Pensionari cu 80 mil./luna in Casa Patrata

Subtitlu

miercuri, 07 ianuarie 2009, 22:35
7 MIN
 Pensionari cu 80 mil./luna in Casa Patrata

In Iasi sint in total peste 1.500 de pensionari angajati la stat. Grosul acestora lucreaza la regii sau in administratie. Sint insa si cazuri dramatice – profesori, actori etc. – care cu ambele venituri abia aduna pentru un trai decent. "E jenant sa aflati citi bani iau", spune actorul pensionar Petru Ciubotaru. "Ziarul de Iasi" va prezinta cazuri extreme si statistici, pentru a va crea o parere avizata: este sau nu binevenita ordonanta lui Boc?

 

Doi colonei inregimentati la Consiliul Judetean (CJ) l-au tinut strins pe Dumnezeu de un picior vreme de citiva ani. Anul trecut, fiecare dintre ei a incasat 80 de milioane lei vechi lunar din pensii si salarii. Prinsi sub incidenta Ordonantei de Urgenta 230/2008, care interzice cumulul de venituri pentru cei care activeaza in cadrul institutiilor publice, coloneii in rezerva au ales sa ramina sefi de servicii la CJ. Acum trebuie sa returneze insa bani grei statului, dupa ce la pensionare au primit sute de milioane pe post de salarii compensatorii.

"Dumitru Cantemir, seful Serviciului Financiar Contabil al CJ, a decis, la fel ca seful Serviciului de Resurse Umane al CJ, sa ramina salariat al institutiei. Domnul Corjauteanu (fost general de serviciu secret), consilierul presedintelui CJ, se mai gindeste pina pe 21 ce decizie va lua", a declarat Sebastian Tataru, purtatorul de cuvint al CJ.

Ionel Spalatelu, colonel in rezerva si pensionar MI, a decis sa isi pastreze postul de sef al Serviciului de Resurse Umane la CJ, renuntind la pensie. Potrivit declaratiei de avere, anul trecut, el a adunat un miliard de lei vechi din cele doua surse de venit. Grosul banilor agonisiti de Spalatelu anul trecut, 60.000 de lei noi, a venit din leafa platita de CJ. La acestia s-a adaugat si suma de 38.000 de lei din pensie.

Astfel, pentru colonelul in rezerva a rezultat un venit lunar de peste 8.000 de lei. Acum va ramine "doar" cu leafa de 5.000 de lei lunar. "Am sa ramin la CJ. Voi da inapoi salariile compensatorii pe care le-am primit. Cei 18.000 de lei, caci despre suma asta e vorba, le voi returna exact asa cum le-am primit, adica esalonat pe o perioada de doi ani", a precizat ieri Spalatelu.

Dumitru Cantemir, cel de-al doilea colonel in rezerva (fost politist) de la CJ care anuntat renuntarea la pensie, a cistigat anul trecut tot 100.000 de lei (un miliard de lei vechi), 76.000 de la CJ si 24.000 din pensie. La fel ca Spalatelu, Cantemir va ramine cu remuneratia de sef de serviciu in subordinea lui Simirad.

In timp ce coloneii s-au decis, generalii din Casa Patrata cer timp de gindire pentru un raspuns. "Nu e o decizie usoara. Trebuie sa pun in balanta avantajele si sa le cintaresc. Ar fi o diferenta de 1.000 de lei pentru post, dar nu stiu inca", declara generalul in rezerva Gheorghe Corjauteanu, consilierul personal al lui Simirad si fost sef al Serviciului de Telecomunicatii Speciale Iasi.

Simirad ramine la CJ

Sederea lui Corjauteanu la CJ s-ar putea prelungi, intrucit Constantin Simirad, protectorul sau, si-a retras ieri demisia anuntata cu o zi inainte. Printr-o nota a Guvernului, presedintii de consilii judetene si primarii au fost exclusi de sub incidenta ordonantei, putind pastra cumulul de venituri pensie/salariu de la stat. "Cind vezi ca recompensa e in pericol, te gindesti daca mai faci sluj sau nu", si-a justificat Simirad anuntul demisiei.

Noile prevederi legale dau de furca si unor angajati din Primarie. Astfel, patru angajati din Palatul Roznovanu vor trebui sa aleaga intre pensie si locul de munca. Unul dintre acestia este seful Centrului de Informatii pentru Cetateni, Vasile Tiron. Fost angajat in Armata, el a anuntat deja ca va ramine la Primarie. "Am o pensie de 1.200 lei pe luna. Salariul net cu toate sporurile este insa de 2.500 lei pe luna. Sper totusi sa nu fiu nevoit sa dau inapoi salariile compensatorii luate cind am plecat din Armata, adica 25.000 lei", a explicat Tiron. Si un director adjunct al Politiei Comunitare, Gelu Tugui, va trebui sa aleaga intre salariu si pensie, alaturi de alti doi sefi din cadrul directiei si inca 11 angajati.

Actorul pensionar Petru Ciubotaru: "E jenant sa aflati citi bani iau"

La polul opus sint pensionari care isi rotunjesc doar venitul mic. Cei mai multi sint profesori. O alta categorie speciala: actorii. La Teatrul National, de exemplu, sint opt actori pusi in situatia de a alege intre pensie si salariul primit de aici. Unul dintre ei este actorul Petru Ciubotaru, care a iesit la pensie anul trecut. "Este o hotarire abuziva. Teatrul nu poate exista fara actorii de calibru, fara sa ma erijez prin aceasta afirmatie intr-o valoare. In teatru nu este ca in alte profesii", spune suparat Petru Ciubotaru, care a iesit la pensie anul trecut, insa joaca inca pe scena Teatrului National.

Actorul a refuzat sa spuna la ce suma se ridica pensia sa, ca si salariul de la teatru. "E jenant sa aflati citi bani iau. Ma bucur ca, atunci cind intru intr-o librarie, imi pot cumpara macar o carte. Nu mai vorbesc de pastile sau alte probleme", a spus acesta.

Actorul l-a sunat ieri pe Ion Caramitru atit pentru a-i ura "la multi ani", cit si pentru a-l intreba despre situatia creata de ordonanta de urgenta. "UNITER (Uniunea Teatrala din Romania – n.r.) trebuie sa ia o hotarire. Am vorbit cu Caramitru, care m-a intrebat citi sintem la Iasi in aceasta situatie. I-am spus ca opt", a precizat Ciubotaru.

Cunoscutul actor Victor Rebengiuc a declarat acum doua zile presei centrale ca pensia sa se ridica la aproximativ 1.500 lei. Fost consilier local, Petru Ciubotaru isi declara anul trecut un venit anual din salariu de 20.879 lei, adica de aproximativ 1.700 lei lunar. Conform propriilor declaratii, un alt cunoscut actor iesean, Sergiu Tudose, aflat si el in aceeasi situatie, are o pensie de 1.600 lei. Actorul s-a reangajat la Teatrul National, pentru un salariu de 1.400 lei.

Si Dionisie Vitcu, actor care a petrecut jumatate de veac pe scena, este la fel de suparat. Si el l-a sunat ieri pe Caramitru. "Este o decapitare a culturii. Nici pe vremea lui Ceausescu nu au fost masuri atit de abuzive. Sper ca, pina la urma, ne vor lasa in pace, sa ne facem profesia. Am vorbit cu Caramitru si asteptam sa vedem ce va face si UNITER. El mi-a spus ca va lupta pe toate caile pentru a rezolva aceasta problema", spune el.

Actorul inca nu a iesit la pensie de la teatru, ci doar de la Universitatea de Arte "George Enescu". El preda insa in continuare cursuri de masterat. "M-am bucurat sa o vad pe doamna ministru a invatamintului ca este de partea profesorilor. Sper ca, pina la urma, sa ne lase in pace sa ne facem profesia", spera el.

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, i-a asigurat ieri pe actorii pensionari de sprijinul sau. Ministrul se bucura, dupa cum afirma intr-un comunicat de presa, de faptul ca opinia publica a reactionat prompt si a sprijinit actorii pensionari, dintre care multi sint, in opinia lui, "adevarate glorii ale teatrului romanesc".

"Ar fi de neconceput ca ei sa fie eliminati de pe scenele din tara. In intelegerea mea si a juristilor din Ministerul Culturii, ordonanta de urgenta privind interzicerea cumulului pensiei si a salariului lasa deschisa posibilitatea contractelor de drept de autor si a contractelor de management cultural. Ordonanta Guvernului vorbeste de venituri din exercitarea unei functii, ceea ce in mod evident nu se aplica activitatii artistice in cauza", se mentioneaza in comunicatul ministrului.

Peste 1.500 de ieseni au de ales intre pensie si salariul de la stat

Peste 1.500 de ieseni trebuie sa aleaga intre salariu de la stat si pensie. Potrivit noilor reglementari legale, persoanele care sint pensionate, dar care lucreaza in sistemul public trebuie sa renunte la una din sursele de venit.

"In judet avem 3.827 de pensionari care muncesc cu acte in regula, dintre care 1.532 sint angajati in sistemul public. Acestia din urma au termen pina pe 21 ianuarie pentru a opta pentru intreruperea uneia din sursele de venit. Trebuie sa aleaga fie salariul, fie pensia", a declarat Adriana Grecu, director executiv al Casei Judetene de Pensii (CJP) Iasi.

Potrivit informatiilor oferite de aceasta, cei mai multi pensionari care lucreaza in sistemul public se gasesc in unitatile cu capital detinut integral sau majoritar de stat si in regii autonome.

"Avem 596 de pensionari ieseni care lucreaza la companii nationale si regii autonome precum CFR, CET, Salubris sau Apa Vital. Alte 556 de persoane, odata pensionate, s-au angajat in invatamint, de la cel superior si liceu pina la cel primar. Alti 260 de ieseni care beneficiaza de pensie sint angajati in administratia publica locala, de la primaria municipiului si a comunelor pina la Consiliul Local si Consiliul Judetean. Mai putini pensionari cu carte de munca, respectiv 121, lucreaza in sistemul sanitar", a detaliat Grecu. Aceasta a adaugat ca, pina in mometul de fata, desi multi ieseni s-au interesat de noile conditii, nici unul nu a depus cererea de a suspenda una din sursele de venit.

"Am vorbit la telefon cu foarte multi oameni care m-au intrebat de conditiile impuse de noua guvernare. In schimb, nimeni nu a venit sa depuna ceva concret. Din discutiile purtate, se pare ca majoritatea va renunta la pensie. Daca angajatorul ii mai tine fie si o luna, pentru ei este foarte bine. Pentru ca, odata ramasi fara slujba, pot reveni la pensie, iar cu adeverintele de la ultimul loc de munca vor beneficia de o recalculare, si implicit de o pensie mai mare", a incheiat Grecu.

Comentarii