Locul unde se moare cu zile

Subtitlu

marți, 03 aprilie 2012, 17:18
5 MIN
 Locul unde se moare cu zile

Lipsa banilor pentru medicamente si dotarile sub limita acceptabilului sint considerate principalele cauze pentru aceasta situatie

Zeci de pacienti mor in fiecare an din cauza faptului ca medicii nu au conditii sa-i trateze sau medicamentele necesare. Aproximativ 200-250 de pacienti cu arsuri grave ajung in fiecare an in Clinica de Chirurgie Plastica si Reparatorie din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon". Medicii spun insa ca mortalitatea la acesti pacienti este mult mai mare in Iasi decit in centre universitare din alte tari europene din cauza faptului ca nu au conditii normale de lucru. Daca in alte tari mortalitatea la pacientii cu arsuri grave este de 4-5%, in Iasi procentul trece de 20%. Clinica de Chirurgie Plastica si Reparatorie este programata sa se mute din Sectia Exterioara Copou in una din cladirile Spitalului "Sf. Spiridon" care este in proces de reabilitare.

"Arsul nu este deloc un pacient obisnuit"

In Clinica de Arsi e liniste. Asistentele incearca sa faca cit mai putin zgomot si aproape vorbesc in soapta ca sa nu deranjeze pacientii. Pacientul cu arsuri este un pacient special. In ciuda medicamentelor, durerile pe care le simte sint intotdeauna greu de suportat, cu atit mai mult in cazul persoanelor cu arsuri pe o suprafata mare din corp. Asistentele ii manevreaza cu o grija atit de mare, incit ai impresia ca lucreaza cu bebelusi. Nu intotdeauna au parte de recunostinta celor de care au grija, chiar dimpotriva. Din cauza specificului clinicii, pacientii sint separati unii de ceilalti. Am nimerit intr-o zi aproape lejera, cu cite un singur pacient in fiecare rezerva, o femeie care suferise o arsura in urma unei activitati in gospodarie. "Am prea multe dureri ca sa vorbesc", spune femeia fara sa se intoarca sa vada cine o deranjeaza. In alta rezerva dau peste un tinar care a vrut sa se sinucida. S-a stropit cu benzina si si-a dat foc in fata iubitei pentru ca parintii acesteia nu erau de acord cu relatia lor. Cazul a fost prea grav pentru medicii din Botosani, asa ca l-au trimis la Iasi. Tinarul nici nu se vede de atitea bandaje, e ca o mumie. Nici el nu poate vorbi. Abia l-au sedat, suferea prea mult din cauza durerilor. Mai e un inginer care avea o arsura "obtinuta" la locul de munca si un barbat care fusese victima unei explozii intr-un bloc. Asistenta medicala de garda imi explica faptul ca e dificil de stat de vorba cu astfel de pacienti, sint mereu irascibili si nu intotdeauna sint dispusi sa recunoasca de unde au arsurile, mai ales in cazul pacientilor care au incercat sa se sinucida. Chiar si asistentelor le e greu sa lucreze aici. "E foarte greu de lucrat cu ei. Sint cazuri complexe, nu-i niciodata vorba doar despre arsuri, exista si probleme organice. In mod normal ar trebui sa existe cite o asistenta pentru fiecare pacient cu arsuri, insa aici avem doar cite doua asistente pe tura. Posturile sint blocate, citeva asistente sint in concediu de maternitate, cele care am ramas facem fata cu greu, sintem terminate cind iesim din tura. Arsul nu este deloc un pacient obisnuit", povesteste Adina Chelaru, asistenta medicala in clinica. De altfel, asistenta spune ca ar fi nevoie de un psiholog in clinica, nu doar pentru pacienti, ci si pentru personal. "Aici conteaza mult munca in echipa si vointa pacientului. E greu atunci cind pacientul nu vrea sa se vindece si avem foarte des pacienti care refuza ingrijirile. E foarte greu sa faci bine cu forta. Am avut un pacient care refuza sa se ridice din pat. Altul a luat la bataie personalul medical si a spart geamuri pe aici", a mai spus asistenta.

Singura clinica din Moldova

Zeci de pacienti cu arsuri grave sint tratati in fiecare an in conditii improprii in Clinica de Arsi. Nu de putine ori medicii au atras atentia asupra acestui lucru si au solicitat un spatiu potrivit pentru aceasta clinica, insa nu s-au ales decit cu promisiuni. La un moment dat se stabilise ca aceasta clinica, care se afla intr-una din cladirile fostului Spital de Urgente "Sf. Ioan", va fi mutata in cladirea Institutului Regional de Oncologie, insa s-a renuntat la aceasta idee. "Sintem singura clinica pentru marii arsi din intreaga regiune a Moldovei, deci practic acoperim o populatie de aproximativ sase milioane de locuitori. Ni s-a promis ca vom avea spatiu la Oncologie, insa si varianta asta a cazut. Am discutat cu managerul Spitalului «Sf. Spiridon» care a promis ca ne va da spatiul fostei Clinici de Dermatologie, clinica la care se lucreaza acum la reabilitare. Am fost consultat in ceea ce priveste structura clinicii si sper sa se tina cont de propunerile mele. Intr-o astfel de clinica trebuie respectate anumite circuite functionale specifice arsilor. Pacientul cu arsuri trebuie izolat de restul spitalului, inclusiv de vizitatori, sint circuite separate pentru fiecare in parte: medici, personal auxiliar, vizitatori", a declarat prof.dr. Teodor Stamate, seful clinicii.

In acelasi timp insa, medicii spun ca au in fiecare an in jur de 200-250 de pacienti cu arsuri grave, pe mai mult de 30% din suprafata corpului. Acesti pacienti sint insa extrem de costisitori pentru spital, atit din punct de vedere al tratamentului, cit si din punct de vedere al numarului de zile de spitalizare. "Un pacient cu arsuri pe mai mult de 30% din suprafata corpului sta internat in jur de 60 de zile si este un mare consumator de buget. Prin arsuri se pierd masiv proteine, astfel ca procesul de vindecare nu poate exista decit cu un consum mare de proteine. Pacientul are nevoie de perfuzii cu proteine, respectiv plasma sau albumina. In mod normal, un pacient cu arsuri grave are nevoie zilnic de zece flacoane de albumina. Noi ii dam doar doua. Un flacon costa 120 de lei si nu ne permitem sa facem mai mult", a spus medicul. Procesul de vindecare este astfel intirziat, iar pacientul este mai predispus sa dezvolte complicatii.

Mortalitate de 5 ori mai mare decit media

De altfel, medicii recunosc ca din cauza problemelor financiare si de spatiu mortalitatea in cazul pacientilor cu arsuri este mai mare la Iasi decit in spitale din alte tari. "In Franta exista 22 de centre speciale pentru arsuri, la noi nu e nici unul. De aceea, arsul cu peste 30% din suprafata corpului afectata este sortit pieirii. Este miraculos atunci cind reusim sa salvam un pacient care are arsuri pe mai mult de 40% din suprafata corpului. In lume, rata medie de mortalitate este de 4-5%. La noi mortalitatea este de peste 20% din cauza ca nu avem conditii sa tratam pacientii asa cum ar trebui. Nu avem aici posibilitatea de a aplica metode de tratament. In alte clinici se excizeaza toata pielea afectata si se acopera cu un derm artificial si apoi se acopera cu silicon pentru a face imposibila pierderea de lichide si patrunderea microbilor. Pacientul sta apoi 21 de zile intr-un aer steril si celule epiteliale sint crescute in mediu de cultura dupa care sint multiplicate in laborator si se acopera corpul. Nu avem asa ceva aici", spune prof.dr. Stamate. De asemenea, medicii spera ca in noul loc sa aiba posibilitatea sa amenajeze o piscina speciala pentru pacientii cu arsuri, piscina in care pacientul poate face baia terapeutica zilnica. Practic pacientul este bagat intr-o solutie antiseptica in care i se curata si se sterilizeaza arsurile. Deocamdata, aceasta activitate se face cu dificultate, intr-o cada speciala, insa cu eforturi mari din partea personalului medical. (Amalia DASCALU)

Comentarii