Moldova are Patriarh

miercuri, 12 septembrie 2007, 23:37
6 MIN
 Moldova are Patriarh

Ceremonialul pentru alegerea noului Patriarh a inceput ieri-dimineata, la ora 10. Presedintia Sfintului Sinod a fost incredintata Mitropolitul Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu, în virtutea vechimii în grad, iesind astfel din cursa pentru ocuparea scaunului patriarhal. Intr-o prima etapa, Sfintul Sinod, format din 45 de membri, a fost chemat sa-i desemneze pe cei trei candidati. Pe fiecare buletin de vot au fost tiparite numele candidatilor în ordinea stabilita de Sfintul Sinod. Devenea candidat ierarhul care obtinea majoritatea, adica jumatate plus unu din numarul de voturi valabil exprimate. Procedura s-a repetat pina la desemnarea a trei candidati. Suspansul nu a durat mult. In jurul orei 12, episcopul vicar patriarhal, Vicentiu Ploiesteanu, a facut cunoscute numele celor trei. Asa cum era de asteptat, primul candidat ales de Sinod a fost Mitropolitul Daniel al Moldovei si Bucovinei. Urmatorul nume propus pentru conducerea BOR a fost Mitropolitul Bartolomeu Anania. Daca primii doi erau considerati principalii favoriti, o mare surpriza a reprezentat-o numele celui de-al treilea candidat, Episcopul Ioan al Covasnei si Harghitei. Imprevizibil a fost de asemenea si anuntul retragerii din cursa pentru Scaunul Patriarhal a ÎPS Teofan. Mitropolitul Olteniei a declarat, imediat dupa primul scrutin care-l desemnase pe Daniel candidat, ca iese din cursa pentru sefia Bisericii Ortodoxe Române pentru ca „sint altii mai vrednici“. Reamintim ca, imediat dupa decesul lui Teoctist, ÎPS Teofan a fost considerat, alaturi de Daniel, principal favorit la scaunul patriarhului. Retragerea din cursa a Mitropolitului Olteniei a fost interpretata imediat ca un sprijin pentru Bartolomeu Anania, fiind cunoscuta prietenia dintre cei doi. De cealalta parte, chiar înainte de începerea alegerilor, s-a retras si Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, considerat un sustinator al Mitropolitului Daniel.

Marea finala

La ora 17 a inceput votul final, cel care urma sa desemneze noul Patriarh. Potrivit procedurii, s-a recurs la un prim tur. IPS Daniel a fost sustinut de 80 dintre cei 161 de electori prezenti, IPS Bartolomeu – de 62, iar PS Ioan a obtinut doar 18 voturi. Un vot a fost anulat. Astfel, mitropolitului Daniel i-a lipsit un singur vot pentru a cistiga inca din prima runda. Disputa finala s-a dat intre IPS Daniel si IPS Bartolomeu sub aceeasi regula: cistigator urma sa fie desemnat cel care obtinea votul a jumatate plus unu dintre membrii prezenti ai Colegiului electoral bisericesc. In caz de paritate, ar fi decis sortii. Turul al doilea a marcat diferenta: Daniel – 95 de voturi, Bartolomeu – 66 de voturi. La ora 19, Sinodul s-a reunit pentru a valida voturile, iar jumatate de ora mai tirziu, clopotele Catedralei Patriarhale anuntau noul conducator al BOR.

IPS Daniel: „Patriarhul nu poate lucra singur“

Într-o prima declaratie, Daniel Ciobotea a solicitat ajutor din partea societatii civile, a Sinodului si societatii în general, afirmind ca „patriarhul nu poate lucra singur“ si a promis, în acelasi timp, ca va perpetua mostenirea predecesorului sau, Teoctist. De asemenea, in discursul sau, noul patriarh a multumit Sfintului Sinod si Colegiului Electoral Bisericesc pentru încrederea acordata si si-a exprimat dorinta de a sluji Biserica Ortodoxa Româna, „asa cum a slujit-o Patriarhul Teoctist“. Noul patriarh i-a rugat pe „toti cei care iubesc Biserica si tara“ sa ajute Biserica Ortodoxa, pentru ca „patriarhul nu poate lucra singur, ci împreuna cu Sinodul, clericii, dar si cu societatea româneasca“. „Vreau ca Biserica sa fie mai binecunoscuta, în multiplele ei lucruri, si sa fie mai mult ajutata, inclusiv de societatea civila“, a mai spus Daniel.

Duhovnicul lui Cozma, surpriza alegerilor

Candidatul surpriza la sefia BOR a fost Episcopul Covasnei si Harghitei, Ioan Selejan. Nascut in judetul Bihor, ierarhul in virsta de 56 de ani a absolvit Facultatea de Instalatii si Automatizari Bucuresti, iar în 1990 a terminat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa „Andrei Saguna“ din Sibiu. Între 1991 si 1994 a facut studii de teologie biblica la Ierusalim. În 1994, a fost numit superior al Asezamintelor românesti de la Ierusalim si Iordan si reprezentant al Patriarhiei Române pe linga Patriarhia Ierusalimului. Ioan Selejan este cunoscut si pentru rolul pe care l-a jucat la mineriada din 1999. El a fost mediatorul acceptat de Miron Cozma si de premierul Radu Vasile pentru negocierile privind rezolvarea revendicarilor minerilor grevisti. Potrivit presei centrale, Ioan ar fi fost chiar duhovnicul lui Miron Cozma. De altfel, Episcopul Ioan a primit binecuvintarea fostului Patriarh, PF Teoctist, pentru ca a mediat tratativele guvernului cu liderii minerilor la Manastirea Cozia.

Urari si sperante

Presedintele Traian Basescu a urat Prea Fericirii Sale ani îndelungati si împliniri si si-a exprimat încrederea ca „Prea Fericirea Sa Daniel îsi va dedica întelepciunea si experienta slujirii valorilor credintei si calauzirii Bisericii Ortodoxe Române într-o societate moderna si europeana“. La rindul sau, premierul Tariceanu a apreciat ca alegerea lui Daniel Ciobotea ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române va permite acesteia sa-si reafirme rolul de reper moral în societate, precizind totodata ca a fost dezamagit de încercarea unora de a politiza acest moment important. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca spera ca noul Patriarh sa continue activitatea sociala si ecumenica a lui Teoctist si ca succesorul acestuia, Daniel, este o mare personalitate crestina. Si presedintele PD, Emil Boc, si-a exprimat speranta ca noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române va duce mai departe reforma începuta de Patriarhul Teoctist. Si Gigi Becali, lider al PNG si finantator al echipei Steaua, a sustinut ca nu se supara daca a fost ales patriarh al BOR Daniel Ciobotea, desi l-a sustinut pe mitropolitul Bartolomeu. „Asa a vrut Dumnezeu. Sa-i dea Dumnezeu sanatate si sa conduca Biserica Ortodoxa Româna asa cum trebuie“, i-a urat Becali. De asemenea, intr-un mesaj public, Regele Mihai si-a exprimat speranta ca noul patriarh va aduce poporului român si Europei valori precum generozitatea, responsabilitatea, loialitatea si credinta. Liderii celorlalte culte din România – arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu, preotul vicar mitropolitan greco-catolic Ioan Farcas – au salutat alegerea IPS Daniel in fruntea Bisericii Ortodoxe.

„A fost o atmosfera incredibila, cu foarte mari emotii“

Alegerea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane a dat mari emotii atit la Iasi, cit si la Bucuresti, printre membrii Colegiului Electoral Bisericesc. Desi in ultima luna IPS Daniel a fost prezentat drept favorit, atmosfera alegerilor s-a dovedit a fi extrem de tensionata si nimic nu a fost sigur pina la rezultatul final. „A fost o atmosfera incredibila, cu foarte mari emotii. La un moment dat, era o lupta de unu la unu, si totul era extrem de incert. Din fericire, in final, Inalt Prea Sfintitul Daniel a obtinut o majoritate de 95 de voturi si a fost declarat cistigator. IPS Bartolomeu Anania a facut si el un gest de fair-play si a recunoscut infringerea. In final, cea care a cistigat a fost Biserica si Romania“, ne-a spus Viorel Roman, membru al Colegiului Electoral Bisericesc, dar si al Comisiei de numarare si validare a voturilor la alegerile de ieri. Momentul culminant pentru membrii Eparhiei de la Iasi, prezenti la votul de ieri, a fost numararea voturilor dupa primul tur, si mai ales constatarea faptului ca IPS Daniel s-a aflat doar la un vot distanta de scaunul de Patriarh. „A fost o zi mare pentru crestinii ortodocsi, cu o atmosfera extrem de responsabila. S-a vazut ca nimic nu a fost aranjat, mai ales dupa turul intii, cind IPS Daniel mai avea nevoie doar de un vot pentru a cistiga. Atunci, noi, cei din Eparhia Iasi, am avut cele mai mari emotii. In final, Dumnezeu a rinduit lucrurile asa cum trebuie“, ne-a spus imediat dupa comunicarea rezultatelor finale Catalin Flutur, primar al municipiului Botosani si membru in Colegiul Electoral Bisericesc. Preotii fara drept de vot din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au avut si mai mari emotii, desi pina atunci erau aproape siguri ca IPS Daniel va cistiga. „Din punctul nostru de vedere, care stiam lucrarile Bisericii si cunosteam foarte bine activitatea IPS Daniel, era de asteptat acest rezultat. Cu toate acestea, am avut emotii. Pina la urma este o competitie, una pentru preluarea unei misiuni. Ne bucuram ca votul final a apartinut Colegiului Electoral Bisericesc, din care fac parte si mireni, pentru ca ei au importanta foarte mare pentru noi“, ne-a declarat si parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural-Misionar Trinitas. IPS Daniel a fost ales Patriarh dupa doua tururi de scrutin, cu 95 de voturi.

 

Comentarii