustin insa ca vina pentru blocurile lasate fara lift o poarta chiar municipalitatea. Dumitru Bucur, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari din Iasi (AGAPL), a declarat ca, la nivelul anului 1992, in municipiul Iasi erau 35 de scari de bloc-turn care nu aveau lift. „E o intreaga birocratie. Eu personal m-am confruntat cu o astfel de situatie, cind eram presedinte de asociatie. Am fost si la Primarie, dar comanda pentru lift era inchisa, nu se stie de cine si de ce. Ar trebui vazut unde au ajuns acele lifturi destinate blocurilor, pentru ca orice bloc-turn se proiecteaza cu lift si se stie dinainte ce ascensor va avea. Se pare insa ca, in perioada anilor ‘90, aceste lifturi au disparut", a declarat Bucur. Reprezentantii Primariei sustin ca locatarii din blocurile fara lift ar putea scapa de chin doar daca si-l monteaza singuri. Acest lucru ar putea fi facut prin constituirea unui fond special, la nivel de asociatie de proprietari. „O solutie ar fi fondul de reparatii care sa aiba destinatie speciala, iar ascensorul sa-l considere o investitie. Daca nu, din alte surse de venit, cum ar fi cele din inchirieri a diferitor spatii, cum ar fi, de exemplu, terasa. Depinde foarte mult cum au cumparat locuintele respective si ce anume au cumparat, daca era trecut si liftul sau nu", a explicat Lucica Ursache, sefa Biroului Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei. Aceasta a adaugat ca, in cazul in care liftul este trecut in cota indiviza, toti locatarii sint obligati sa puna bani pentru montare, daca acest lucru se hotaraste la nivel de asociatie. „Trebuie revazute contractele si ce se prevede acolo. Depinde de asociatia de proprietari ce decide. De exemplu, cheltuielile cu electricitatea pentru lift, locatarii de la parter si etajul 1 pot fi scutiti de la plata, dar la cheltuielile de intretinere trebuie sa participe. Vom analiza si noi situatia si vom vedea ce se poate face pentru locatarii din astfel de imobile", a incheiat Ursache.

Comentarii