Razboiul cazarilor va face 6.000 de victime la „Cuza“

luni, 25 septembrie 2006, 00:11
3 MIN
 Razboiul cazarilor va face 6.000 de victime la „Cuza“

Competitie acerba in acest an pentru ocuparea unui loc intr-un camin studentesc. Cresterea anuala a numarului de studenti si mentinerea aceluiasi numar de locuri in camine a dus progresiv la o criza a locurilor de cazare la Universitatea „Al.I. Cuza“.
Astfel, din cele 12.308 cereri de cazare inregistrate la secretariatele facultatii, institutia nu va putea onora decit 6.000 dintre ele, adica doar jumatate. Locurile vor fi disponibile in campusurile studentesti „Tirgusor“, Titu Maiorescu“, „Codrescu“ si „Tudor Vladimirescu“ si vor fi ocupate in principal in functie de rezultatele obtinute in anul universitar anterior sau de media de admitere, pentru studentii din anul I. Studentii care vor reusi totusi sa prinda un loc in camin mai au citeva motive de bucurie.
Astfel, conducerea Universitatii a majorat in acest an tarifele din camine cu doar 5%, cresterile fiind generate in principal de racordarea caminelor la internet. „Tarifele de cazare nu au crescut foarte mult in acest an. Sint camine care au ramas la acelasi tarif, precum C3, C5, C6, dar si camine unde tariful a crescut cu doar 50.000 de lei vechi, acesta fiind cazul caminelor C4, C7, C8, C10 sau C13“, a declarat prof.dr. Constantin Salavastru, prorector pentru activitate didactica in cadrul Universitatii „Cuza“.
Cea mai mare crestere a fost de 115.000 de lei vechi la caminul 11 destinat studentilor familisti. Studentii de la Universitatea „Cuza“ vor beneficia in acest an si de un al doilea camin renovat dupa „standarde europene“, dupa Caminul 1 renovat acum trei ani.
Astfel, in noul C2 din „Tirgusor“, camerele au fost amenajate pentru 2,3, sau 4 locuri si dotate cu mobila noua, covor, frigider si baie cu cabina de dus. Conditiile sporite de confort, comparativ cu celelalte camine, vor fi si ele taxate pe masura. Astfel, pentru o camera cu 3 locuri, un student va trebui sa achite lunar 2 milioane de lei vechi. Cei care doresc mai multa intimitate si opteaza pentru camerele cu doua locuri vor achita 2,2 milioane de lei lunar.
In celelalte camine, care nu au trecut insa printr-o astfel de renovare, si unde studentii sint ingramaditi cite cinci in camera, tarifele oscileaza intre 850.000 si 970.000 de lei vechi. La cazarea in camine, studentii vor trebui sa achite in plus si un fond de garantie, stabilit de conducere ca echivalent al tarifului de cazare pe o luna.
Celelalte universitati au locuri pentru toti studentii

Cei peste 6.000 de studenti de la Universitatea „Cuza“ care vor ramine fara cazare vor mai avea doua alte posibilitati: inchirierea unor apartamente sau garsoniere sau cazarea la hotelul de lux destinat studentilor, Hotel Studis. Ambele variante presupun insa cheltuieli de trei ori mai mari comparativ cu tarifele pentru caminele studentesti.
Astfel, cei care vor opta pentru un apartament in oras vor trebui sa achite lunar cel putin 3-5 milioane de lei vechi. Aceeasi situatie e si la Hotel Studis, unde tariful perceput este de circa 4,2 milioane lunar. Aici, cei cazati beneficiaza de bucatarie si baie, mobilate si utilate modern, televizor, frigider si conectare la internet. Spre deosebire de Universitatea „Cuza“, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa“, Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“ si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad“ vor acoperi toate cererile de cazare inaintate de studenti.
Tarifele de cazare oscileaza inte 650.000 pe luna la UMF si 2 milioane de lei pentru camerele cu doua locuri de la Universitatea Tehnica. Repartitia locurilor in caminele studentesti va incepe la universitatile iesene pe 27 septembrie.

Comentarii