Prefectul: O suta de vile de la Popas Pacurari stau pe un teren retrocedat ilegal

marți, 05 ianuarie 2010, 12:45
4 MIN
 Prefectul: O suta de vile de la Popas Pacurari stau pe un teren retrocedat ilegal

Prefectul ii trage pamintul de sub picioare fostului senator PSD Ion Solcanu si protipendadei iesene. Dragomir Tomaseschi a anuntat ieri ca institutia pe care o conduce a atacat in instanta un titlu de proprietate emis in 1996 pentru 23 de hectare in Pacurari, pentru SC Tehnostar SA, firma care a preluat terenurile fostei ferme a Partidului Comunist Roman. Atacarea unui titlu de proprietate reprezinta o actiune de rutina a Prefecturii. De data aceasta insa, apar semne de intrebare, intrucit punerea in posesie validata de Comisia Judeteana de Fond Funciar este datata in octombrie 1996, pe ultima suta de metri a mandatului PDSR. Actualmente, pe acel teren s-a ridicat un cartier de vile. In zona Pacurari sint acum locuintele a foste si actuale nume grele din PSD, cum ar fi fostul sef al filialei judetene a partidului, Ion Solcanu, sau Vasile Dumitriu, fost viceprimar, actual consilier judetean si director al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura.

"Terenul a fost «plimbat» si a ajuns la diverse nume grele din Iasi"

Prefectul Tomaseschi a inceput anul cu anuntarea unui razboi in instanta pentru recuperarea unui teren care a ajuns sa fie retrocedat unei firme private. "Am promovat o actiune prin care am cerut anularea titlului din 1996, pe motiv ca a fost ilegal retrocedat unei societati, prin reconstituirea dreptului de proprietate, lucru total ilegal. De acest regim pot beneficia doar bisericile si cultele religioase", a declarat Dragomir Tomaseschi. Potrivit acestuia, cererea de reconstituire a fost facuta in numele actionarilor de la fosta SC Agroservice SA, actuala Tehnostar, insa, in fapt, terenul a revenit firmei, ca persoana juridica, fiind ulterior vindut. Titul a fost semnat de prefectul pus atunci de PSD, Lucian Flaiser, mai nou fost coleg de partid cu prefectul in PDL. "Ilegalitatile au fost comise de desteptii care au semnat. Faptele sint insa prescrise acum in ceea ce priveste codul penal, pentru ca de atunci au trecut 10 ani", a declarat Tomaseschi. Prefectul sustine ca, potrivit datelor de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, pe terenul care ar trebui retrocedat proprietarilor de drept s-au ridicat in jur de 100 de case. Tomaseschi spune ca titlul ilegal a fost dat cu un scop foarte bine definit. "Terenul a fost plimbat prin vinzari succesive si a ajuns la diverse firme si nume grele din Iasi", a punctat oficialul judetean, evitind sa dea deocamdata date exacte. "Numele vor fi cunoscute in scurt timp, pentru ca termenul din instanta este pe 30 martie", a precizat Tomaseschi. Oficialul judetean a declarat ca anularea falsului titlu de proprietate este doar un prim pas intr-o actiune pe termen lung. Un verdict favorabil dat de instanta Prefecturii va fi urmat de un alt proces pentru anularea actelor ce vizau terenul respectiv si care s-au incheiat ulterior retrocedarii catre SC Tehnostar SA. "Vrem sa anulam titlul de proprietate si mai apoi contractele de vinzare-cumparare incheiate ulterior. Sint acolo construite locuinte, dar trebuie in primul rind sa tinem cont ca exista niste oameni care au fost lipsiti de dreptul lor", a declarat Dragomir Tomaseschi, referindu-se la beneficiarii de drept ai terenului de la Popasul Pacurari.

"Uitati-va cind este datat titlul. Imaginea devine clara"

Desi in termeni voalati, prefectul atribuie masinatiunea cu terenuri PDSR, partid aflat la momentul emiterii titlului in ultima luna de guvernare. "Uitati-va cind este datat titlul. Faceti conexiunea cu ce s-a intimplat in perioada imediat urmatoare si imaginea devine clara", a explicat oficialul judetean.

Printre cei care isi au domiciliile in spatele Popasului Pacurari se numara, printre altii, directorul APIA, Vasile Dumitriu (PSD), cel care in timpul mandatului de viceprimar, in anul 2002, si-a construit in zona o vila. Repercusiunile procesului initiat de Prefectura il pot viza si pe fostul sef al PSD Iasi, Ion Solcanu. Acesta sustine insa ca a fost un cumparator de buna-credinta, terenul pe care are vila fiind achizitionat de la persoane private, si nu de la SC Tehnostar. "Terenul pe care am casa este de la persoane private. In 1991, soacra mea a cumparat 1.000 de metri patrati de la o batrina, Maria Popa se numea, daca nu ma insel. Mai apoi, in 1999 am mai cumparat eu 800 de metri patrati de la o persoana privata, un barbat, nu de la o firma. Nu pot spune daca terenul meu se suprapune pe cel de la Tehnostar, dar pot spune ca nu l-am cumparat de la Tehnostar", a declarat Ion Solcanu. "Nu stiu alti fosti sau actuali membri PSD care sa aiba casa linga mine. Vasile Dumitriu sta cam la un kilometru", a mai spus Solcanu.

Vasile Dumitriu nu a putut fi contactat pina la inchiderea editiei pentru a da mai multe detalii asupra provenientei terenului pe care are vila. Nici fostul prefect din 1996, Lucian Flaiser, nu a raspuns la telefon pentru a oferi detalii referitoare la terenul Tehnostar din coasta Iasului. Administratorul SC Tehnostar SA a apreciat insa ca actiunea prefectului este sortita dinainte esecului. "Este parerea lui ca titlul este ilegal. Instanta s-a pronuntat de mai multe ori cu privire la acest teren. Prefectul nu este corect informat. Era corect sa ma sune daca voia sa stie ceva despre acest teren. Tehnostar a fost proprietara pe teren pe baza legislatiei in vigoare. In 1998 s-a terminat discutia cu proprietarii, s-au predat actiunile societatii. Ulterior, instanta s-a pronuntat asupra situatiei terenului in foarte multe procese, in care s-a solicitat acel teren. De la Judecatorie, Tribunal pina la Curtea de Apel nu s-a dat nici o decizie contra societatii. Prefectul vine cu vorbe si vrea sa faca senzatie. Cred ca sint zone care vor sa-l influenteze sau mai vrea un mandat", a declarat Haralambie Irimia, care a ocupat functia de administrator al Tehnostar din 1996 pina in prezent.

Comentarii