Parcul Copou, pericol public (FOTO si VIDEO)

luni, 19 aprilie 2010, 22:49
8 MIN
 Parcul Copou, pericol public (FOTO si VIDEO)
Profesorul de geografie aratind unde stateau elevii raniti

 Ora de geografie a unor elevi de la Colegiul "Negruzzi" s-a transformat intr-un adevarat cosmar. Cinci elevi au vazut moartea cu ochii cind un copac din parcul Copou s-a pravalit din senin peste grupul de liceeni, care se afla la ora de geografie in natura impreuna cu profesorul lor. Trei dintre acestia au fost prinsi sub trunchiul si crengile teiului, iar altii au fost loviti. Au fost scosi repede de colegi, profesori si ceilalti ieseni aflati la plimbare in parc. Speriati de ranile grave ale elevilor, martorii au chemat SMURD-ul.

"Vin de 20 de ani in acest parc pentru astfel de ore in aer liber si nu s-a intimplat asa ceva", spune Alexandru Todiras, profesorul de geografie care insotea grupul de elevi.

La fata locului s-au mobilizat de urgenta toate autoritatile locale –  Politia, Politia Comunitara si reprezentanti ai Directiilor din Primarie.

Cu totii se minunau cum un copac verde, aparent sanatos si bine infipt in pamint, a putut sa cada din senin pe o vreme relativ frumoasa, cu rafale usoare de vint. "Copacul nu era uscat. Nu stim ce s-a intimplat", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. De fapt, radacinile copacului erau putrede, iar trunchiul se mai tinea doar intr-un ciot. Nimeni nu a observat in ultimii ani ca ar putea avea probleme de stabilitate.

"Fac ore de 20 de ani in natura"

Copacul care s-a rupt de la radacina a cazut peste o parte dintre elevii aflati la ora. Liceenii erau insotiti de profesorul lor, care se afla la doar citiva metri de locul in care s-a produs nenorocirea. Trunchiul si crengile teiului au lovit cinci elevi din grup, trei dintre acestia fiind in stare mai grava.

"Mergeam pe alee cu grupul de elevi. Eu ramasesem putin mai in spate, la aproximativ 15 metri, cu o parte dintre cei care doreau sa fotografieze lalelele. Altii s-au asezat pe banci si isi faceau fotografii intre ei. Totul s-a petrecut foarte repede, nu s-a auzit nimic inainte sa cada copacul. Doua eleve si un elev au fost raniti", a spus Alexandru Todiras, profesorul de geografie care insotea grupul de elevi.

Acesta sustine ca nu este prima data cind face ore cu elevii in parc. "Eu de 20 de ani fac astfel de ore in natura, in aer liber cu copiii si niciodata nu s-a intimplat nimic. Dintre elevii raniti, doi stateau pe o banca si o eleva pe banca din fata lor. Cei doi s-au ridicat si atunci i-a prins copacul in cadere. Nu stiu daca au vrut sa fuga sau daca se ridicasera sa plece", a mai spus profesorul Todiras.

Colegii elevilor, profesorul si ceilalti ieseni aflati la plimbare in parc au intervenit imediat pentru a-i salva pe adolescenti. Ei au chemat in ajutor si echipajele SMURD si ale Ambulantei care i-au transportat pe raniti la spitale. In total, cinci elevi au fost transportati la spital si au ramas internati.

Doctorii spun ca adolescentii, Tudor Miron (15 ani), Andra Ursu (15 ani) si Raluca Elena Alexa (15 ani), toti elevi in clasa a IX-a la Negruzzi, au suferit rani la cap si membre. Ingrijiri au primit si alte doua colege ale celor raniti, Laura Cornea (15 ani) si Andreea Neculce (15 ani).

"A intervenit SMURD-ul si i-a preluat pe cei cinci adolescenti peste care a cazut un copac. Tinerii au suferit traumatisme de coloana, craniene si de membre inferioare. Dupa ce au fost evaluati, au fost transferati catre Pediatrie si Neurochirurgie", a declarat dr. Diana Cimpoesu, medic-sef UPU-SMURD.

Medicii de la Spitalul de Copii sustin ca in stare grava se afla un tinar de 16 ani, care ar putea avea nevoie de o interventie chirurgicala la picior. "La noi au ajuns cinci pacienti, printre care trei tinere de 15 ani. Prima avea o contuzie de gamba, a doua un traumatism cranio-cerebral si o contuzie cervicala. A treia a suferit un traumatism cranio-cerebral si o contuzie de umar. Pe linga cele trei, au mai fost o tinara de 16 ani, cu o contuzie lombara, si un baiat de 16 ani. Baiatul avea si el traumatisme cranio-cerebral, toraco-abdominal, si o fractura deschisa de gamba dreapta. Toti au fost internati la Pediatrie, pentru supraveghere si tratament ortopedic, in cazul baiatului. Medicul ortoped va decide daca va fi necesara o operatie", a precizat dr. Catalina Ionescu, purtator de cuvint al Spitalului de Copii.

Mama copilului ranit grav nu mai este de acord cu orele in aer liber

Tinarul de 16 ani a fost transferat si la Neurochirurgie, pentru investigatii amanuntite la cap. Mama baiatului a ajuns intr-un suflet la spital pentru a vedea ce s-a intimplat cu adolescentul. "Copilul mi-a spus ca se pregateau sa plece si in acel moment a cazut copacul, din spate, peste ei. Niste crengi, de fapt, ca asa au avut noroc. Putea sa fie o tragedie. Acum am venit cu el la spital si stau de doua ore, astept sa i se faca o radiografie. Ne luptam cu sistemul sanitar care functioneaza foarte greu si cu personalul medical care ne trateaza foarte urit. Asteptam cu orele. Sint necesare testele, computer tomograf, sa vedem daca are sau nu ceva la cap. Piciorul rupt il are sigur, si, daca nu are leziuni la cap grave, va ramine internat la Pediatrie", a spus mama lui Tudor Miron, baiatul care a suferit ranile cele mai grave. Aceasta a adaugat ca nu considera reponsabila o institutie anume pentru incident si ca nu vrea decit sa isi vada copilul bine.

Mama baiatului a adaugat insa ca nu ar mai fi de acord ca elevii sa participe la ore in aer liber. "Pentru ce s-a intimplat in parc nu invinuim pe nimeni. Pentru ca este vorba de un copac, ei sint tineri, vina nu este a nimanui. Cred doar ca Primaria ar trebui sa aiba grija ca ceilalti copaci care sint batrini sa fie inlocuiti. Cit despre ora de geografie in aer liber, nu mai sint de acord cu asa ceva dupa asta. Lucrurile se intimpla asa si pe urma tot ei au de suferit. Trimiti copilul la scoala si il astepti sa vina, nu? Nu te astepti la asa ceva…", a mai spus, printre lacrimi, mama adolescentului.

Chirica: "E foarte greu de identificat un vinovat"

La locul incidentului au fost prezenti si reprezentanti ai autoritatilor locale si ai Politiei. Oficialii Primariei spun ca deocamdata nu exista o explicatie privind motivele pentru care copacul s-a prabusit. "Copacul nu era putred. Nu stim ce s-a intimplat. Copacii sint controlati anual si nu s-au primit sesizari din partea serviciilor de specialitate ale Primariei vizavi de starea copacilor din parcul Copou. Probabil rafalele de vint de azi-noapte (duminica noapte – n.r.) l-au destabilizat. Este greu de crezut ca, daca starea lui ar fi fost una necorespunzatoare, nu ar fi fost semnalat acest lucru. A cazut ca un stilp de beton. Este foarte greu de identificat un vinovat in momentul de fata", a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei, adaugind ca in perioada urmatoare va fi verificata stabilitatea tuturor arborilor din zona respectiva.

Reprezentantii Politiei spun ca deja au intocmit un dosar penal si fac cercetari pentru a stabilii daca se face cineva vinovat de neglijenta in serviciu. "S-a facut cercetarea la fata locului si s-a intocmit dosar penal sub aspectul savirsirii infractiunii de neglijenta in serviciu, urmind ca incadrarea juridica sa se faca dupa ce vom discuta cu procurorul", a spus comisarul Lucian Mursa, seful Politiei Municipiului.

"Eu vreau ca atunci cind ies cu nepotica la plimbare sa fiu in siguranta"

Oamenii aflati in parc au ramas socati de incidentul petrecut si spun ca se tem sa mai iasa la plimbare prin parc. "Nici in parc nu mai sintem in siguranta? Aici vin oameni cu copii mici, vin oameni in virsta sa se recreeze si ne trezim ca ne cad copacii in cap. Sa mute bancile mai departe de copaci, sau sa puna pe linga alei copaci noi", spune revoltata Aurelia Bituna, una dintre iesencele aflate la plimbare ieri in parcul Copou.

"Eu nu stiu cine e vinovat sau daca este cineva vinovat. Eu vreau ca atunci cind ies cu nepotica la plimbare sa fiu in siguranta. Macar in parc, ca in alte parti nu am unde sa ma duc cu ea la plimbare. Cum sa nu te temi cind vezi ca incep sa cada copacii asa, din senin? Miine poate mai cad altii si se poate intimpla o nenorocire mai mare", a adaugat si Neculai Chireac, un alt iesean aflat la plimbare in parc.

–––

Teiul cazut avea virsta de 30 de ani

Teiul cazut avea 30 de ani, dar nu prezenta, sustin sefii Primariei, semne ca ar putea cadea. Teoretic, el mai avea o durata de viata de inca cel putin 20 de ani. Conform oficialilor municipalitatii, arborele avea insa radacina putreda. "In luna martie s-a lucrat in parcul Copou. Copacul a fost toaletat atunci. Nu prezenta semnele unei boli. In martie nu s-a vazut nici o problema. Cind un copac are probleme, se usuca, are crengi uscate, are scoarta uscata, iti dai seama. Acesta nu prezenta insa nici una din aceste probleme", a declarat Luminita Salceanu, sefa Directiei Serviciilor Publice Municipale (DSPM), din cadrul Primariei.

Arborele a fost taiat de angajatii DSPM si urmeaza sa fie depozitat pentru a putea fi verificat si expertizat. "Noi am taiat si acum. La sol, copacul nu avea nimic, doar radacinile erau putrezite. Nu poti sa sapi la radacinile a sute de mii de copaci pentru a vedea daca au astfel de probleme la radacina. Oricum, noi vom analiza mai bine toti copacii si ii vom taia pe toti cei care ar putea prezenta riscuri", a completat Salceanu.

Ea a mai spus ca a fost la spital pentru a se interesa de copiii raniti de copac. "Nu stiu exact cum a fost. Am inteles ca elevii stateau cumva in lateral de locul in care a cazut copacul. Cred ca a venit o rafala de vint mai puternica. O alta explicatie nu vad. Nici nu a plouat foarte tare. Teiul avea in jur de 30 de ani. Ceilalti tei mari din parcul Copou au intre 30 ani si 60 de ani. In mod normal, cind ajung la 50 de ani, ar trebui taiati. Si arborii au o anumita perioada de viata, dar in oras este posibil sa fie afectati in plus de poluare, de diferite lucrari. Nu s-au facut lucrari, sapaturi in ultima perioada, in zona acestui tei. Cine stie ce a fost inainte?", a explicat Salceanu.

Comentarii