Noua premiera a Operei, in regia lui Andrei Serban, cu casa inchisa

luni, 03 decembrie 2012, 20:19
4 MIN
 Noua premiera a Operei, in regia lui Andrei Serban, cu casa inchisa

 Dupa ce in noiembrie a montat in premiera pe tara un spectacol lansat la Opera Garnier din Paris, „Indiile galante", luna aceasta Andrei Serban aduce in atentia publicului iesean un spectacol pe care l-a pus in scena pentru prima data la New York. Pe 13 si 15 decembrie, incepand cu ora 18.30, iesenii vor asista, in Sala Mare a Teatrului National „Vasile Alecsandri", la un nou spectacol impresionant: „Troienele" dupa Euripide. „Ca spectacol, «Troienele» este exact opusul «Indiilor galante». Aici este vorba despre o piesa greaca, o tragedie antica care aminteste foarte mult de civilizatii care nu-si mai gasesc identitatea, care se autodistrug, care se distrug unele pe altele… Este o piesa despre violenta, despre durere, despre moarte, despre pierdere si, in acelasi timp, despre speranta. La finalul piesei, exista un dram de speranta ca, totusi, ceva se poate repara in viitor", a subliniat maestrul Andrei Serban. Biletele puse in vanzare pentru jumatate din capacitatea salii, intrucat spectatorii vor urca pe scena alaturi de artisti, in a doua jumatate a reprezentatiei, s-au epuizat deja.

Andrei Serban a montat prima oara spectacolul „Troienele" in urma cu 40 de ani, pe scena Teatrului La „MaMa" din New York. In 1990, l-a realizat si in tara, la Teatrul National din Bucuresti, iar o noua versiune, dupa 22 de ani, va fi pe afisul Operei iesene. „Ma bucur foarte tare ca am reusit sa-l conving pe domnul Andrei Serban sa reia, dupa atatia ani, «Troienele», un spectacol de referinta in tot ceea ce inseamna teatru universal, nu numai la noi, cu interpreti de opera. Si la Bucuresti, si la New York, spectacolul a fost prezentat ca opera cantata, asa cum a fost gandit si compus. Pentru acest spectacol s-au dat auditii speciale de catre interpreti care puteau sa asigure partiturile complicate. I-am explicat domnului Andrei Serban ca avem o garnitura de solisti si de interpreti tineri care sunt si foarte buni actori", a mentionat Beatrice Rancea, manager al Operei iesene.

Regizorul s-a aratat incantat de propunerea conducerii institutiei, intrucat isi doreste ca acest spectacol, care a facut istorie, sa fie cunoscut si la Iasi. „La scolile de teatru din America, studentii invata despre spectacolul asta ca fiind unul dintre cele mai reprezentative ale avangardei secolului XX si atunci Beatrice Rancea mi-a propus sa-l facem, ca sa vada si tinerii de astazi despre ce e vorba, pentru ca ei habar n-au despre acest spectacol care a facut istorie, care a produs «soc» si surpriza in intreaga lume. Pana acum, am facut acest spectacol numai cu actori de teatru, cu toate ca e o opera cantata in inregime, – nu e niciun cuvant vorbit ca la teatru -, muzica fiind compusa de Elizabeth Swados", a explicat Andrei Serban.

De asemenea, fata de montarile precedente, in cea de la Opera ieseana sunt valorificati mult mai multi artisti, iar spectatorii vor fi pe scena si apoi in sala, in cea de a doua parte a spectacolului. „In prima parte a spectacolului publicul va sta pe scena, alaturi de interpreti. Iar in partea a doua publicul va veni in sala, pe scaunele de la parter, motiv pentru care nu s-au vandut decat 300 de bilete, la stal, deoarece nu intra mai mult public pe scena. Este un spectacol impresionant, interzis persoanelor sub 18 ani, fiind destul de dur si de socant. Asa cum spunea domnul Andrei Serban, de la toata frumusetea care a fost in «Indii» apropo de iubire, de exemplu, spectacolul de acum arata ce rau poate sa aduca omenirii un razboi, pe care troienele trebuie sa-l duca mai departe de existenta lor", a punctat Beatrice Rancea.

„Avem mai multi membri ai corului decat oricand inainte – 60 de participanti – si e impresionanta pentru public aceasta desfasurare de energie. A doua parte a spectacolului este diferita fata de montarea anterioara, pentru ca relatia cu publicul va fi cu totul noua, cu totul alta decat am avut-o la Teatrul National din Bucuresti sau la New York. Nu va spun despre ce e vorba ca sa mentin surpriza", a adaugat Andrei Serban.

In ideea de a reimprospata viziunea asupra piesei, costumele purtate de artisti nu vor fi reproduse dupa modelele anterioare. „Costumele vor fi cu totul noi, nu vor fi reluate dupa spectacolul pe care l-am facut la Teatrul National din Bucuresti, spectacol care a marcat o deschidere noua a teatrului romanesc dupa caderea comunismului. Costumele realizate de aceeasi Doina Levintza sunt foarte foarte elaborate si interesante", a afirmat regizorul.

Pe parcursul unei ore si jumatate cat dureaza spectacolul „Troienele" vor evolua ca solisti Simona Titieanu, Laura Scripcaru, Maria Macsim Nicoara, Lacramioara Hrubaru-Roata, Cristina Grogoras, Andreea Chinez, Marinela Nicola, Cristina Talmaciu, Jean-Kristof Bouton, Octavian Dumitru, Tudor Florenta, Eduard Sveatchevici, Lucian Dolhascu si Andrei Fermesanu. 

Comentarii