O alternativa la asigurarea de sanatate la CJAS. Ce spuneti de Spitalul Militar?

Subtitlu

sâmbătă, 25 august 2012, 13:47
7 MIN
 O alternativa la asigurarea de sanatate la CJAS. Ce spuneti de Spitalul Militar?

Spitalul Militar Iasi, care beneficiaza de o finantare net mai buna decat restul spitalelor din oras, ofera servicii in aproape toate specialitatile. Ne putem trata aici chiar daca nu avem rude de gradul I in Armata, Politie sau SRI. Tot ce trebuie sa facem este sa renuntam la contractul cu CJAS, unde platim 10,5% din salariul brut pe luna, plus cota angajatorului, si sa dam acesti bani la casa cadrelor militare, OSPNAJ. 

Spitalul Militar "Dr. I. Czihac" a devenit o optiune si pentru iesenii de rand. Daca inainte doar cadrele militare puteau veni aici, acum si civilii pot merge in unitatea medicala pentru a beneficia de tratament. Singura conditie este sa fie asigurati ai Casei OPSNAJ. Desi la spital sunt primiti si cei asigurati la CJAS, in general rude ale cadrelor militare, acestia sunt primiti doar in limita locurilor disponibile, asiguratii OPSNAJ avand prioritate. Conditiile din Spitalul Militar sunt mult mai bune decat in restul unitatilor medicale, unde pacientii asteapta ore in sir pana sa fie internati si sa li se puna un diagnostic. Spitalul deserveste cinci judete si are in evidenta aproximativ 300.000 de militari activi, pensionari, vetrani si muncitori in armata. Spre deosebire de alte unitati medicale, in Spitalul Militar nu exista probleme cu stocurile de medicamente, iar pacientii sunt tratati imediat.

Ce este OPSNAJ

De cele mai multe ori, spitalele sunt evitate de catre ieseni. Acestia amana pe cat posibil sa mearga la unitatile medicale, din cauza conditiilor pe care le ofera. Pe langa timpul lung de asteptare pe holuri, pacientii sunt nevoiti ca in majoritatea spitalelor sa mearga cu pansamente sau medicamente de acasa. Iesenii au insa si o alta optiune, pe care multi nu au luat-o in calcul pana acum. Spitalul Militar "Dr. I. Czihac" deserveste atat cadrele militare, cat si civilii. "Nu m-am gandit niciodata sa merg la Spitalul Miliar, din cauza numelui. Am crezut ca se pot interna doar persoanele care au fost cadre militare, nu stiam ca este deschis si civililor", a afirmat ieseanul Laurentiu. Oamenii pot beneficia, la fel ca militarii, de tratament si de consultatii, singura conditie pe care o impune spitalul fiind asigurarea de sanatate. Militarii activi, veteranii si pensionarii militari sunt asigurati la Casa de Asigurare de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (OPSNAJ), iar civilii care vor sa mearga la Spitalul Militar din Copou trebuie sa fie asigurati ai aceleiasi case de asigurari.

"Inainte, noi eram finantati doar de catre Ministerul Apararii Nationale, de aceea nu aveau drept de internare decat cadrele militare. De cativa ani insa, se pot trata la fel de bine si civilii. Singura conditie este sa fie asigurati ai Casei de Asigurari OPSANJ. Spitalul are in componenta 200 de paturi, iar lunar se interneaza in jur de 700 de pacienti. Jumatate dintre acestia sunt militari activi, pensionari, veterani si muncitori in armata. Restul sunt civili asigurati ai Casei OPSNAJ. Ii primim si pe cei care sunt asigurati la Casa Judeteana de Asigurari, dar in limita locurilor disponibile. Daca mai avem cinci locuri si vin sase pacienti, dintre care unul este asigurat la CJAS, vor avea prioritate cei de la casa cu care lucram. Noi nu primim bani de la CJAS, de aceea ne dorim ca si pacientii pe care ii avem sa fie asigurati OPSNAJ. Pe luna, circa 10% dintre cei internati sunt asigurati la CJAS", a declarat colonelul Corneliu Botez, directorul Spitalului Militar.

Cum te asiguri la OPSNAJ

Iesenii care sunt asigurati ai CJAS si doresc sa se asigure la Casa OPSNAJ, pentru a beneficia de tratament la Spitalul Militar, trebuie sa prezinte reprezentantilor CJAS o adeverinta preluata de la OPSNAJ pentru a-si atesta calitatea de asigurat la o alta casa. "Noi nu avem nicio problema. Daca vine si ne prezinta un act de la Casa OPSNAJ, vom lua in evidenta acest lucru si-l vom scoate de pe lista noastra de asigurati. Procedura este una extrem de simpla. Singura dorinta este sa nu aiba datorii. Daca are, Casa OPSNAJ va prelua calitatea sa de asigurat, dar si datoriile pe care le are persoana respectiva", a declarat Cristian Lapusneanu, directorul CJAS Iasi. Spitalul Militar deserveste cinci judete – Iasi, Botosani, Suceava, Neamt si Vaslui – si are in evidenta aproximativ 300.000 de pacienti. "Dintre acestia, 4.000 sunt cadre militare active, 1.000 sunt muncitori ai armatei, zugravi, bucatari sau cei care au ocupat alte functii, 1.500 sunt veterani, iar restul sunt rezervisti, cu diferite grade in rezerva", a adaugat dr. Corneliu Botez.

Acesta a tinut sa precizeze ca spitalul are compartiment de primire urgente, o sectie de chirurgie generala, sectii de ortopedie, ginecologie, urologie, oftalmologie, neurologie, ORL si o sectie pentru medicina interna si una de Terapie Intensiva, precum si o sectie de psihiatrie si una de dermatologie. "Banii ne vin din mai multe locuri. 70% sunt decontati de la Casa de Asigurari OPSNAJ, iar 30% ne vin de la MApN, precum si din resurse proprii. Acesti 30% reprezinta norma de hrana in valoare de 560 de lei, un spor de specialitate de clasa si bani pentru compensarea medicamentelor militarilor. Cei mai multi bani vin insa de la Casa, de aceea s-a hotarat ca spitalele militare sa fie deschise si pentru civili. Daca MApN ar fi trebui sa finanteze in totalitate, sa plateasca pentru medicamente, sa ne dea salariile, sa ofere bani pentru serviciile medicale realizate si sa aiba grija si de infrastructura si de aparatura din spitale, ar fi cheltuit mult mai mult decat acum", a declarat managerul spitalului. Potrivit acestuia, daca ar fi existat un singur spital militar, precum in Germania, subventionat doar de MApN, ministerul ar fi pierdut foarte multi bani.

"Cand am venit prima data, aveam iodul si pastilele la mine"

In Spitalul Militar se ofera conditii mult mai bune decat in alte spitale iesene, aparatura este noua, iar personalul medical asigura mult mai repede serviciile medicale pentru fiecare pacient. "La noi pacientii nu stau cate doua-trei zile pana li se pune un diagnostic. Cum a intrat pe poarta spitalului, tot personalul se mobilizeaza, iar in cateva ore are toate analizele facute. De aceea, de multe ori, desi un pacient ar trebui sa stea opt zile spitalizat, noi il rezolvam in patru-cinci zile. Astfel, putem interna imediat pe altcineva, iar banii pe care ii primim de la Casa se pot economisi pentru a rezolva alte probleme din spital, precum achizitionarea unor noi aparate", a declarat colonelul Corneliu Botez. Potrivit acestuia, spitalul nu are probleme cu stocurile de medicamente, iar pacientii nu au fost nevoiti sa vina niciodata de acasa cu acestea. Cadrele militare beneficiaza de medicatie gratuita si de la farmacie, totul fiind decontat de spital si de catre MAN. Spitalul Militar primeste lunar de la Casa OPSNAJ 900.000 lei. MApN le da 250.000 lei. "Numarul de pacienti depaseste suma pe care ne-o da Casa. Pentru un bolnav primim 1.600 de lei. Pentru restul, nu primim bani, dar nu avem probleme, deoarece economisim din tot ceea ce se poate si ne putem acoperi costurile. Avem in spital si rezerve cu plata pentru pacientii care vor sa stea singuri, sa aiba frigider, aer conditionat si televizor. Pentru aceasta rezerva, bolnavul trebuie sa plateasca 50 de lei pe zi. Nici restul saloanelor nu arata rau. Sunt cate patru paturi intr-un salon, iar conditiile sunt foarte bune", a declarat managerul Spitalului Militar. Pacientii s-au declarat multumiti de conditiile din spital. "Cand am venit pentru prima data, aveam iodul si pastilele la mine. Mi le cumparasem de la farmacie, pentru ca am mai fost internat la spitalele din oras si nu mi-au dat medicamente. Aici am primit tot ceea ce aveam nevoie si nu am platit nimic, deoarece sunt asigurat al Casei OPSNAJ", a afirmat un pacient internat la Sectia de Urologie.

Incompatibilitati intre case

In unitatea medicala lucreaza 268 de persoane, dintre care 30 sunt medici, iar doi sunt medici militari. Pe langa serviciile din spital, cadrele medicale asigura si vizite la unitatile militare din cele cinci judete pe care le deservesc. "Noi facem vizita medicala pentru cei care doresc sa se inscrie intr-o scoala militara si pentru militarii activi care pleaca si vin din misiune. Facem consultatii si actualizam fisele medicale. Daca MApN ar fi trebuit sa contracteze aceste servicii cu o alta firma ar fi cheltuit foarte mult. Astfel, noi ii primim si pe civili, facem rost de bani de la casa, ministerul nu este nevoit sa ofere toti banii si toata lumea are de castigat", a declarat colonelul Corneliu Botez.

Spitalul Militar nu asigura servicii de neurochirurgie, oncologie si stomatologice. "Noi ii primim pe toti cei care au calitatea de asigurat in Romania, nu conteaza la care casa de asigurari", a declarat dr. Florin Gramada, purtator de cuvant al Spitalului de Neurochirurgie. La fel se intampla si la Spitalul "Sfantul Spiridon". "Pacientii care nu vin in urgenta se pot interna la noi chiar daca nu sunt asigurati la CJAS. Ei sunt tratati la fel ca restul. Avem insa o singura problema. Din cauza unor probleme ale sistemului informational unic integrat, de foarte multe ori CJAS nu recunoaste calitatea de asigurat al unei persoane inscrise la alte case, precum Casa OPSNAJ. Din aceasta cauza, pentru acei pacienti nu suntem platiti si astfel pierdem bani. Problema aceasta ar trebui rezolvata intre casele de asigurari: sa-si adapteze programele, pentru ca spitalele sa nu mai intampine probleme. De multe ori, CJAS ne anunta ca persoanele asigurate la alta Casa nu apar cu calitatea de asigurat, din cauza sistemului incompatibil intre diferite case. Aproape 10% dintre pacientii care se trateza la spital sunt asigurati ai altor case, pacienti pentru care noi nu suntem platiti", a declarat Ioan Birliba, managerul Spitalului "Sfantul Spiridon".

Existenta unei Case separate precum OSPNAJ este insa o problema controversata in Romania, in rindul medicilor. Asta pentru ca o casa de asigurari este gandita pe principiul solidaritatii sociale. Or, la OSPNAJ sunt asigurati in special oameni care au sau au avut venituri, cele mai multe peste medie, in timp ce din fondurile CJAS, la care contribuie angajatii civili, sunt adesea tratati si cei fara venituri sau cazurile sociale.

Comentarii