Politia Iasi aduna din amenzi cit fondul de asfaltare din oras

marți, 15 august 2006, 22:13
3 MIN
 Politia Iasi aduna din amenzi cit fondul de asfaltare din oras

Politia a ajuns o „afacere” profitabila. In numai sase luni, politistii ieseni au „produs” 90 miliarde de lei, avind sanse ca pina la sfirsitul anului sa ajunga la 200 miliarde de lei. Banii insa nu ramin in Iasi, ci sint varsati direct la bugetul statului, sub forma de amenzi. Din ianuarie si pina la sfirsitul lunii iunie au fost date aproximativ 120.000 de amenzi. Dintre acestea, cele mai multe provin din mediul „rutier”. Politia Rutiera a constatat peste 80.000 de contraventii pe strazi, valoarea totala a amenzilor apropiindu-se de 40 miliarde de lei. Restul de 50 miliarde de lei a fost „cules” de la cei care au incalcat linistea si ordinea publica. Daca vor ramine in „grafic”, politistii vor mai scoate din buzunarele iesenilor pina in decembrie inca pe atit. Desi politistii si-au folosit la greu pixurile pentru a-i amenda pe cei care incalca legea, nici un procent din cele 90 miliarde de lei nu se intoarce in mod direct in bugetul IPJ Iasi.
80.000 de amenzi
La capitolul amenzi, cea mai prolifica este Politia Rutiera. De la inceputul anului, Politia Rutiera a pus pe drumuri la Finante aproximativ 80.000 de cetateni, adica circa 10% din populatia judetului, daca am presupune ca fiecare a luat doar cite o amenda. Daca toti cei „arsi” ar plati pina la ultimul leu amenzile, bugetul s-ar imbogati cu aproximativ 40 miliarde lei. Vitezomanii conduc in topul celor care vor trebui sa scoata bani din buzunar, peste 20.000 de soferi fiind amendati pentru depasirea vitezei legale. Incalcarea legislatiei privind portul centurii de siguranta este un alt aspect costisitor, daca luam in considerare faptul ca mai bine de 16.000 de soferi si pasageri au intocmite pe numele lor tot atitea procese verbale de constatare. Si aproximativ 6.500 de pietoni au scos sau vor scoate din buzunar bani pentru traversari aiurea. Actiunile in forta de anul acesta ale celor de la Rutiera au fost aproape toate demarate sub sigla programului national „STOP ACCIDENTELOR – VIATA ARE PRIORITATE”, inceput in luna ianuarie a acestui an. „Scopul programului nu a fost amendarea in masa a cetatenilor. Are scop preventiv si de educare a participantilor la trafic. Si se vede acest lucru, pentru ca se inregistreaza o scadere la numarul de accidente grave”, a declarat inspector principal Costel Mindru, lucrator in cadrul politiei Rutiere. Numai in weekend-ul trecut cei sanctionati pentru ca nu purtau centura s-au ales cu amenzi care la un loc se ridica la aproximativ 50 milioane lei. Motociclistii sint un esantion mic de participanti la trafic, dar adesea reclamat de ieseni pentru poluarea sonora din timpul noptii. Astfel, purtatorii de casca sint si ei cotizanti la buget pentru ca sint amendati zilnic pentru depasirea vitezei admise sau ambalarea motoarelor la ore sensibile din noapte.
„Portul de cutit sau alte arme albe”
Daca Rutiera se poate lauda cu numarul mare de amenzi, la capitolul „suma” preiau stafeta politistii de la ordine publica. Desi au dat mai putine amenzi, pentru ca acestea pornesc de la citeva milioane de lei politistii din acest sector au scos din scandaluri de familie si activitati comerciale ilicite mai mult decit rutieristii: peste 50 miliarde de lei. „Au fost amendati cei care au provocat scandaluri, de obicei pornite pe fondul consumului de alcool. Portul de cutit sau alte arme albe a fost un alt tip de contraventie amendata. De asemenea, au mai fost avute in vedere activitatile comerciale ilicite”, a explicat comisar-sef Gheorghi Plai, adjunct pe linie de ordine publica al sefului IPJ Iasi. Peste 18.000 de amenzi, in valoare de miliarde de lei, vor trebui platite in urma consumului de alcool si a nervilor scapati din friu de catre iesenii carora le-a placut scandalul.
„Se evita situatii in care politistul ar putea ajunge la abuzuri”
Suma probabila adunata din amenzi la sfirsitul anului in curs se va ridica la aproximativ 200 miliarde lei, cred politistii. Aceasta este sensibil mai mare decit banii pusi la bataie in acest an pentru asfaltarea si plombarea drumurilor din oras: 160 miliarde lei. Cele 200 miliarde sint echivalente cu veniturile provenite din taxe si impozite inregistrate pe o perioada de cinci ani in Tirgu Frumos. Din punct de vedere legal, desi isi tot consuma pixurile pentru a intocmi procese verbale, politistii nu au dreptul la nici macar un procent din banii incasati din amenzi, desi cu ani in urma acest lucru era normat. „Cred ca asa e corect, deoarece se evita situatii in care politistul ar putea ajunge la abuzuri, avind in minte ca o parte din amenda ii revine lui”, a opinat comandantul IPJ, comisar-sef Liviu Zanfirescu.

Comentarii