Pacientii fara identitate

duminică, 12 august 2012, 22:07
3 MIN
 Pacientii fara identitate

Lunar, Spitalul de Psihiatrie pierde circa 10.000 de lei din cauza bolnavilor care nu au acte si nici familie. Fara asigurare medicala, CJAS nu deconteaza serviciile medicale pentru acestia. La Socola sunt 90 de pacienti fara buletin, majoritatea tineri care provin din orfelinate. In cazul altor pacienti, actele s-au pierdut sau au expirat. Medicii spun ca problema persista de mult timp, iar nimeni nu face nimic pentru a o remedia. Politia pune procesul de intocmire a actelor in carca Asistentei Sociale, iar asistentii sociali spun ca responsabil este spitalul.

Bani de la CJAS doar cu buletinul

La Spitalul de Psihiatrie Socola, foarte multi pacienti nu au acte de identitate, iar unitatea medicala nu primeste bani pentru serviciile medicale pe care le efectueaza pentru acestia. La inceputul anului, 150 de bolnavi psihic nu erau cunoscuti de nimeni si nu aveau buletin cu datele personale. Acum, au mai ramas 90 de pacienti fara acte. "In Sectia Exterioara a spitalului de la Sipote sunt 75 de astfel de cazuri, iar la Barnova numarul lor ajunge la 15. S-a inceput un proces de intocmire a actelor de identitate pentru cei de la Sipote. Problema este una destul de mare, avand in vedere ca CJAS nu ofera bani pentru bolnavii fara acte care, implicit nu au nici asigurare medicala", a declarat dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru si purtator de cuvant al Spitalului Socola. Lunar, unitatea medicala pierde in jur de 10.000 de lei din buget din cauza bolnavilor cronici fara acte. Cei mai multi dintre acestia sunt transferati din alte unitati medicale si din orfelinat. "Majoritatea celor care nu au buletin sunt tineri si unii provin din centrele de plasament. Cei mai multi copii care traiesc in orfelinat sufera de boli psihice, precum oligofrenia", a adaugat dr. Ovidiu Alexinschi. Potrivit acestuia, jumatate dintre cei care nu au acte de identitate au parinti necunoscuti, iar restul si-au pierdut actele sau le-au expirat. Acesta este cazul persoanelor varstnice. "Pentru unii pacienti s-au facut acte provizorii pentru ca CJAS sa deconteze serviciile medicale, dar oricum, se cheltuiesc destui bani", a declarat purtatorul de cuvant. Unii bolnavi psihic mor inainte ca acestora sa li se faca buletin. Acesta este cazul unui pacient cu varsta peste 50 de ani care a decedat acum cateva luni. Desi incepuse un proces de intocmire a unor acte pe numele sau, bolnavul a murit inainte sa isi mai vada buletinul. Si nu este singurul caz de acest gen. Potrivit Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, toti copiii care devin adulti si parasesc sistemul pentru a fi internati in sectiile de psihiatrie au buletin. "Cei care nu au acte de identitate provin probabil din alte judete, de la alte orfelinate sau au fost luati de catre Politia Locala din sanul familiilor si dusi la Spitalul Socola", a declarat Tiberiu Bantas, purtator de cuvant al DGASPC.

Ping-pong pentru acte intre institutii

Intomirea actelor dureaza luni de zile. Potrivit medicilor, desi Politia ar trebui sa se ocupe de acest lucru, procesul de realizare al buletinelor sta mai mult pe loc. "Politia spune ca este datoria serviciilor de asistenta sociala sa faca acte. Asistenta Sociala spun ca de fapt ar trebui sa se ocupe spitalul. In principiu, tot noi le facem acte, cu ajutorul asistentilor din cadrul celor doua centre de sanatate mintala din Iasi", a adaugat dr. Ovidiu Alexinschi. Spitalul de Psihiatrie a incheiat de mai mult timp protocoale cu unitatile medicale in cazul transferarii bolnavilor fara acte sau fara adapost, care au fost abandonati in spitale. "Protocoalele nu prea se respecta. Desi unele persoane abandonate in spitale au si afectiuni psihice, pe langa diferite boli, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ajunga la noi. Am incercat sa le refuzam, dar de multe ori ne trezim cu persoane in fata unitatii medicale sau la poarta spitalului. Nu putem sa ii lasam asa, nemancati si nespalati", a declarat dr. Calin Scripcaru, consilierul Ministrului Sanatatii pe probleme de sanatate mintala. Potrivit acestuia, situatia este diferita iarna, atunci cand temperaturile scazute le pun bolnavilor viata in pericol. "Cand e frig afara, vorbim de alta situatie. Dar de cele mai multe ori, unitatile medicale vor sa scape de cazurile de abandon si ii trimit la noi pe bolnavi", a adaugat fostul manager al Spitalului de Psihiatrie Socola.

Comentarii