Patru iesence sint in Francmasonerie

vineri, 13 aprilie 2007, 00:38
5 MIN
 Patru iesence sint in Francmasonerie

Femeile din Romania au patruns in una dintre cele mai exclusiviste organizatii secrete din lume, Francmasoneria. Cunoscuta secole la rind ca o asociatie prin excelenta masculina, Masoneria are acum o Loja a femeilor. Marea Loja Feminina din Romania, condusa de Marea Maestra Anca Nicolescu, are deja peste 100 de membre, din care patru sint din Iasi. Scopul declarat de maestra este de a scoate Romania din starea in care se afla si de a o ajuta sa devina o tara europeana. Cum Francmasoneria este, in esenta ei, o miscare secreta, nici un nume al doamnelor nu poate fi cunoscut.

Pentru a intra in Masonerie se da examen de admitere

Marea Maestra Anca Nicolescu a fost ieri la Iasi pentru a oferi iesenilor informatii legate de o organizatie pe care putina lume o cunoaste. Conferinta „Istoria si chintesenta Francmasoneriei feminine de rit scotian antic si acceptat in Romania", ce s-a desfasurat la Palatul Culturii, a stirnit interesul celor aflati in sala. Marea Maestra a facut un scurt istoric al miscarii francmasonice in lume si in tara si a oferit detalii despre loja pe care o conduce. „Orice femeie de orice conditie poate se ceara permisiunea de a intra in aceasta Loja. Singura conditie pe care trebuie sa o indeplineasca este aceea de a fi libera si de a avea bune moravuri. A fi liber inseamna in viziunea noastra ca respectiva femeie are propria libertate de constiinta, nu este orbita de dogme politice, religioase sau sectare, este majora si autonoma si nu este dogmatica", ne spune Marea Maestra, care este deja la cel mai inalt grad, 33. Lucrurile nu sint totusi atit de simple. Cea care doreste sa cunoasca tainele acestui domeniu trebuie sa cunoasca principiile si regulile si sa treaca printr-un interviu serios, sa aiba un CV bun si motive serioase pentru a patrunde in aceasta lume. „Atunci cind intervievam pe cineva, pun accent pe moralitate si buna-credinta. Nu cer ca persoana respectiva sa fie filosof sau sa scrie o teza de doctorat", subliniaza Anca Nicolescu. Membrele achita anual o taxa de 300 RON.

Lucrari pe teme religioase pentru a creste in grad

Masoanele cu grad apropiat se intilnesc de doua ori pe luna, intr-un „templu", un spatiu special amenajat. „Purtam discutii si analizam o serie de probleme si de lucrari simbolice. Este chiar si o regula vestimentara, ne imbracam toate in rochii lungi negre, ca robele avocatilor, cu simbolurile masonice. Asa au toate lojele feminine din lume", detaliaza Marea Maestra. Ca sa treci de la un grad la altul, trebuie sa parcurgi niste etape, sa scrii o lucrare filosofica. Primul grad il obtii abia dupa primul an de la initiere, un ceremonial secret pe care doar femeile din Loja il cunosc. Lucrarile care ar trebui scrise pentru a creste in grad trebuie sa dezbata probleme religioase si filosofice de substanta. Asa au facut si cele patru iesence care s-au inscris in Loja chiar de la infiintare, din 2000. „La Iasi nu exista inca o Loja pentru ca sint doar patru doamne care fac parte din Francmasonerie. Este nevoie de minim 7 persoane si maxim 9 ca sa cream o Loja aici. Si mai este nevoie de o Maestra, adica de o persoana care are deja trei grade", ne destainuie Marea Maestra. Pe linga „onoarea" de a face parte din una dintre cele mai secrete societati din lume, femeile vor avea de achitat si o cotizatie anuala de 300 RON, insa va fi ajutata sa se descopere pe sine, sa fie libera si un lider innascut, fara a uita ca este si femeie.

„Femeia francmason este libera, foarte avangardista, care a inteles ca societatea este bicefala si ca are un rol care nu este complementar. Ea trebuie sa ramina femeie, cu toate atributiile pe care le implica acest statut. Sint complet contra miscarii feministe, feminismul acela peiorativ prin care femeile vor sa devina ceva ce nu sint", creioneaza in linii mari Anca Nicolescu profilul femeii mason moderne.

Iesencele membre in Club Rotary neaga legatura cu Masoneria

Desi la Iasi activeaza de ceva timp si alte cluburi la fel de elitiste si de selecte, precum cele Rotary, unde exista membri declarati si masoni, nici o persoana pe care am contactat-o nu stie vreo femeie care sa faca parte din ambele. „Nu exista nici o legatura intre Rotary si Francmasonerie. Desi exista membri care se cunosc ca facind parte si din miscarea masonica, clubul Rotary neaga ca ar exista o legatura directa intre cele doua. Pe mine nu m-ar onora deloc sa fac parte si din Loja masonica. Probabil ca sotiile celor care sint si masoni si fac parte si din Clu-

bul Rotary ar putea fi in Loja francmasonica", spune prof.dr. Carmen Cretu, de la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, membru al Clubului Rotary. Acelasi lucru afirma si Camelia Gavrila, presedinta Clubului Rotary. „Eu am fost invitata sa fac parte din Loja, insa am refuzat. Loja feminina nu este totusi recunoscuta de Lojile de rit scotian antic din tara. Desi s-a vehiculat mult timp ca Rotary ar fi «fata vazuta» a Lojilor masonice, nu este adevarat. Avem puncte comune, legate de membrii nostri si de maniera de selectie, de elitism si discretie, insa la capitoulul ritual de initiere si cutuma sintem total diferiti. In primul rind, Francmasoneria este o societate secreta, Rotary e cit se poate de vizibila", explica Camelia Gavrila.

Marea Loja feminina, reinfiintata in 2000

Marea Loja Feminina din Romania a fost reinfiintata in anul 2000 de catre medicul Anca Nicolescu. Ea a fost initiata in tainele Francmasoneriei in 1969 in Franta, tara in care a locuit o perioada indelungata de timp. In 1994 a avut pentru prima data ideea de a infiinta aceasta societate, insa abia cu redeschiderea in anul 2000 a Lojii „Steaua Orientului", fondata in 1922, s-au repus bazele acestei miscari in Romania. Mai sint loji la Constanta, Cluj, Arad, Oradea. Pe 12 si 13 mai se vor aniversa la Bucuresti 85 de ani de la infiintarea Marii Loji feminine din Romania.

„Peste 46 de Loji feminine din lume au confirmat ca vor trimite delegatii la marea aniversare. Evenimentul va fi format din doua parti. Una civila la care sint invitati istorici si membri ai academiei care vor vorbi despre miscarea masonica. Pe 13 mai va fi partea de ceremonial, inchisa publicului, rezervata doar masonilor", a subliniat Anca Nicolescu.

Comentarii