O sculptura realizata de un iesean ar putea intra in Cartea Recordurilor (FOTO)

luni, 07 ianuarie 2013, 19:09
4 MIN
 O sculptura realizata de un iesean ar putea intra in Cartea Recordurilor (FOTO)

Realizata in marmura de sculptorul Alin Neacsu, grosimea sculpturii masoara, pe suprafata de contur, mai putin de 1 milimetru, si anume 0,6 mm, respectiv 0,8 mm. Artistul va afla in cel mult o luna si jumatate daca opera sa, intitulata sugestiv "Pestisorul de aur", va intra in Cartea Recordurilor. 

Sculptorul iesean Alin Neacsu se afla in atentia comisiei de validare a celor mai importante recorduri din intreaga lume cu o sculptura in marmura a carei grosime masoara, pe suprafata de contur, mai putin de 1 milimetru, si anume 0,6 mm, respectiv 0,8 mm. Artistul in varsta de 35 de ani va afla in cel mult o luna si jumatate daca opera sa, intitulata sugestiv „Pestisorul de aur", va intra in Cartea Recordurilor. In conditiile in care lucrarea amintita va fi desemnata cea mai subtire sculptura din lume, Alin Neacsu va dedica premiul baietelului sau in varsta de 6 ani si jumatate. Este singura sa sculptura, din cele peste 180 realizate pana in prezent, care ramane in familie.

Opera cu care sculptorul Alin Neacsu are sansa sa intre in Cartea Recordurilor a fost conceputa in ultimii doi ani si s-a concretizat in ultimele sase luni. Conceptul nu este unul nou, artistul realizand un „Pestisor de aur" in marmura si in 2006. Acea sculptura insa, aflata intr-o colectie particulara din Elvetia, nu defineste ca cea de acum (de 50/50 centimetri, a carei grosime ajunge pana la 10 centimetri – n.r.) crezul artistic al autorului. „Mi-am dorit transparenta, mi-am dorit pata de culoare, am dorit mai multe, plecand de la ideea punctului terminus al materiei. Materia se sfarseste intr-un punct terminus, pe care il putem considera liantul catre spirit. Ideea creatiei mele e sa desenez spiritul sa-l simti. In transparentele acelea de contur, inauntru acolo parca zace o alta entitate. Asta am vrut sa scot in evidenta. Nu este neaparat importanta grosimea sculpturii, cat relatia intre culoare, finetea aripilor dorsale si a cozii, ideea in sine de a pastra naturaletea unui peste. Am vrut sa redeau si unduirea dupa curentul apei. Eu am vrut sa dau senzatia ca undeva chiar pluteste. Am vrut sa-i pastrez si consistenta, si transparenta, si culoare", a subliniat Alin Neacsu.

Artistul a gasit, in timp, modalitatea de a slefui in marmura „pestisorul dorintelor" astfel incat privitorii sa poata distinge singuri aceste detalii. „E o viata de om pe care o poti fructifica ca sa ajungi la astfel de secrete. Nu le poti dezvalui, pentru ca ti-ai ratat tot traseul de pana acum. In ultima luna am descoperit modalitatea de a ajunge acolo. Stiam cum, dar nu reusisem si am avut asa, ca o luminare", a marturisit sculptorul.

Daca reusita sa va fi brevetata ca record mondial, artistul nu va considera ca a atins nivelul maxim al potentialului sau; dimpotriva, va continua sa munceasca si sa daruiasca la fel de mult pentru operele sale. „Daca ar fi brevetata ca cea mai subtire sculptura, iau premiul si il dau copilului meu, pentru ca lucrarea i-am dedicat-o copilului meu, iar a doua zi ma apuc de lucru. Eu consider ca si in Romania, si in Occident oamenii sunt de doua categorii: oameni interesati de nume si premii si oameni carora le place ceea ce faci. Pe mine ma intereseaza mai mult oamenii care sunt incantati de ceea ce fac eu, nu de cate diplome am in palmares. Eu urmaresc calitatea si vreau sa-i invat pe oameni sa analizeze un artist din punct de vedere al plasticitatii, din punct de vedere al rafinamentului, din punct de vedere al sentimentului pe care il pune in lucrare si nu in functie de cat de bogata si de complexa, si de medaliata este opera lui", arata Alin Neacsu.

Artistul s-a specializat in sculptura moderna, clasica si brancusiana dupa ce a urmat studii post-universitare in Catania (Italia), beneficiind de o bursa privata. Creatiile sale, realizate in marmura, bronz, piatra si lemn, se afla in colectii particulare, dar si in proprietatea unor institutii, atat in tara, cat si in strainatate, de exemplu in Italia, Franta, Elvetia, Turcia, Grecia, Cipru, Norvegia, Germania, Egipt, Mexic ori SUA. Pentru una dintre sculpturile in bronz realizate anul trecut s-a inspirat din gratia Nadiei Comaneci. Aceasta sculptura poarta numele gimnastei, fiindu-i dedicata. Cu fiecare lucrare pe care o slefuieste, fie ca are dimensiuni de numai 30-40 centimetri, fie ca ajunge si la 4 metri, Alin Neacsu urmareste sa atinga perfectiunea. Isi doreste sa il poata depasi pe Constantin Brancusi, cel mai mare sculptor roman. „Eu vreau sa-l bat pe Brancusi. Mi-am pus in cap asta si nu o sa-mi ia nimeni dorinta asta. Vreau sa-l depasesc si ca opere, si ca nume. Acum doi ani am spart bariera conceptuala a lui Brancusi, de realizare a operei, prin sculptura «Balerina». Daca nu mai lucrez o perioada, acea opera oricum ramane. E cea mai valoroasa lucrare a mea de pana acum, ca si suflet", a marturisit artistul. 

Comentarii