Principalele prevederi ale noii Legi a Sanatatii, elaborata de ministrul iesean Vasile Cepoi: platim ce este ieftin, va fi gratuit doar ceea ce este scump

marți, 03 iulie 2012, 22:57
6 MIN
 Principalele prevederi ale noii Legi a Sanatatii, elaborata de ministrul iesean Vasile Cepoi: platim ce este ieftin, va fi gratuit doar ceea ce este scump

Noua Lege a Sanatatii a fost supusa ieri dezbaterii publice. Cea mai mare noutate ce priveste asiguratii: vor exista mai multe case de asigurari, fiecare alegand pe care o doreste. Totodata, vor exista mai multe tipuri de asigurari, diferenta fiind de cost, dar si de calitate a serviciilor. Ce noutati exista pentru fiecare "actor" al sistemului medical – asigurat, spitale, case de asigurari? 

Pentru a doua oara in acest an apare in dezbatere publica un nou proiect al Legii Sanatatii. Spre deosebire de primul proiect, care a si fost retras in urma unui imens scandal la nivel national, cel de acum este coordonat in intregime de ministrul Sanatatii, medicul iesean Vasile Cepoi. Legea pastreaza o mare parte din prevederile fostului proiect, insa aduce si noutati, reguli care ar urma sa modifice din temelii sistemul sanitar si modul de ingrijire a pacientilor. Cele mai vizibile modificari vor fi in ceea ce priveste sistemul de asigurari de sanatate, dar si in modul de organizare a unitatilor sanitare cu paturi. Pacientii vor fi nevoiti sa-si plateasca singuri tratamentele si interventiile considerate ieftine, insa vor avea sansa sa le fie decontate cele scumpe, conform declaratiilor ministrului. Noul proiect de lege va fi prezentat si institutiilor financiare internationale si va ramane in dezbatere publica cateva saptamani inainte de a se ajunge la forma finala.

Asigurari sociale si asigurari facultative

Pacientii vor putea sa aleaga o asigurare medicala in functie de necesitatile pe care le are fiecare in parte si de cat vor vrea sa ofere pentru ea. Astfel, noua lege prevede cinci pachete de servicii medicale pentru fiecare categorie de asigurati sau neasigurati in parte. Toti cetatenii, inclusiv cei care nu sunt asigurati, vor beneficia de pachetul minimal, acesta acoperind urgentele medicale si alte servicii finantate de la bugetul Ministerului Sanatatii. Pe de alta parte, pachetul de baza se va acorda doar persoanelor asigurate. Conform conducerii Ministerului Sanatatii, pachetul de baza va contine investigatii si tratamente pe care pacientul nu si le poate permite in mod normal. „Spre exemplu, toti pacientii inclusi in programele nationale de sanatate vor beneficia de pachetul de baza. In linii mari, acesta va contine tot ceea ce presupune un risc financiar crescut pentru pacient. Un pacient care sufera de cancer nu-si poate permite tratamentul, care costa sute de mii de lei pe luna, sau interventiile chirugicale, deci vor fi acoperite prin pachetul de baza. Pe de alta parte, tratamentul ulcerului, care nu dureaza decat doua-trei saptamani, si este considerabil mai putin costisitor, va putea fi platit de catre pacient. Prefer sa avem fonduri pentru a deconta tratamentele costisitoare pentru un numar mai mic de pacienti, decat sa decontam investigatii si tratamente pe care un pacient asigurat si le poate permite. In momentul de fata se pierd extraordinar de multi bani asa, bani care ar putea fi folositi pentru pacienti cu probleme reale de sanatate", a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Legea mai prevede existenta unui pachet social, acesta acordandu-se asiguratilor cu venituri mici si asistatilor social. Pachetul social vine impreuna cu pachetul de baza si este pentru servicii de sanatate esentiale, fara a se preciza deocamdata care sunt acestea. Pachetul special de servicii medicale va merge catre asiguratii care sufera de boli cu frecventa scazuta, dar al caror tratamente sunt foarte costisitoare. O parte din asigurare va fi sustinuta de catre stat, insa pacientul va avea o contributie suplimentara. Acest tip de asigurare va putea fi accesata insa doar de pacienti care au cotizat deja la sistemul de asigurari o anumita perioada de timp.

De asemenea, va exista o asigurare facultativa complementara, mai scumpa, care va acoperi intr-o anumita masura coplata si serviciile medicale care nu sunt incluse in pachetul de baza. Astfel, prin aceasta asigurare facultativa se pot solicita consultatii la locul de munca si pentru sportivi, servicii de cazare in spital cu grad inalt de confort, operatii estetice, interventii de fertilizare in vitro, unele servicii stomatologice conform contractului-cadru. O asigurare facultativa suplimentara va acoperi orice servicii neincluse in pachetul de baza. In acelasi timp, cu o asemenea asigurare pacientul va putea avea acces la un anumit personal medical, va beneficia de conditii de spitalizare superioare si va avea posibilitatea de a cere o a doua opinie medicala.

Exista insa si dezavantaje pentru pacient in ceea ce priveste asigurarile de sanatate. Daca pacientul alege o asigurare facultativa la o anumita societate de asigurari, va fi nevoit ca asigurarea de baza sa o aiba tot acolo. In acelasi timp, pacientul va putea sa beneficieze de acea asigurare doar daca merge in spitalele cu care asiguratorul sau este in contract. De asemenea, asiguratorul are posibilitatea de a conditiona acoperirea costurilor medicale de efectuarea in prealabil a unor controale periodice cu caracter profilactic.

Noutati pentru asiguratori

Asiguratorii se vor organiza ca societati mutuale si vor fi nevoiti sa indeplineasca mai multe conditii. Astfel, este obligatoriu ca societatea sa aiba asigurati din cel putin trei judete, iar numarul membrilor din fiecare judet sa reprezinte o cota de minim 10% din totalul asiguratilor inregistrati oficial in acel judet. Fiecare asigurat va plati la inceput 10 lei pentru constituirea fondului de rezerva. De asemenea, fiecare societate de asigurari va fi obligata sa aiba macar 15.000 de asigurati care si-au ales si asigurari de sanatate facultative. Calitatea de asigurat se va pierde insa dupa trei luni de neplata a contributiei de asigurari obligatorii de sanatate. Conform legii, cele 42 de case judetene de sanatate din tara se vor transforma in maximum zece societati mutuale de asigurari, iar incepand de anul viitor cetatenii vor putea sa-si inscrie adeziunile.

Activitati cu caracter privat in spitale de stat

Pentru prima data in spitale se va putea desfasura si activitate cu caracter privat. Noul proiect de lege prevede atat existenta spitalelor publice si a spitalelor private, cat si a unor structuri din spitalele publice in care sa se poata desfasura activitati private, pe baza de contract. De asemenea, toate spitalele vor putea functiona doar daca vor fi acreditate de catre Agentia Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, care are in structura sa Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor, iar procedura de acreditare se va repeta la fiecare cinci ani.

O alta noutate in lege este faptul ca se va modifica modalitatea de salarizare a personalului angajat. Astfel, managerul spitalului va avea posibilitatea de a-si plati diferentiat angajatii, in functie de anumite criterii de performanta care au fost stabilite in prealabil de consiliul de administratie. Nivelul salarizarii va fi negociat individual cu managerul. In acelasi timp, noua lege spune ca spitalele publice se vor autofinanta si vor functiona pe principiul autonomiei financiare. Astfel, fondurile unui spital vor veni din contractele de servicii de sanatate incheiate cu asiguratorii. Totusi, o parte din fonduri vor veni si din bugetul Ministerului Sanatatii. Acesti bani vor putea fi folositi insa doar pentru anumite segmente, cum ar fi programele nationale de sanatate, investitii in infrastructura sau asigurarea cheltuielilor pentru unitatile de primiri urgente. Spitalele mai pot obtine bani din contracte de servicii de sanatate incheiate cu alte persoane juridice la cerere, din fonduri europene nerambursabile, inchirieri sau imprumuturi.

Cardul de sanatate

Legea Sanatatii prevede ca fiecare cetatean va primi un card national de asigurare obligatorie de sanatate pentru a putea beneficia de serviciile prevazute in pachetul de servicii de sanatate de baza, insa acest card va putea fi utilizat doar pe teritoriul Romaniei. Cardul va fi electronic, pacientul nu va plati pentru el. Asiguratii vor putea beneficia, la cerere, si de un card european de sanatate, card care ii confera asiguratului dreptul de a beneficia de asistenta medicala de urgenta in timpul unei vizite intr-un stat membru al Uniunii Europene.

Noua forma a Legii Sanatatii va ramane in dezbatere publica pana in luna septembrie. Ulterior, aceasta va fi inaintata Parlamentului spre aprobare, urmand ca legislativul sa stabileasca efectiv data intrarii acesteia in vigoare, cel mai probabil anul viitor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii