Primariile din judet au site-uri fantoma

luni, 12 martie 2007, 01:03
4 MIN
 Primariile din judet au site-uri fantoma

Judetul Iasi nu exista pe internet. Daca un om de afaceri din vestul Europei ar dori sa investeasca intr-o comuna din acest judet, ar afla cu surprindere ca Iasul nu-i poate oferi nici o oportunitate. Intr-o era a comunicarii digitale, comunele din judet sint cufundate in bezna. Din 94 de comune ale judetului, doar citeva au pagina de internet, dar si acestea, majoritatea, sint parca uitate de lume, informatiile nefiind actualizate de ani buni.

Nici comunele de linga Iasi nu stau bine

In cazul in care vrei sa stii mai multe despre comune cu nume sonore cum ar fi Cucuteni sau Cotnari, nu ai alta sansa decit sa apelezi la carti de istorie. Cineva care foloseste internetul ca sursa de informatie nici nu ar sti ca exista localitati aflate la numai o aruncatura de bat de municipiul Iasi. Astfel, date despre comune ca Miroslava, Tomesti, Holboca, Valea Lupului sau Podu Iloaiei ar putea fi gasite numai mergind in judet. Desi toate comunele asteapta investitorul magic care sa pompeze bani, putine fac ceva sa se faca vazute. Situatia este binecunoscuta de conducerea judetului, care a renuntat insa sa-si mai bata capul. „Fiecare primarie are responsabilitatea ei. Ar trebui sa se administreze singuri. Doar nu o sa-i dadacim o vesnicie", spune Lucian Flaiser, presedintele Consiliului Judetean.

„O sa ne facem, daca trebuie"

La inceputul acestui an, reprezentantii Prefecturii au precizat ca mai bine de jumatate din comune ar avea adrese si pagini de internet si s-a anuntat la acea data necesitatea urgentarii informatizarii primariilor. „Pina acum, in jur de 60 de primarii au pagina web. Conexiunea internet este o necesitate a zilelor noastre care determina rapiditate in comunicarea dintre Prefectura si primarii", explica pe 19 ianuarie, Marian Tudoran, director in cadrul Prefecturii. Din cele 94 de comune insa, doar 28 au o adresa prin care pot fi accesate paginile de internet ale primariilor, dar la o simpla verificare doar 16 ofera informatii in forma electronica. Chiar si in aceste cazuri, informatiile utile de care un investitor sau un simplu cetatean ar avea nevoie nu sint actualizate din 2005 sau nici macar nu sint postate. „In contextul descentralizarii, responsabilitatea realizarii acelor site-uri le apartine. Primarii sint managerii localitatii si ei trebuie sa gestioneze toate activitatile legate de aceasta", a precizat prefectul interimar, Nicusor Paduraru.

Majoritatea primarilor din comunele care nu au o pagina de internet sustin ca acestea sint in lucru si ca in cel mai scurt timp vor fi disponibile. Surprinzator este faptul ca localitatile din jurul Iasului nu si-au creat inca o prezentare electronica. Astfel, comune situate in Zona Metropolitana, ca Miroslava, Valea Lupului, Rediu sau Tomesti, exista pentru investitori doar datorita pozitiei lor geografice, si nu pentru ca primarii ar fi interesati de promovarea lor economica printr-o pagina web. „O sa discut aceasta problema cu persoanele din primarie care se ocupa de treaba asta si o sa ne facem si pagina de internet, daca trebuie", a spus Vasile Lapusneanu, primarul celei mai bogate comune din judet: Miroslava.

„Baiatul de la internet si-a luxat piciorul"

Nici comunele care ar reprezenta o posibila atractie turistica nu exploateaza digital acest potential. Astfel, localitatile Cucuteni sau Cotnari nu beneficiaza de o pagina internet. „E in lucru, e posibil ca in doua saptamini sa fie gata", a spus Vasile Cretu, primarul din Cotnari. Nici localitatile care au pretentii de oras, ca Podu Iloaiei, nu beneficiaza de pagini internet. „Baiatul care lucreaza la pagina de internet si-a luxat piciorul, asa ca va mai dura pina va fi gata", a precizat primarul Mihai Alexa.

In schimb, paginile de internet ale celor 16 localitati sint, in multe cazuri, simple prezentari istorice si geografice ale comunitatii. Date care ar trebui sa apara pe site, ca declaratiile de avere, hotaririle consiliului local, bugetul comunei sau date utile privind taxele si impozitele percepute in acea comunitate lipsesc cu desavirsire sau nu sint actualizate. Astfel, pe site-ul primariei Birnova exista o singura hotarire a consiliului local din 2004 privind impozitele pentru acel an. Mai mult, declaratiile de avere nu pot fi vizualizate. Sint prezentate atractiile turistice si culturale ale regiunii, dar lipsesc datele care ar interesa un posibil investitor strain. Pe site apare o rubrica „Programe si strategii", dar care nu ofera insa nici o informatie. Pagina comunei Costesti prezinta informatii privind programele de finantare, dar cu date din 2005, iar programele derulate in comuna au ramas inghetate, potrivit datelor din pagina web, la anul 2004, cind au fost demarate lucrarile la un drum comunal.

„Satul are o forma poligonala"

Primaria din Cozmesti nu are prezentate oportunitati de investitii sau declaratii de avere, ci doar informatii generale privind cadrul cultural, economic si geografic. „Avem pagina de internet de mult timp, am mai folosit-o, dar nu foarte intens, mai dureaza pina ne dam noi drumul. O sa bagam si posibilitatile de investitii, pentru cei interesati, si declaratiile de avere. Inca nu stiu cind, dar o sa le afisam", a precizat Valeriu Enciu, primarul din Cozmesti.

Prezentarea comunei Focuri, postata pe site, ar putea pune pe ginduri orice investitor inainte de a aduce bani intr-o asemenea comuna. „Satul are o forma poligonala. Configuratia drumurilor constituie o textura geometrica ortogonala. Vatra satului ocupa o pozitie centrala in cadrul mosiei intregului sat si acopera o suprafata totala de 335 ha. Aceasta fiind asezata pe un teren tare pentru constructii", se arata in prezentarea comunei. Comuna Halaucesti are afisate pe site obiective pina in 2009, dar nu sint prezentate oportunitatile de investitii. Primaria din Strunga, pe site-ul careia pot fi accesate hotariri din 2006, prezinta o organigrama a institutiei si declaratiile de avere, dar acestea nu pot fi vizualizate.

Reprezentantii Prefecturii au precizat ca primarii nu sint obligati sa realizeze paginile de internet pina la o anumita data, dar pina la mijlocul acestui an toate primariile trebuie sa aiba posibilitatea tehnica sa se inscrie on-line la licitatii si sa le afiseze pe paginile proprii.

Comentarii