Procurorii DNA au primit o chitanta pentru ce sperau ca va fi mita

Subtitlu

miercuri, 18 august 2010, 23:30
5 MIN
 Procurorii DNA au primit o chitanta pentru ce sperau ca va fi mita

DNA a ratat un flagrant in care spera sa prinda un "peste mare". Toata scena s-a petrecut la sfirsitul saptaminii trecute in biroul unui avocat iesean. Convinsi ca vor pune mina pe un "mare corupt", procurorii Directiei Anticoruptie insotiti de ofiteri au descins in biroul avocatului Christy Mirsanu situat in centrul orasului. Desfasurarea ampla de forte a avut la baza o sesizare potrivit careia avocatul ar fi cerut o suma de bani pentru a interveni la magistratii din Bacau, unde un client de-al sau este cercetat pentru contrabanda cu tigari. Numai ca, dupa ce s-au apucat de treaba si au verificat actele biroului de avocatura, procurorii si-au dat seama ca nu vor gasi nimic incriminator. Intre denuntator si avocat exista un contract de asistenta juridica si pentru fiecare suma de bani incasata existau chitante emise de Mirsanu. Inclusiv pe suma despre care denuntatorul a sustinut ca avocatul i-a cerut-o si care practic era obiectul flagrantului.

Procurorii Directiei Anticoruptie (DNA) au dat-o-n bara la un flagrant in urma caruia sperau sa prinda un avocat corupt. Scena s-a petrecut la sfirsitul saptaminii trecute in biroul avocatului Christy Mirsanu, situat in apropierea Universitatii de Medicina si Farmacie. Procurori din cadrul Serviciului Teritorial Bacau al DNA, insotiti de ofiterii de politie din aceeasi structura, au descins la Iasi si au facut pregatirile pentru organizarea flagrantului.

Toata desfasurarea de forte a avut la baza un denunt facut de un client al avcocatului Mirsanu, care in prezent este cercetat de autoritatile din Bacau pentru contrabanda cu tigari. Acesta s-a plins procurorilor ca avocatul i-a cerut o suma de bani, pe care urma sa o dea celor implicati in anchetarea sa, ca sa ii obtina o solutie favorabila.

Cu suma de bani in buzunar, denuntatorul a venit la Iasi insotit de anchetatorii din Bacau. A intrat in biroul avocatului, a stat citeva minute, iar in momentul in care a iesit au intrat in scena procurorii. Numai ca dupa ce s-au apucat de treaba si au verificat actele biroului de avocatura procurorii si-au dat seama ca nu vor gasi nimic incriminator la adresa avocatului. Intre acesta si denuntator exista un contract de asistenta juridica, iar din suma totala a contractului fusesera achitate deja doua rate. Banii dati de denuntator si cu ajutorul carora s-a pus la cale flagrantul reprezentau o a treia rata din suma totala a contractului. In aceeasi seara, avocatul Mirsanu a fost luat si dus la Bacau pentru audieri. Avocatul vizat de flagrant s-a aratat rezervat in declaratii in ce priveste rateul dat de DNA Bacau. "Nu am ce sa comentez. Luati legatura cu avocatul meu", a spus scurt Mirsanu.

Cel care l-a asistat pe perioada flagrantului si ulterior la audieri spune ca, in afara de denuntul clientului, DNA nu detine nici o proba impotriva lui Mirsanu. "Exista un denunt facut de un client al avocatului Mirsanu, care nu este sustinut de nici o alta proba. Nici de interceptari si nici de flagrant. Cei de la DNA au crezut ca au in fata o ilegalitate, dar nu s-a confirmat nimic din cele denuntate. Informatiile pe care le-a avut DNA nu s-au confirmat si astfel s-a ajuns la aceasta situatie", a spus avocatul Liviu Bran, cel care il reprezinta pe Mirsanu. "Intre avocatul Mirsanu si persoana respectiva exista un contract incheiat. S-au platit doua rate din valoarea contractului si urma sa se plateasca o a treia rata care era mai mare. Nu era nici rata finala si era cu mult sub valoarea contractului. Respectivul a dat banii, i s-a dat chitanta si a plecat din birou cu chitanta. Dupa ce a iesit din birou a intrat DNA si a inceput sa faca verificari. Au vazut si contractul, au vazut si chitantele, au facut un proces verbal si au plecat. Dosarul este deocamdata in cercetari si asteptam solutia", a mai spus Bran. Acesta a adaugat ca avocatul Mirsanu a reziliat deja contractul cu persoana respectiva, iar dupa solutionarea dosarului de catre DNA intentioneaza sa depuna plingere impotriva denuntatorului pentru "denunt calomnios".

Cel care a condus operatiunea de prindere in flagrant a avocatului iesean, procurorul Liviu Ionascu (fost sef al Serviciului Teritorial DNA Iasi) a refuzat sa comenteze situatia ivita. "Rugamintea mea este sa contactati biroul nostru de presa de la Bucuresti. Nu am calitatea de a da informatii catre mass-media", a spus scurt procurorul Ionascu. Reprezentantii Biroului de Presa al DNA nu au putut fi contactati pina la inchiderea editiei.

Procurorul Ionascu a mai ratat un flagrant si a pierdut "mita"

Un alt flagrant ratat de DNA si condus de procurorul Ionascu a fost organizat in vara anului 2007. Atunci procurorii DNA de la Iasi l-au vinat pe Ionel Danis, prim-procuror al Parchetului de pe linga Judecatoria Murgeni. Dosarul impotriva lui Danis a pornit de la un denunt facut de un tinar care fusese prins baut la volan si care a sustinut ca i s-au cerut 500 de euro pentru a fi modificate unele acte din dosarul in care era cercetat dupa ce fusese prins baut la volan. Pe 12 iulie, denuntatorul a venit la Parchetul de pe linga Judecatoria Murgeni, dotat cu aparatura video. In jurul orei 11 a intrat in institutiei si i-ar fi lasat procurorului un plic cu 1.600 lei pe masa, insa momentul in care denuntatorul a numarat banii si i-a lasat procurorului nu s-a inregistrat decit partial. Cu toate acestea, procurorii DNA nu au intervenit. "Prudenta manifestata de invinuitul Danis Ionel care pina la plecarea denuntatorului din sediul Parchetului de pe linga Judecatoria Murgeni nu a luat suma de bani de pe masa, ci a parasit biroul in care s-a savirsit fapta au determinat strategia organelor de urmarire penala de a nu interveni imediat, ci dupa ce invinuitul a parasit sediul institutiei timp in care s-au supravegheat activitatile exterioare", au precizat procurorii in actul de acuzare intocmit impotriva lui Danis. De aceea au intervenit in jurul orei 15,36. Cu toate ca l-au perchezitionat pe procuror, cit si sediul institutiei, magistratii anticoruptie nu au mai gasit banii.

Comentarii